Ranskalaiskuski menetti WRC-paikkansa maanmiehelleen, josta tuli sensaatio – onko katkeruutta ilmassa?

Pierre-Louis Loubet aloittaa viimein kautensa rallin MM-sarjassa, kun pisteistä ajetaan tulevana viikonloppuna Portugalissa.
Pierre-Louis Loubet
Pierre-Louis Loubet. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Loubet’n kuviot ovat menneet uusiksi sitten viime vuoden. Kaudella 2023 ranskalainen kilpaili MM-sarjassa vielä M-Sport Fordin Rally1-kilpurilla pääluokassa, mutta tänä vuonna hän ajaa WRC2-luokan puolella Skodalla.

Viime kausi oli Loubet’lta suoraan sanoen surkea. Keskeytyksiä tuli useammin kuin olisi pitänyt. Mahtui kauteen sentään pari kuudetta sijaa, mutta näytöt jäivät liian laihoiksi.

Kauden päätteeksi hänelle ei enää lohjennut paikkaa pääluokan puolelta.

– Päätimme kauden heikosti – ulosajo Chilessä, Kreikassa emme päässeet kunnolla starttaamaan, eikä Keski-Euroopan rallikaan sujunut mukavasti. Olinkin hieman alamaissa vuoden lopussa. Mutta yritin pysyä WRC-luokassa, koska tiesin, etten ollut näyttänyt todellista potentiaaliani, Loubet kertoo RallySport Magazinen haastattelussa.

– Näytin muutaman kerran hyvää nopeutta. Kaikkiaan asiat eivät olleet niin huonolla mallilla, mutta en pystynyt pistämään kaikkia palasia paikoilleen. Joko minä tein virheen tai autoon tuli vika. Olisin halunnut yrittää uudestaan, koska huomasin pystyväni hyökkäämään, vaikka olin hieman pettynyt kaikesta.

Loubet’lla onkin vahva luotto, että hänen rahkeensa olisivat riittäneet kisaamaan pääluokassa myös tänä vuonna. Mutta nyt hän hakee vauhtia kakkosluokan puolelta.

Loubet myöntää, että tilannetta on vaikea hyväksyä. Ranskalainen ymmärtää myös sen, ettei hän ole ainoa kuljettaja, joka on kohdannut vastaavan tilanteen.

– Tällä hetkellä minulla ei ole helppoa, mutta olen yhä lähellä huipputasoa. Tämä ei ole koskaan helppoa – ehkä jotkut lahjakkaammat kuljettajat pääsevät helpommalla, kuten Kalle (Rovanperä), mutta uskon, ettei kenelläkään ole ollut helppoa WRC:ssä, Loubet sanoo.

– Jos katsotaan (Ott) Tänakia, (Elfyn) Evansia, Adrienia (Fourmaux) ja Thierryä (Neuville), heillä kaikilla on ollut vaikeita hetkiä uran alussa. Hyväksyn siis tilanteen ja jatkan uskomista ja yritän tehdä töitä.

Pierre-Louis Loubet
Pierre-Louis Loubet. Kuva: M-Sport Ford

Loubet’n jäätyä rannalle M-Sport Fordin miehistöstä brittitiimi päätti antaa tukensa toiselle ranskalaiskuljettajalle. Adrien Fourmaux kävi viime vuonna etsimässä itseään WRC2-luokan puolella, mutta tänä vuonna hän on ollut suorastaan sensaatiomainen Ford Puma Rally1 -auton puikoissa.

Ruotsissa hän nappasi uransa ensimmäisen palkintosijan ajettuaan kolmanneksi ja Kenian Safari-rallissa hän nousi toisessa perättäisessä kisassa palkintokorokkeelle. Kroatian MM-rallissa hän täräytti puolestaan Power Stagella ykköseksi.

Voisi kuvitella, että Loubet on seurannut katkerana MM-sarjassa kolmantena olevan Fourmaux’n huimaa liitoa. Loubet’n mukaan hän ei kuitenkaan tunne katkeruutta.

– Jos Adrien ei olisi nopea ja olisi saanut paikan, olisin pettynyt. Adrien on kuitenkin näyttänyt jo aiemmin loistavaa vauhtia, eikä hän luovuta koskaan. En siis ole pettynyt tai kateellinen tai mitään sellaista, Loubet tuumii.

– Adrien todellakin ansaitsee tämän, joten asia pitää hyväksyä. Tästä lajista löytyy niitäkin persoonia, jotka suuttuvat muiden pärjätessä paremmin, mutta minä olen aina ajatellut niin, että ensimmäisenä taistelet itseäsi vastaan.

Viime vuodesta M-Sportilla Loubet’ta on jäänyt kaivelemaan vain yksi asia.

– Minulla oli todella paljon ongelmia viime vuonna. Se on totuus, ja tänä vuonna he ovat löytäneet ratkaisuja. Nyt auto on luotettavampi, joten sitä on vaikeampi hyväksyä.

Loubet’n on tarkoitus ajaa tänä vuonna täysi kausi WRC2-luokassa. Portugalissa hän pääsee heti mittaamaan vauhtiaan luokan valioita vastaan, sillä kisassa ovat mukana muun muassa Oliver Solberg, Yohan Rossel, Gus Greensmith, Sami Pajari ja Teemu Suninen.

Lue myös nämä