MM-rallipomolta paljastuksia tulevasta – ”Minulla on helpoin työ tässä yhtiössä”

Rallin MM-sarjan ensi vuoden kalenteri alkaa muotoutua kulisseissa.
Dani Sordo
Rallin MM-kauden seuraava osakilpailu ajetaan Portugalissa. Kuva: Hyundai Motorsport
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kauden 2025 kalenterille on jo olemassa tietyt raamit, sillä osalla nykyisistä ralleista on sopimus ensi vuodelle. Lisäksi MM-sarjaan tulee varmuudella mukaan yksi uusi osakilpailu, sillä Kanariansaarten rallissa kilpaillaan MM-pisteistä vuosina 2025 ja 2026.

Muitakin muutoksia kalenteriin tulee. Rallin MM-sarjan promootioyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin kertoi valikoiduille medioille, kuten Rallit.fille, että täksi vuodeksi kalenteriin palannut Puola ei ole mukana enää ensi vuoden MM-ohjelmassa.

Keski-Euroopan asvalttikisa puolestaan pitää paikkansa myös ensi vuoden kalenterissa. Saksassa, Tshekissä ja Itävallassa ajettava kilpailu debytoi MM-sarjassa viime syksynä.

Latvian ja Viron rallit vaihtavat jälleen päittäin paikkoja. Tänä vuonna Latviassa ajetaan ensimmäistä kertaa MM-osakilpailu, kun taas Viro isännöi EM-rallia. Kaudella 2025 Viro palaa MM-sarjaan ja Latvia EM-sarjan puolelle.

Larkinin mukaan Euroopan ulkopuolella olevien kisojen määrä kasvaa.

– Haluamme toisen kilpailun Etelä-Amerikkaan ja olemme lähellä päästä tästä sopimukseen. Meillä on vaihtoehtoina kolme eri kilpailua Etelä-Amerikassa, mutta valitsemme niistä kaksi, Larkin sanoi.

Tänä vuonna Etelä-Amerikassa ajetaan vain yksi osakilpailu, Chilen soraralli. Lisäksi kalenterista kyttäävät paikkaa Paraguay sekä Argentiina. Paraguay ei ole koskaan aiemmin järjestänyt MM-rallia, kun taas Argentiina kuuluu sarjan klassikoihin, vaikkei siellä olekaan kilpailtu pisteistä vuoden 2019 jälkeen.

Lisäksi promoottorin toiveissa on saada MM-ralli Lähi-itään. Todennäköisin vaihtoehto on Saudi-Arabia.

Kroatian kanssa promoottori pyrkii pääsemään jatkosopimukseen. Kroatiassa järjestettiin pari viikkoa sitten, juuri ennen MM-rallia parlamenttivaalit, jossa eniten ääniä keräsi hallitseva konservatiivinen pääministeripuolue. Näin ollen neuvotteluista ei pitäisi tulla turhan monimutkaiset.

– Toivomme, että pääsemme asioista nopeasti sopuun, Larkin kertoi.

Rallin MM-sarjan tulevaisuuden yllä on useita kysymysmerkkejä, mutta kisajärjestäjiä riittää jonoksi saakka. Larkinin mukaan hänen tarvitsee vain valita parhaat päältä.

– Minulla on helpoin työ tässä yhtiössä, Larkin naurahti.

– Kysyntä tapahtumien järjestämiselle on vahvempaa kuin koskaan rallin MM-sarjan historiassa. Työpöydälläni on jatkuvasti kahdeksan tai yhdeksän eri mahdollisuutta seuraaville kolmelle vuodelle. Keskustelen maiden kanssa jo vuodesta 2028. Rallin MM-sarjan tarjoama arvo on vahva, se on perusteltavissa ja puolustettavissa, MM-rallipomo lisäsi.

Rallin MM-kauden 2024 seuraava osakilpailu ajetaan ensi viikolla Portugalissa.

Lue myös nämä