Lipsauttiko Latvian rallin järjestäjä MM-sarjaan tulevan jättimäisen uudistuksen?

Latviassa päästään ensi kesänä nautiskelemaan MM-rallitunnelmasta ensimmäistä kerta.
Latvian MM-ralli
Latvian MM-ralli. Kuva: @World / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Historian ensimmäinen Latvian MM-ralli ajetaan 18.-21. heinäkuuta. Kisajärjestäjä tiedotti torstaina, että rallia nähdään sekä pääkaupunki Riiassa että varsinaisella kisapaikkakunnalla Liepajassa. Erikoiskokeita suunnitellaan myös Tukuman, Talsin, Talsun, Kuldigan ja Dienvikkurzemen kuntien alueille.

– Puolet unelmastamme on nyt toteutunut, koska meille on annettu tämä mahdollisuus. Nyt meidän pitää vakuuttaa kaikki, että Latvia on ansainnut mahdollisuutensa, Latvian koulutus- ja tiedeministeri Anda Čakša sanoo.

– Ralli pitää toteuttaa huolellisella tiimityöllä, kärsivällisyydellä ja innokkuudella. Nyt me voimme tuoda Latvian entistä vahvemmin moottoriurheilukartalle.

Mielenkiintoisin yksityiskohta kisajärjestäjän tiedotteessa oli korulauseiden sijaan rallille suunniteltu kilometrimäärä. Tiedotteen mukaan Latviassa ajetaan hieman yli 250 kilometriä.

Vielä tällä kaudella jokaisen MM-rallin on pitänyt ylittää 300 EK-kilometrin raja. Latvian MM-rallin selvästi pienempi kilometrimäärä kielii siitä, että MM-sarjaan on tulossa formaattiuudistuksia. Jo aiemmin rallivaikuttajat ovat korostaneet, että formaattia on muutettava, jotta uudet katsojat innostuvat lajista ja vanhat säilyvät.

Muun muassa Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala ja Hyundain tähtikuski Thierry Neuville ovat heittäneet ilmoille ajatuksen lyhyemmistä ”sprinttikisoista”, joissa kisapäiviä voisi olla vain kaksi, sekä perinteisistä usean päivän rypistyksistä.

– Voisi toki olla, että Keniassa ajetaan 400 kilometriä ja neljä päivää. Sitten taas Jyväskylässä ajettaisiin kaksi päivää. Olisin itse sillä kannalla, että lyhennetään vähän kisoja. Aloitettaisiin puolilta päivin perjantaina eli ajettaisiin yhteensä kaksi ja puoli päivää, Latvala mietiskeli kesällä Rallit.fille.

Lue lisää: Hyundain WRC-tähti heitti huiman ehdotuksen – näin kommentoi Jari-Matti Latvala

Eilen torstaina odotettiin tietoa uudistuksista, mutta syystä tai toisesta FIA:n maailman moottoriurheiluneuvostolta ei ainakaan vielä ole niitä julkistanut.

Lue lisää: Vihdoin! FIA vahvisti rallin MM-sarjan kalenterin

Rallin MM-sarja jatkuu tämän kauden osalta ensi viikolla uudella Keski-Euroopan MM-rallilla. Luvassa on erikoiskokeita sekä Tshekissä että Saksassa ja Itävallassa.

Katso alapuolelta, mitä Keski-Euroopan MM-rallissa on luvassa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat