Toyotan entinen tehdaskuski puolustelee Tommi Mäkisen johtamistyyliä – ”Touhu on suoraviivaista, ei politikointia”

Juho Hänninen oli vuonna 2017 Toyotan tehdaskuski. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Toyotan testikuskina ja monitoimimiehenä tätä nykyä toimiva ex-kilpakuski Juho Hänninen arvostaa suuresti rallin MM-sarjan ”suomalaistallin” johtajaa Tommi Mäkistä.

Hänninen uskoo, että juuri Mäkisen panos oli merkittävässä roolissa Toyotan palattua käytännössä suoraan MM-sarjan huipulle vuonna 2017. Nelinkertaista maailmanmestaria on monissa puheissa kritisoitu johtamistyylistään, mutta Hännisen mukaan ”Puuppolan paronilla” on hyvä ote tiimiinsä.

– Tommi ei paljon puutu kuljettajien tekemiseen kisojen aikana, vaan antaa heille hyvin vapaat kädet, eikä ohjaile sen enempää. Hän entisenä kuskina tietää, että kaikki yrittävät parhaansa. Se hänen kuljettajan taustansa on näkynyt varmasti monessa asiassa. Tommi tietää, mitä tarvitaan, että menestystä tulee, Hänninen sanoo Rallit.fille.

Lue myös: Juho Hänniselle urkenee uusi ura rallin MM-sarjassa? ”Ensin Jari-Matin pitää ajaa hyvin”

Hänninen on Toyotan lisäksi ollut useassa rallitiimissä töissä kuljettajana. Punkaharjulainen näkee yhden selvän eron Toyotan toiminnassa.

– Touhu on paljon suoraviivaisempaa, eikä ole sellaista politikointia. Päätöksenteko on siksi nopeampaa. Jos Tommilta kysyy jotain, että voiko tehdä vai ei, niin päätös tulee nopeasti. Sen vuoksi ei tarvitse pitää mitään palavereita. Se nopeuttaa ja selkeyttää tekemistä hirveästi, Hänninen toteaa.

Maailmanmestari Ott Tänakin lähdettyä Toyotalta viime kauden jälkeen, epäili moni syyn taustalla piilevän juuri Toyotan johtamiskulttuurissa. Toyotan miehistö uudistui täksi kaudeksi kokonaan, kun talliin tulivat Sebastien Ogier, Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä.

Katso alta kooste viime MM-kauden ulosajoista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hänninen kokee, että Mäkisen alaisuudessa Evans on ottanut viimeisen harppauksen maailman huipulle. Toki Hänninen Toyotan palkkalistoilla olevana henkilönä puhuu positiiviseen sävyyn johtajastaan, mutta vilpittömän eteläsavolaisen puheissa on varmasti myös perää.

– Tiesin kyllä Evansin potentiaalin, mutta ehkä juuri Tommin johtamistyyli on tuonut hänestä vielä lisää esiin. Tommi on antanut Elfynin tehdä omaa hommaansa vapaasti. Epäilen, että se meno vielä paranee, Hänninen summaa.

– Ogierin potentiaalin kaikki tiesivät, mutta kyllä Kalle on kieltämättä yllättänyt, että miten nopeasti hän on päässyt sisään. Toki olen tiennyt hänen lahjakkuutensa, mutta olihan esimerkiksi se Ruotsin Power Stagen (pohja-aika) veto aika jäätävä. En olisi uskonut, että Kalle olisi noin nopeasti ollut valmis. On se todella poikkeuksellinen lahjakkuus.

Uudella miehistöllä Toyotan kausi alkoi hienosti ennen koronataukoa. Kolmen osakilpailun jälkeen Ogier johtaa MM-sarjaa ennen Evansia. Rovanperä on neljäntenä.

Lue myös: Toyotan testikuskilta pelottava viesti kilpailijoita ajatellen – uudessa GR Yariksessa ei ole kompromisseja

Lue myös: Toyotan entisellä tehdaskuskilla yhä merkittävä rooli tallin toiminnassa

Jaa uutinen
Aki Hietavala

Aki Hietavala

aki.hietavala(a)rallit.fi Toimituspäällikkö