MM-rallituomio: Rovanperälle ruoskaa – ”Harvemmin on tullut sanottua Kallesta mitään negatiivista, mutta…”

Rallin MM-kauden viides osakilpailu ajettiin viikonloppuna Portugalissa. Rallit.fin toimittajat antavat arvosanat pääluokan kuljettajille.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Portugalin sorakilpailu päättyi lopulta Toyotan Sebastien Ogierin voittoon. Rallissa toiseksi sijoittunut Ott Tänak saalisti tosin eniten pisteitä viikonlopulta.

Rallit.fin toimittajat Toni HeinonenAki Hietavala ja Ville Hirvonen arvioivat jokaisen pääluokan kuljettajan suorituksen kouluarvosanoin, eli 10 on maksimi ja 4 alhaisin arvosana.

Toni Heinonen

Sebastien Ogier 9

Ranskalaiskonkari teki jälleen kerran kiitettävää duunia Toyotan ratissa. Ogierin kärsiväisellä ja järkevällä lähestymistavalla oli jälleen tehtaan takuu. Kaksi perättäistä voittoa, mutta miksi vain ysi? Sunnuntaina Ogier ei pistänyt parastaan vaan tyytyi varmistelemaan yleiskilpailun ykkössijaa, josta ei tätä nykyä palkita yhdelläkään pisteellä. Hyundailla on tajuttu sunnuntain merkitys myös tiimipisteiden kannalta, kun taas Toyotalla – ja myös Ogierilla – päätöspäivän kuti jäi jälleen kerran piippuun.

Ott Tänak 9+

Virolaiskuljettaja oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella oikeasti mukana voittokamppailussa. Lauantaina vaikutti jo siltä, että Tänak saattaa jopa voittaa, mutta harmillinen hidas rengasrikko muutti tarinan juonen. Joka tapauksessa Tänakilta kauden parasta tekemistä ja lisäksi sunnuntailta matkaan oikein hyvät pisteet. Tänak oli viikonlopun henkinen voittaja – varsinkin jos paremmuus mitataan itselle ja tallille kerätyillä pisteillä.

Thierry Neuville 9+

Neuvillelta ei odotettu juuri mitään, mutta niin vain belgialainen selviytyi vähintäänkin kiitettävästi aura-auton roolistaan. MM-sarjaa johtava Neuville oli kertonut ennen kisaa, että hän keskittyy viikonloppuna pelkästään Elfyn Evansiin. Siinä mielessä hän teki täydellistä työtä: tilille napsahti yhteensä 24 pistettä (vain kaksi vähemmän kuin Tänakille), kun taas Evansille niitä tuli kuusi. Pakko nostaa hattua.

Adrien Fourmaux 8

Fourmaux’hon kohdistuvat odotukset ovat nousseet kauden edetessä, eikä hän pettänyt tälläkään kertaa. Hän näytti jälleen, että viime kauden vilttikomennus on kasvattanut häntä valmiimmaksi rallikuljettajaksi. Ranskalainen ei pystynyt vielä haastamaan kärkeä, mutta virheetön viikonloppu toi jälleen kelpo tuloksen. Jos kehityskäyrä jatkuu samanlaisena, Fourmaux’sta voi tulla vielä vakavasti otettava mestarikandidaatti.

Dani Sordo 8+

Espanjalaiskonkari todisti jälleen kerran, miksi hän on ansainnut (osittaisen) paikan Hyundain kolmosautossa. Kisa oli Sordolle vasta kauden ensimmäinen, mutta hän tykitti ensimmäisenä kunnon ajopäivänä kolme komeaa pohja-aikaa. Sordon kanssa kolmosautossa vastuuta jakava Andreas Mikkelsen ei ole yltänyt kahdessa ajamassaan rallissa lähellekään samanlaista suoritusta. Sordon uran päättymisellä on spekuloitu pitkään, mutta jos asia on suorituskyvystä kiinni, Mikkelsenin uran päättyminen alkaa olla lähempänä.

Elfyn Evans 6

Walesilainen tuntui olevan hukassa koko viikonlopun. Hän ei pystynyt vastaamaan mitenkään päävastustajansa Neuvillen vauhtiin, vaikka belgialainen toimi aura-autona perjantaina. Matkalle mahtui toki rengasrikkoa ja kartturin nuottivihkokin oli hukassa, mutta suoritus jäi muutenkin heikoksi. Kun taistellaan mestaruudesta, tällaisiin suoritustason romahduksiin ei ole juurikaan varaa.

