Suomen rallitoivo teki historiaa – latasi kovan tavoitteen tiskiin huuman keskellä

Lauri Joona ja hänen kartanlukijansa Janni Hussi ylsivät historialliseen saavutukseen Portugalin MM-rallissa.
Lauri Joona
Lauri Joona. Kuva: Pentti-Oskari Ilmonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kaksikko ajoi upean viikonlopun ja sijoittui WRC2-luokassa kolmanneksi. Kyseessä oli kaksikon ensimmäinen palkintosija WRC2-luokassa.

– Kyllä se on pakko myöntää, että hyvältä tuntuu. Tämä oli haastava kilpailu kaikin puolin ja monella oli ongelmia. Pystyimme tulemaan kuitenkin läpi nousujohteisesti ja saamaan vielä aikojakin parempaan suuntaan. Pitää olla tyytyväinen ja etenkin sijoitukseen olen täysin tyytyväinen, Joona hehkutti.

Joona osasi odottaa, että hän voisi ajaa Portugalissa hyvän kilpailun.

– Koko ajan olemme olleet menossa parempaan suuntaan ja nyt kun pääsimme soralle, niin se tuntuu maittavan. Vielä pitää mennä tietysti kovempaa, mutta minulla on tavallaan tiedossa ne paikat, missä pitää vielä parantaa. Tämä vastasi aika hyvin odotuksia ja tavallaan hieman ylittikin ne, vaikka tietysti aina on tavoitteena päästä palkintokorokkeelle, Joona linjasi.

– Nyt se saavutettiin ja se ei ole koskaan mikään itsestäänselvyys. Jatkon kannalta avainasia on varmasti se kultaisen keskitien löytäminen, että naputellaan aikoja sinne kärjen tuntumaan, mutta samaan aikaan pystymme tuomaan auton maaliin, Joona jatkoi.

WRC2-luokan voittoon ajoi espanjalaiskuljettaja Jan Solans, joka toi samalla Toyotan uudelle Rally2-autolle ensimmäisen ykköstilan MM-sarjassa. Joona jäi voittajasta lopulta vajaat kaksi minuuttia.

Joonan seuraavana haasteena on Sardinian MM-ralli, joka ajetaan noin kolmen viikon päästä.

– Tämä antoi totta kai luottoa sinne. Sardinia on aika samanlainen ralli, mutta toki vähän hitaampi. Lähdemme sinne hyvillä mielin ja pyrimme sielläkin samaan, kun nyt olemme päässeet kiinni tähän palkintokorokekantaan, Joona paalutti tiukasti.

WRC2-luokan taso oli Portugalissa todella kova. Se tietysti nosti entisestään Joonan fiilistä.

– Totta kai se sitä tuo. Kun katseli ennen kisaa, niin siellä oli kymmenen kaveria, jotka pystyvät ottamaan luokkavoiton. Meidän tavoite oli lähteä ajamaan heti vähän kovempaa kuin mitä aiemmin olemme ajaneet. Emme lähteneet miettimään mitään rengasrikkoja. Sitten kun porukkaa alkoi tippua, niin piti tietysti vähän ruveta ottamaan vauhtia pois.

Joona totesi jo aiemmin, että hän tietää, missä pitää vielä parantaa. Kyse on perusjutuista.

– Suurin on varmaan se, että yhdellä jarrulla ja yhdellä käännöllä mutkaan. Autoon pitää saada lisää luottoa ja se, että sen pystyy jarrulla heittämään suoraksi mutkaan, niin se on varmaan suurin juttu, mistä sitä voi saada, Joona kuvaili.

Lue myös nämä