”Olisi voinut käydä huonosti” – Tommi Mäkinen analysoi Ott Tänakin rajun ulosajon

Tommi Mäkinen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli yhtä hymyä Monte Carlon MM-rallin perjantain erikoiskokeiden jälkeen.

Ja mikäpä siinä myhäillessä, sillä Mäkisen tiimillä on klassikkokilpailussa kaksoisjohto kahdeksan erikoiskokeen jälkeen. Kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier johtaa kisaa 1,2 sekunnin erolla Elfyn Evansiin. WRC-tulokas Kalle Rovanperä on puolestaan kuudentena.

Lue myös: EK8: Tommi Mäkisen tiimillä kaksoisjohto – Kalle Rovanperä kuudentena

Toyotan koko kuskikolmikko meni uusiksi täksi kaudeksi, mutta tiimin uudet tähdet ovat löytäneet yhteisen sävelen Toyota Yaris WRC -auton kanssa.

– Koko tiimi on hieman yllättynyt, koska pojat pääsivät noin huikean nopeasti hyvään vauhtiin – hyvää ja tasaista ajoa koko päivän erittäin vaikeissa olosuhteissa. Heille ei tullut mitään virheitä. Se on todella hienoa, Mäkinen kehui.

Perjantain suurin yllättäjä oli walesilaiskuljettaja Evans, joka paukutti perjantaiaamun lenkillä kolme pohja-aikaa putkeen.

– Täytyy sanoa, että todella upeaa ajoa. Hän on päässyt nopeasti sinuiksi auton kanssa. Se oli yllätys kaikille. Mutta hyvä näin, Mäkinen sanoi.

Katso alta Mäkisen haastattelu kokonaisuudessaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Vasta 19-vuotias Rovanperä selvitti tallikavereidensa tavoin erikoiskokeet ilman isompia ongelmia. Rovanperä on yli kahden minuutin päässä Ogierista ja Evansista, mutta suomalaislupaukselta ei voisi odottaa paljonkaan parempaa ensimmäisessä MM-rallissaan WRC-autolla.

– Hyvää ajoa Kallelta. Monte on ralli, jossa todella tarvitaan kokemusta. Jos olisi ollut kuiva ja hyvä keli, hänellä olisi varmasti ollut paljon helpompaa. Tämä kisa on pakko opetella ja oppia kunnolla ennen kuin täällä voi lähteä ajamaan kovaa. Tämä oli oikea taktiikka, Monten neljästi kuljettajaurallaan valloittanut Mäkinen kertoi.

Lue myös: Kalle Rovanperän vauhti kiihtyi – ”Pääasia on se, ettei ole tullut tehtyä mitään tyhmää”

Mäkisen tiimin entinen tähtikuljettaja Ott Tänak vastasi perjantain rajuimmasta ulosajosta aamun toisella erikoiskokeella. Tänakin ohjaama Hyundai i20 WRC lähti hurjaan ilmalentoon ajauduttuaan ulos tieltä yli 180 kilometrin tuntivauhdilla.

Lue myös: Hurjasta ulosajosta toipuva Ott Tänak paljasti – ”Meillä oli tilanteita jo ennen onnettomuutta”

– Olisiko jousitus ollut hivenen liian pehmeä, kun löi niin kovaa pohjaan, että auto lähti suoraan, Mäkinen analysoi.

– Vaarallinen tilanne, onneksi ei sattunut mitään pahempaa. Auto meni aika huonoon kuntoon, ja varmasti se täräyttikin jonkin verran. Se oli sellainen tapahtuma, että olisi voinut käydä huonosti, Mäkinen totesi.

Jaa uutinen
Avatar

Toni Heinonen

toni.heinonen(a)rallit.fi Päätoimittaja