Takamoto Katsuta 5 ½

Katsuta aloitti kilpailun suunnitelmiensa mukaan ja japanilainen oli kiinni kärkisijoissa. Mutta sitten Toyota piti parkkeerata pätkän varteen, kun autosta petti jousitus. Ehkä keskeytystä ei voi laittaa täysin Katsutan piikkiin, mutta toisaalta kukaan muu ei hajottanut autoaan samassa paikassa. Siksi arvosana jää tylysti heikon puolelle.

Kalle Rovanperä 5

Kolme kilpailua, yksi voitto ja kaksi keskeytystä. Lauantaiaamun avauspätkän jälkeen näytti siltä, että nyt Rovanperä menee menojaan. Tämä mielikuva mureni hetkessä, kun heti seuraavalla pätkällä Yaris kellahti kyljelleen vasten puuta. Ulosajon jälkeen oli aiheellista kysyä, vaikuttaako osa-aikaisuus jotenkin Rovanperän suoritustasoon. Kuulemma ei. Mutta jos asiaa peilaa suoraan etenkin virheherkkyyteen, Rovanperän olisi parempi palata mahdollisimman nopeasti takaisin täyden kauden kuljettajaksi.

Gregoire Munster 4 ½

Luxemburgilainen kävi näyttäytymässä Portugalissa. Ja kävi ojassa. Siinäpä se. Ei muuta sanottavaa.

Aki Hietavala

Sebastien Ogier 9 ½

Puolikas piste pois täydellisestä, koska ei aivan yltänyt täysiin pisteisiin ”supersunnuntaina”. Silti jälleen kerran huima veto vanhalta mestarilta. Ogier on ajanut tällä kaudella kolme rallia, joista kaksi voittoa ja yksi kakkostila. Ei tunnu ranskalaisen meno hyytyvän ei sitten millään.

Ott Tänak 9

Tänak oli pitkästä aikaa pohja-aikavauhdissa ja kamppaili jopa rallin voitosta. Yksi rengasrikko vei hitusen aikaa. Tänakin piristyminen tietää hyvää rallin MM-sarjalle. Tallikaveri Neuville on karussa, mutta nyt mestaruustaistoon ilmoittautui myös Tänak.

Thierry Neuville 9

Kun ajat ensimmäiseltä lähtöpaikalta sorarallissa kolmanneksi, on suoritus kiitettävä. Neuville ajoi myös sunnuntailta jälleen lähes täydet pisteet, joten MM-sarjan johtaja vankisti johtoaan 24 pisteeseen ennen Toyotan Elfyn Evansia.

Adrien Fourmaux 8

Ranskalainen jatkaa piristävää menoa MM-sarjassa. Jälleen hienot pisteet ja ehjä kisa. Aivan ei kärkeen kyyti riittänyt, mutta ei toisaalta Fourmaux’lta sitä vielä odotetakaan.

Dani Sordo 8

Aikaeron suhteen ja sijoituksen suhteen Sordo olisi ansainnut huonomman arvosanan. Perjantaina mies kuitenkin näytti, että ajotauoista ja tuntuman puutteesta valittelu on turhaa. Sordo oli hyvässä vauhdissa, mutta kun mies jämähti tallikaveri Neuvillen taakse neljänneksi, ei espanjalaisella ollut enää lupaa iskeä. Pyyteetöntä työtä tallille jälleen kerran.

Elfyn Evans 6

Ei ollut walesilaisen vauhti missään vaiheessa lähelläkään kärkeä. Neuville näytti ykköslähtöpaikalta, että myös etuautona Portugalissa voi pärjätä. Auton säädöt olivat pielessä, mutta silti suoritus oli erittäin kesy. Sunnuntain ongelmille ei toki mies voinut mitään, mutta melko lepsu oli kisa Evansilta.

Kalle Rovanperä 5

Vauhtia on, mutta tulos jäi täysin piippuun. Jo toinen helpohko virhe Rovanperältä tällä kaudella. Näihin ei ole totuttu. Kalle itse vakuutti, ettei fokus ole kadonnut osa-aikakuskin roolista huolimatta. Tiimin kannalta Rovanperän keskeytykset ovat olleet pahoja.

Takamoto Katsuta 5

Ei se vain nyt tunnu lähtevän. Katsuta lupasi hyökätä ja niin teki. Perjantaina japanilainen oli jo johdossa, mutta lauantaina sitten kolahti. Surullisen tuttu kaava Katsutan osalta.

Gregoire Munster 4

Luxemburgilainen opettelee rallin MM-sarjassa. No, joskus pitäisi myös päästä maaliin. Jälleen tyhmä keskeytys Ford-kuskilta. Myös vauhti oli edelleen aivan eri planeetalta muiden Rally1-kuskeihin verrattuna. Vaikka noviisi onkin kyseessä, niin näyttäähän se nololta, kun tukkaan tulee myös WRC2-luokan kuskeilta.

