Toyotan WRC-talli pistää rallitoimintonsa isolleen Jyväskylässä – suunnitelmissa jätti-investointi

Toyotan rallitalli sijaitsee jo tätä nykyä Jyväskylässä, mutta suunnitelmien mukaan japanilaisen autonvalmistajan toiminnot laajenevat Keski-Suomessa entisestään.
Toyota kehityskeskus
Toyota on julkaissut havainnekuvan, miltä sen kehityskeskus voisi näyttää. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tulevaisuudessa Toyotalla on entistä suuremmat visiot toteuttaa rallitoimintaa lajin mekassa Keski-Suomessa. Toyotan WRC-talli sekä Jyväskylän kaupunki nimittäin ilmoittivat Suomen MM-rallin yhteydessä, että Jyväskylään on suunnitteilla uusi rallin kehityskeskus.

Toyotalla on jo entuudestaan oma testialueensa Keski-Suomessa, mutta jatkossa toimintaa halutaan laajentaa. Toyotan hallituksen puheenjohtaja ja automerkin perustajan pojanpoika Akio Toyoda, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä kaksi muuta automerkin isoa pomoa allekirjoittivat viime viikolla aiesopimuksen uudesta hiilineutraaliksi suunnitellusta teknologiakeskuksesta.

TGR-WRT Development Center -nimeä kantavan hankkeen aikataulusta ei vielä kerrottu mitään. Rallit.fin tietojen mukaan Toyota on jo varannut maa-alueen Kuohulta, joka sijaitsee vain reilun 15 kilometrin matkan päässä Jyväskylän keskustasta.

Suunnitelmien mukaan testialue ei tule pelkästään Toyotan rallitiimin käyttöön, vaan sitä on mahdollista hyödyntää myös siviiliautojen kehityksessä.

– Jyväskylä on ollut tallimme koti viimeiset kahdeksan vuotta ja iso osa menestystämme, jota olemme saavuttaneet. Hankkeemme myötä haluamme myös olla hyviä naapureita paikalliselle yhteisölle, Toyotan WRC-tallin johtajistoon kuuluva Yuichiro Haruna sanoo.

– Puheenjohtajamme Akio Toyodan ohjauksessa aloitimme neuvottelut Jyväskylän kaupungin sekä TMF:n (Toyota Mobility Foundation) kanssa, miten voisimme tukea yhteisön positiivista kehitystä. Tämän aiesopimuksen myötä alamme yhdessä suunnitella, kehittää ja toteuttaa näitä tavoitteita.

Hiilineutraaliuden rallin uusi testauskeskus haluaa saavuttaa esimerkiksi kompensoimalla päästöjä puurakentamisella, metsäistutuksilla sekä luonnon monimuotoisuuden suojelulla. Lisäksi tarkoituksena on käyttää vetyä liikkumisessa.

Hankkeen hiilineutraali idea palvelee myös Jyväskylän kaupunkia, joka on esittänyt tavoitteekseen nollapäästöt vuoteen 2030 mennessä.

– Tämä on hieno päivä kasvavalle kaupungillemme. Yhteistyö avaa uusia mahdollisuuksia kestävän kehityksen kasvulle ja hiilineutraalille tulevaisuudelle. Olemme aidosti ylpeitä siitä, että yksi maailman suurimmista autonvalmistajista vahvistaa läsnäoloaan Jyväskylässä, kaupunginjohtaja Koivisto hehkuttaa.

Katso alta Suomen MM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat