Suomalaistähden ralliura käynnistyi satumaisesti – ”Saat auton ilmaiseksi, mutta ota minut kartturiksi ja hommaa öljypohjan suoja”

Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Teemu Sunisen ralliura sai alkunsa satumaisella tavalla kahdeksan vuotta sitten.

Suninen oli niittänyt menestystä karting-radoilla ja kaudella 2012 hän kävi näyttämässä taitonsa myös rallicrossin puolella. Vuoden päätteeksi hänet palkittiin seuransa Hyvinkään Urheiluautoilijoiden parhaana kuljettajana.

Suninen oli vastaanottanut palkinnon, kun häneltä kysyttiin, mitä hän haluaisi tehdä seuraavana vuonna.

– Vastasin, että minulla ei ole hajuakaan. Halusin mennä ralliin tai GT-autoihin tai formuloihin, mutta minulla ei ollut rahaa mihinkään, Suninen kertoo rallin MM-sarjan nettisivuilla.

Tässä vaiheessa kohtalo puuttui peliin. Mieshenkilö yleisön joukosta huusi, että hänellä olisi tarjolla auto ralleihin, BMW 325i.

– Saat auton ilmaiseksi, mutta sinun pitää ottaa minut kartturiksi ja hankkia öljypohjan suoja, mies ehdotti.

– Olimme valmiita hommiin, Suninen muistelee.

Kyseinen mies oli Joni Lassila, jonka kanssa Suninen teki yhteistyötä kolmen rallin ajan. Suninen hankki Bemariin öljypohjan suojan 175 eurolla, minkä jälkeen parivaljakko suuntasi F-Cupin kisoihin talvella 2013.

– Ajoimme pimeitä ralleja, joten sillä ei ollut juurikaan väliä, vaikkei hän tuntenut teitä. Siinä vaiheessa olin vain tyytyväinen, että pääsin ajamaan hänen kanssaan. Sainhan auton käyttöön ilmaiseksi, Suninen myhäilee.

Teemu Suninen ja Joni Lassila
Teemu Suninen ja Joni Lassila Mäntsälä-rallissa tammikuussa 2013. Kuva: Matti Verkkonen

Lue myös: Jari-Matti Latvalan ensimmäinen ralliauto jäi heitteille, kunnosti sen päästyään ammattilaiseksi – ”Käytin siihen kaiken palkkani”

Sunisen vauhti oli heti lupaavalla tasolla, vaikka nuori kuljettaja ei sitä itse tajunnut.

– Ensimmäisessä kisassani en oikeastaan tiennyt, mistä rallissa on kyse. Päivähuollossa olin kaksi minuuttia kärkeä jäljessä ja ajattelin, ettei meillä ole mahdollisuuksia päästä lähellekään heitä.

Päivän päätteeksi Suninen sai tietää, että hän oli sijoittunut toiseksi omassa luokassaan. Myös seuraavassa kisassa tuli luokan kakkossija.

Suninen testasi kesällä Ford Fiesta R5 -autoa Hyvinkäällä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,347228″ ap mute]

 

Suninen ja Lassila kilpailivat viimeisen kerran yhdessä Lahden ympäristössä maaliskuussa 2013. Yhteistyö päättyi luokkavoittoon.

Suninen pitää yhä tiiviisti yhteyttä porukkaan, joka mahdollisti hänen loikkauksensa rallin pariin kahdeksan vuotta sitten.

– Viikko sitten meillä oli saunailta niiden jätkien kanssa, jotka auttoivat minua. He ovat aina tukeneet minua ja tarjonneet apuaan, Suninen kiittelee.

Suninen on kilpaillut viime kaudet M-Sport Fordin WRC-autolla rallin MM-sarjassa. Tämän kauden MM-pisteissä hän on kuudentena ennen viimeistä osakilpailua, joka ajetaan joulukuun alussa Monzassa.

Lue myös: Kalle Rovanperä kuivilla, mutta Esapekka Lappi ja Teemu Suninen roikkuvat löysässä hirressä

Lue myös: WRC-tähdillä erityinen haaste MM-kauden viimeisessä rallissa

Lue myös nämä

  • Uusimmat