Ville Hirvonen

Sebastien Ogier 10

Ihan täyden kympin suoritus ranskalaismestarilta. Näytti jälleen suuruuteensa. Ajoi taktisesti hyvin viisaasti, eikä tuhonnut renkataan lauantain pitkillä pätkillä. Nautti tiukasta taistelusta ja teki sen vielä voitokkaasti. Ogier on toistaiseksi tehnyt Toyotalle keikkakuskina lähes täydellistä työtä. Tuntuu, että 40-vuotias konkari on löytänyt ikään kuin uuden kevään. 

Ott Tänak 9

Sieltä tuli se Ott, jota on ehditty jo vähän kaipailemaan! Homma alkoi mennä vahvasti jo oikeaan suuntaan. Ei pystynyt vastaamaan lauantaina Ogierin vauhtiin sitten lopulta, mutta virheitä ei juurikaan tullut ja napsi vielä kaiken päälle viikonlopusta suurimman pistepotin eli 26 MM-pistettä. Portugali nosti varmasti Tänakin itseluottamusta. Nykyinen pistesysteemi tekee kuitenkin mestaruustaisteluun kipuamisesta entistä hankalampaa, sillä kuten virolainen itse totesi: kaikki saavat samat pisteet. 

Thierry Neuville 8

Ei noussut voittotaisteluun mukaan, mutta ajoi viisaan ja kypsän rallin. Kun Elfyn Evans putosi kyydistä, tyytyi vain varmistelemaan mahdollisimman hyvät pisteet mukaan. Se on aina mestarin merkki. Olisiko tämä sittenkin nyt viimein se Neuvillen vuosi? Merkit ovat ainakin todella hyvät.

Adrien Fourmaux 8

Ajoi taas vähintäänkin hyvän kisan. Ajoi ajoittain todella hyviä aikoja ja pysyi välillä hyvin myös ihan kärjen vauhdissa. M-Sportin ranskalainen saattaa hyvinkin napata tällä kaudella jo sen ensimmäinen Rally1-luokan voittonsa. Tasaista ja vakuuttavaa työtä.

Dani Sordo 8

Edellisestä kisasta Rally1-kalustolla oli kulunut jo ikuisuus, mutta se ei juurikaan näkynyt. Rallikonkari säväytti etenkin rallin alkupuolella ja pudotteli jopa pohja-aikoja. Okei, lähtöpaikka oli ideaali, mutta silti. Hyvää tekemistä ja varmasti muan norjalainen katseli hommaa hieman pelokkaana.

Elfyn Evans 7

Ajautui vaikeuksiin perjantaina. Oli rengasrikkoa ja kaiken päälle vielä kartturi Scott Martin unohti ottaa nuottivihkon mukaan. Ongelmista huolimatta taisteli. Ei voi liikaa sen takia ruoskia, vaikka MM-taistelun kannalta viikonloppu ei ollutkaan onnistunut walesilaisen kannalta.

Kalle Rovanperä 6

Harvemmin on tullut sanottua Kallesta mitään negatiivista, mutta nyt on sen aika. Kuten itsekin totesi, niin Portugalin viikonlopusta ei jäänyt käteen yhtään mitään. Karautti lauantaina johtopaikalta ulos ja silloin on kovin vaikeaa antaa kovin hyvää arvosanaa. Kaikki oli povattu Rovanperän ylivoimaiselle voitolle, mutta lopputulos oli suomalaisittain karu. Vauhtia kyllä löytyi ja olisi ilman virhettä todennäköisesti voittanut.

Takamoto Katsuta 8

Johti jopa koko rallia kilpailun alkuvaiheessa ja osoitti jälleen potentiaalinsa. Lauantaina koki kuitenkin Rovanperän kohtalon ja joutui keskeyttämään. Katsutan kohdalla keskeytyksen syyksi paljastui kuitenkin tekninen vika, joten liikaa japanilaista ei voi ruoskia. Ennen keskeytystään Katsuta oli kilpailussa komeasti kolmantena.

Gregoire Munster 4

Ei ollut vauhtia, eikä oikein mitään muutakaan. Kärsi kisan aikana toki myös teknisistä ongelmista, mutta ennen niiden alkuakaan ei oikein tapahtunut mitään. Töpeksi vielä sitten ikään kuin ”kruunuksi” kisansa toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Auto luisui penkkaan ja jäi sinne kiinni. Luxemburgilainen ajaa debyyttikauttaan MM-sarjan pääluokassa ja näillä otteilla uhkaa jäädä luokalleen.

Lue myös nämä

  • Uusimmat