Se on siinä! Kalle Rovanperä on maailmanmestari

Toyotan nuori suomalaistähti Kalle Rovanperä on varmistanut rallin maailmanmestaruuden.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Samalla varmistui myös Jonne Halttusen kartanlukijoiden MM-titteli. Suomalaiskaksikko sinetöi mestaruutensa tyylillä, sillä Rovanperä ja Halttunen ajoivat varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa päättyneen Uuden-Seelannin MM-rallin voittoon.

Rovanperä ei jättänyt mitään sattuman varaan, sillä Toyota-tähti ajoi myös kisan päättäneen Power Stage -pätkän voittoon ennen pahinta uhkaajaansa Hyundain Ott Tänakia 0,6 sekunnin erolla.

Rovanperälle ja Halttuselle osakilpailuvoitto oli jo kauden kuudes. Ero MM-sarjassa kasvoi Tänakiin nähden 64 pisteeseen, joten virolainen ei voi enää tavoittaa Rovanperä, sillä jäljellä enää kaksi osakilpailua ja niissä jaossa maksimissaan 60 pistettä.

Lauantaina 22 vuotta täyttänyt Rovanperä on nyt rallin MM-sarjan historian nuori mestari. Ennätyksen edellinen haltija oli edesmennyt Colin McRae, joka voitti vuonna 1995 MM-tittelin 27 vuoden ja 89 päivän ikäisenä.

Rovanperän takana Uudessa-Seelannin toiseksi ajoi Sebastien Ogier, joka hävisi suomalaiselle 34,6 sekuntia. Hyundain Ott Tänak oli kisan kolmas 48,5 sekuntia Rovanperän takana.

Hyundain Thierry Neuville oli kaukana kärjen vauhdista Uudessa-Seelannissa. Tuloksena neljäs sija ennen tiimitoveri Oliver Solbergia. Isäntämaan Hayden Paddon oli WRC2-luokan ykkönen ja yleiskilpailun kuudes. Italialainen yksityiskuski, Prada-sukuun kuuluva Lorenzo Bertelli ajoi uransa parhaan tuloksen ollen seitsemäs. Puolalainen Kajetan Kajetanowicz säilytti mahdollisuudet WRC2-mestaruuteen luokan toisella sijallaan. Ratapuolelta paremmin tuttu Shane van Gisbergen ajoi ensimmäisessä MM-rallissaan WRC2-luokan kolmanneksi ja yleiskilpailussa kahdeksannelle sijalle.

Rallin edellinen maailmanmestaruus varmistui lähes päivälleen 20 vuotta sitten niin ikään Uudessa-Seelannissa, kun Marcus Grönholm ajoi voittoon ja otti uransa toisen tittelin. Kisassa toiseksi ajoi Harri Rovanperä ja kolmanneksi Tommi Mäkinen.

Toyota otti kaksoisvoitollaan tukevan otteen valmistajien MM-sarjassa.

Katso alta video Uuden-Seelannin MM-rallin ratkaisuhetkistä ja Rovanperän voitonjuhlista.