Hurjasta ulosajosta toipuva Ott Tänak paljasti – ”Meillä oli tilanteita jo ennen onnettomuutta”

Ott Tänak. Kuva: Fabien Dufour/Hyundai Motorsport GmbH

Rallin MM-sarjan puolustavan maailmanmestarin Ott Tänakin kausi 2020 alkoi synkästi.

Tänak rysäytti rajusti ulos tieltä Monte Carlon MM-rallin neljännellä erikoiskokeella perjantaiaamuna. Vauhtia tilanteessa oli yli 180 kilometriä tunnissa ja jälki sen mukaista.

Virolaiskuski joutui keskeyttämään kisan kokonaan, eikä siis saa kauden avauskisasta yhtään MM-pistettä. Tänak ja kartanlukija Martin Järveoja jäivät yöksi sairaalaan tarkkailuun tärskyn jälkeen. Kyseessä oli kuitenkin Hyundain tiimin mukaan varotoimenpide.

– Ensinnäkin haluan sanoa, että me voimme Martinin kanssa hyvin. Me toivumme varmasti nopeasti kuntoon. Me kehityimme auton kanssa koko ajan. Eilen illalla en ymmärtänyt kaikkia asioita autosta, mutta kehitimme säätöjä paljon yön aikana insinöörien kanssa. Auto tuntuikin heti paremmalta, Tänak sanaili.

– Tietenkin olisi ollut kiva jatkaa vähän pidempään ja katsoa, miten luotto ja fiilis lähtevät nousemaan. Näin se joskus menee rallissa.

Katso alta video Ott Tänakin hurjasta ulosajosta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuvaaja: Jari Kostilainen

Virolaiskaksikko liukasteli kertaalleen hitaasta vauhdista jo avauspätkällä perjantaiaamuna, kunnes toisella ek:lla rysähti kunnolla.

– Meillä oli joitain tilanteita jo ennen onnettomuutta. Ensimmäisellä aamun pätkällä musta jää yllätti meidät ja spinnasimme. Nyt on kyllä ollut oikein kunnon Monte-olosuhteet. Varmasti kaikilla on tilanteita näissä olosuhteissa, Tänak selvitti.

Hyundain tallista kisassa jatkavat kolmantena oleva Thierry Neuville sekä neljäntenä majaileva Sebastien Loeb. Neuvillen ero kisaa johtavaan Toyotan Sebastien Ogieriin on vain 6,4 sekuntia.

– Olen onnellinen, että Ott ja Martin ovat kunnossa. Se oli valtava ulosajo kovasta vauhdista. Kaikkein tärkeintä on, että he selvisivät ehjin nahoin, Neuville kertoi.

Belgialaiskuskin etuautoa normaalisti ajava Bruno Thiry sairastui ja tilalle hälytettiin Neuvillen tallikaveri Dani Sordo. Yhteistyö haki vielä muotoaan ensimmäisenä kokonaisena ajopäivänä.

– Päivä oli hieman turhauttava. Aamu oli varsinkin vaikea, mutta sitten pääsimme takaisin vauhtiin. En oikein löytänyt oikeaa fiilistä, että olisin voinut puskea täysillä. Yhteistyö Danin kanssa kehittyi koko ajan, Neuville totesi.

– Loppupäivästä yhteistyö oli toimivaa ja sain lisää luottoa. Askel askeleelta menimme eteenpäin ja paransimme myös autoa huollossa.

Varsinkin Monte Carlossa etuauton rooli on suuri, kun olosuhteet vaihtelevat tiuhaan erikoiskokeilla.

 

Jaa uutinen
Aki Hietavala

Aki Hietavala

aki.hietavala(a)rallit.fi Toimituspäällikkö