Viron ralli putoaa MM-kalenterista – kisalle kaavaillaan uutta roolia

Virossa ei ajeta ensi vuonna rallin MM-sarjan osakilpailua, mutta maassa ajetaan suurella todennäköisyydellä iso kansainvälinen kilpailu kaudella 2024.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä vauhdissa Viron MM-rallissa heinäkuussa 2023. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjassa ajetaan ensi kaudella 13 osakilpailua. MM-sarjan promootioyhtiö ja Kansainvälinen autoliitto FIA eivät ole vielä vahvistaneet vuoden 2024 kalenteria, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että Latvia ottaa Viron paikan sarjasta.

Lue myös: Rallin MM-sarjan suunnitelmista tihkui uutta tietoa – kolme ultranopeaa kisaa peräjälkeen?

Virolle löytyy kuitenkin oma roolinsa FIA:n alaisista sarjoista. Maa on saamassa rallin EM-sarjasta paikan, joka oli aiemmin korvamerkitty Latvian Liepaja-rallille.

Viro on isännöinyt MM-sarjan osakilpailua joka kausi vuodesta 2020 lähtien. Mahdollista on, että kisa palaa MM-sarjaan yhden ”välivuoden” jälkeen.

EM-sarjan kalenteri julkistetaan näillä näkymin lokakuussa ennen kauden päättävää Unkarin osakilpailua.

– Kalenteriin saattaa tulla aikataulumuutoksia koskien perinteisiä kisapaikkojamme. Ja kyllä, meidän pitää myös korvata Latvian osakilpailu, EM-sarjan manageri Iain Campbell kertoi DirtFish-sivustolle.

EM-sarjalla on taustallaan sama promootioyhtiö kuin rallin MM-sarjallakin. Campbell ja kumppanit vetävät EM-sarjan promoottorin virkaa vasta toista vuotta.

– Tämä on ollut eräänlainen hybridivuosi, mitä tulee uusien kisojen ottamiseen – kuten Royal Rally of Scandinavian. Mutta tässä menee vielä aikaa, että voimme esitellä lisää uusia kisoja, Campbell sanoi.

Ensi vuonna EM-sarjassa saatetaan kuitenkin nähdä Viron lisäksi myös toinen maa, joka on paremmin tuttu rallin MM-sarjan puolelta. Sarja haluaisi nimittäin laajentua Britanniaan, joka on ollut viime vuodet sivussa MM-sarjasta.

Britannia ei isännöi ensi vuonnakaan MM-sarjan osakilpailua, mutta se saattaa päästä EM-sarjan puolelle joko 2024 tai 2025.

Campbell kertoi, että hän on menossa neuvottelemaan Walesiin Ceredigionin kreivikuntaan paikallisten rallijärjestäjien kanssa. Ceredigionin asvalttirallin järjestäjät ovat puolestaan ilmoittaneet haluavansa mukaan EM-sarjaan mahdollisimman pian.

– Tavoitteenamme on saada EM-sarjan osakilpailu Britanniaan, joten menen Ceredigioniin parin viikon päästä tapaamaan ihmisiä ja paikallisia viranomaisia. Sitten näemme, pääsemmekö yhdessä sopimukseen, Campbell sanoi.

Rallin EM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Tshekissä.

Katso alta kooste tämän vuoden Viron MM-rallista, joka päättyi Kalle Rovanperän voittoon.

Lue myös nämä

  • Uusimmat