Rallin MM-sarjan sääntöihin muutos Ott Tänakin tapauksen vuoksi?

Kansainvälinen autoliitto FIA ottaa tarkasteluun säännön, jonka vuoksi Ott Tänakille mätkäistiin tuntuva viiden minuutin aikasakko ennen Viron MM-rallin starttia.
Ott Tänak
Ott Tänak joutui starttaamaan Viron MM-ralliin viiden minuutin aikasakon rasittamana. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tänakin Ford Pumasta petti moottori rallin testierikoiskokeella torstaiaamuna. Vikaa ei pystytty korjaamaan muuten kuin vaihtamalla moottori virolaistähden kilpuriin.

Moottorin vaihdosta seurasi Tänakille viiden minuutin aikarangaistus, jonka vuoksi hän putosi kärkikamppailusta jo ennen ensimmäistä erikoiskoetta. Muun muassa rallin MM-sarjaa johtava Kalle Rovanperä piti Tänakin sanktiota ankarana.

Mikäli moottori joudutaan vaihtamaan katsastuksen ja ensimmäisen aikatarkastusaseman välissä, kuten Tänakin tapauksessa, tästä seuraa automaattisesti viiden minuutin aikarangaistus kilpailuun.

Nykyisten sääntöjen perusteella jokaisessa autossa saa käyttää kahta moottoria kauden aikana. Säännön mukaan Tänak ei saa enää tällä kaudella käyttää autossaan moottoria, joka autosta vaihdettiin ennen Viron osakilpailua.

Tänakin pitää siis selviytyä nykyisellä moottorilla kauden loppuun saakka. Mikäli Pumaan joudutaan vielä vaihtamaan voimanlähde, tulee tästä jälleen viiden minuutin aikarangaistus.

FIA:n rallipomo Andrew Wheatley vahvisti Motorsport.comille, että kattojärjestö tarkastelee, pitäisikö sääntöihin tehdä jonkinlainen muutos.

– Se on selkeä asia, että siitä seuraa rangaistus, jos kauden aikana käytetään enemmän kuin kaksi moottoria. Meidän pitää käydä läpi se, onko tämä rangaistus itsessään riittävä vai tarvitsemmeko vielä sääntöä, jonka mukaan katsastuksen ja rallin lähdön välillä tulee rangaistus (moottorinvaihdosta).

– Käymme tarkasti läpi tämän seikan, mutta se on varmaa, että jatkossakin tulee rangaistus, jos autossa käytetään enemmän kuin kaksi moottoria, Wheatley sanoi.

Tänakille ja hänen edustamalleen M-Sport Fordin tallille takaisku oli kova, sillä virolainen olisi halunnut kamppailla voitosta kotiyleisönsä edessä. Tänak oli selvästi nopein kuljettaja perjantain erikoiskokeilla.

– Se on hieman eri asia, jos moottori räjähtää ajaessa kilpailun kärjessä. Mutta se tuntuu väärältä, jos moottori pettää ennen rallia, Wheatley kertoi mielipiteensä.

Katso alta kooste lauantaiaamupäivän tapahtumista Viron MM-rallissa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat