Onko tässä seuraava virolainen rallitähti? Raivasi tiensä MM-sarjaan videopelaamalla

Romet Jürgenson on aloittanut vakuuttavasti kautensa rallin MM-sarjan JWRC-junioriluokassa.
Romet Jürgenson
Romet Jürgenson. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Markko Märtin oli ensimmäinen todellinen virolainen tähti rallin MM-sarjassa 2000-luvun alussa. Sittemmin Ott Tänak on noussut lajin totaaliselle huipulle.

Romet Jürgenson on kulkenut toisenlaisen tien ensimmäisiin MM-ralleihinsa. Jürgenson, 24, ajoi nuorena motocrossia, mutta tutustui ralliin setänsä kautta kymmenisen vuotta sitten. Jürgenson osallistui kotimaassaan niin sanottuihin Rahvaralli-kisoihin, jotka ovat paikallisen autourheiluliiton järjestämiä kisoja amatööreille.

Jürgenson törmäsi kuitenkin samaiseen ongelmaan kuin suurin osa rallimaailman huipusta haaveilevista kuljettajista: budjettia ei yksinkertaisesti löytynyt mistään kunnon ralleja ja kilpailukykyistä kalustoa varten.

Jürgenson luopui unelmastaan ja astui armeijan harmaisiin. Eräänä iltana hän skrollaili puhelimensa näyttöä ja törmäsi Twitterissä Yves Mattonin viestiin: Kansainvälinen autoliitto oli luonut uuden FIA Rally Star -ohjelman, johon haettiin tulevaisuuden rallitoivoa videopelikarsintojen kautta.

Jürgenson antoi huippunäytöt omalla kotikoneellaan ja tuli valituksi finaalivaiheeseen, jossa kilpailtiin crosskarteilla. Jürgenson valikoitui voittajaksi tammikuussa 2022 järjestetyssä Euroopan finaalissa, johon osallistui hänen lisäkseen 88 muuta kuljettajaa.

Palkinto oli makea: kuusi täysin rahoitettua rallia ympäri Eurooppaa Ford Fiesta Rally3 -autolla kaudella 2023. FIA Rally Star -ohjelman harjoittelukausi sujui Jürgensonilta sen verran hyvin, että täksi kaudeksi hänelle lohkesi paikka JWRC-luokkaan.

JWRC-kaudesta on takana kaksi osakilpailua, ja Jürgenson komeilee pistetaulukossa ylivoimaisena kärkinimenä. Ruotsin rallissa hän otti luokassaan kakkossijan ja Kroatiassa tuli voitto, jonka Jürgenson arvostaa korkealle.

– Varsinkin kun ottaa huomioon, mistä olen lähtenyt ja kuinka nopeasti olen tullut ralliin. Kun saavuttaa jotain tällaista ensimmäisenä juniorivuotena, siitä voi olla ylpeä, Jürgenson kertoi Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa.

Romet Jürgenson
Romet Jürgenson. Kuva: M-Sport Ford WRT

Kroatian asvalttikisassa oli mukana kaikkiaan 24 Rally3-autokuntaa, joista 17 osallistui myös JWRC-luokkaan. Jürgenson oli lopulta täysin ylivoimainen, sillä hän otti luokkavoiton kahden ja puolen minuutin marginaalilla.

Jürgenson nakutti viikonlopun aikana kaikkiaan yhdeksän luokan pohja-aikaa. Se oli väkevä osoitus virolaistoivon taidoista.

– Olen realisti. Junioriluokan taso ei ole yhtä kova kuin esimerkiksi WRC2-luokassa. Mutta toisaalta kun katsoo, kuinka monta autoa on mukana – nyt määrä oli isoin vuosiin, lähes 20 autoa jokaisella pätkällä. Se luo kilpailua, ja mukana on todella kovia kuskeja. Mutta ammattilaisluokista ensimmäinen on WRC2, Jürgenson sanoi.

Virolainen on jo pistänyt tavoitteensa uusiksi tälle kaudelle.

– Jo Ruotsin rallissa kävi ilmi, että minulla on vauhtia kilpailla kolmen kärjessä. Kroatian rallista lähtien tavoitteenani on olla kolmen kärjessä jokaisella erikoiskokeella. Kroatian rallissa tavoite oli ehkä korkeammalla kuin seuraavissa ralleissa. Nyt edessä on todella vaikea ralli Sardiniassa, missä en ole aiemmin kilpaillut. Ajoin jo viime vuonna Kroatiassa.

Jürgensonilla on kovat panokset JWRC-luokassa. FIA rahoittaa täysin hänen kilpailemisensa junnuluokassa myös ensi vuonna. Mutta jos hän onnistuu voittamaan JWRC-mestaruuden joko tällä tai seuraavalla kaudella, palkinnoksi lohkeaa neljä rallia WRC2-luokan puolella. Lisäksi FIA kustantaa päälle vielä muutaman MM-rallin.

– Se antaisi hyvän perustan, jonka päälle voisi rakentaa uraa. Mutta eteenpäin pääseminen riippuu monesta eri asiasta, ja myös onnea tarvitaan, Jürgenson huomautti.

Lue myös nämä