Rallin SM-sarjan todellinen legenda lopettaa uransa

Juha Salo ei jatka aktiiviuraansa rallin SM-sarjan kuluvan kauden jälkeen.
Juha Salo
Juha Salo. Kuva: Taneli Niinimäki
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Salo tiedotti keskiviikkona, että hän lopettaa rallin SM-sarjan kiertämisen Kokkolan SM-ralliin. Salo on SM-sarjan historian toiseksi menestynein kuljettaja mestaruuksilla mitattuna.

Salo on saavuttanut huikealla urallaan peräti kymmenen SM-kultaa, seitsemän SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. Mestaruuksia enemmän on vain Kyösti Hämäläisellä, joka ajoi 13 SM-kultamitalia 1970-80-luvuilla.

Salo kertoo, että lopettamispäätös kypsyi mielessä kesän aikana.

– Ajattelin, että olisikohan se nyt tässä. Kun tuollainen idea pääsee mieleen, niin silloin on viisainta lopettaa. Ajattelin, että katsotaan nyt vielä Lahden SM-ralli. Fiilis oli sellainen, että jos Lahdessa onnistutaan hyvin ja saadaan sieltä hyvä tulos, niin saisiko siitä uutta kipinää ja halua jatkaa.

– Lahden SM-ralli oli meiltä kauden parasta tekemistä: kolme pohja-aikaa, sijoitukset tasaisesti kärkinipussa ja tuloksena toinen sija. Mutta koin rallin jälkeen yhä, että minun on aika jäädä ensi kauden alusta rallin SM-sarjasta sivuun, Salo taustoittaa tiedotteessaan.

Juha Salo
Juha Salo saavutti ensimmäisen SM-mitalinsa vuonna 1998. Kuva: Marko Mäkinen
Juha Salo
Kaudella 1998 Juha Salo kilpaili Opel Astralla. Kuva: Marko Mäkinen

Vuodesta 2008 yrittäjänä toiminut Salo toteaa, että SM1-luokan huipulla ajaminen on lähes puolipäiväistä työtä.

– Takana on pitkä ja hieno matka, mutta omalle yrityksellenikin pitää antaa enemmän aikaa. Kesällä tuli jo mieleen, että mitä muutakin kivaa elämässä voisin tehdä. Ja kun vastavia ajatuksia syntyy, niin et voi enää mennä yhteistyökumppaneille sanomaan, että teen kaiken sen eteen, että olen Suomen paras, Salo toteaa.

Hän muistuttaa, että ei ole jättämässä lajia kokonaan. Rallin SM-sarja saa kuitenkin tulevaisuudessa jäädä.

– Aktiivinen ja lähes kokopäiväinen kilpaileminen jää pois. Jotain muuta voisin lajin ympärillä tehdä. Myös yksittäiset rallit ja projektit ensi vuonna kiinnostavat. Jonkun rallin aion ajaa. Ja mitaleista ajetaan tänä vuonna totta kai loppuun asti. Kahdeskymmenes SM-mitali Kokkolasta kiinnostaa ja sen eteen tehdään seuraavat viikot töitä, Salo muistuttaa.

Juha Salo
Uran ensimmäinen Tunturirallin voitto tuli vuonna 2008 Mitsubishin ratissa. Tuolloin Salon kartturina toimi Mika Stenberg. Kuva: Marko Mäkinen

Lähes 30 vuotta aktiivisesti rallissa kilpaillut Salo, 47, haluaa kiittää suuresti kaikkia matkan aikana mukana olleita.

– Suuri kiitos kakkosohjaajilleni, mahtavalle huoltoporukalleni sekä tietysti yhteistyökumppaneilleni sekä kaikille heille, jotka ovat vuosien saatossa minua auttaneet. Ilman teitä rallin ajaminen olisi loppunut jo aikoja sitten. En pysty sanoin kuvailemaan, miten paljon minä kumarran heidän suuntaansa.

Rallikauden viimeinen ja ratkaiseva SM-osakilpailu ajetaan 29.-30. syyskuuta Kokkolassa. Salo on SM-sarjan pisteissä neljäntenä.

Katso rallin SM-sarjan pistetilanteet täältä.

Lue myös nämä

  • Uusimmat