Lauri Joonan SM-kausi päättyi pronssiin – ”Vähän kirpaisee!”

Rallin SM-sarjan SM1-luokassa ajavan Lauri Joonan tulokaskausi oli varsin menestyksekäs.
Lauri Joona
Lauri Joona. Kuva: Hannu Rainamo
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tasaisen varmasti ja vauhdikkaasti ajaneen sastamalalaisen kaulaan pujotettiin kauden päätteeksi pronssinen SM-mitali.

SM-sarjan kausi 2023 ajettiin viikonloppuna päätökseen Kokkolassa. Finaalikisan lähtökohdat olivat kutkuttavat, kun peräti neljällä kuljettajalla oli mahdollisuudet kuninkuusluokan mestaruuteen. Yksi mestarikandidaateista oli ensimmäistä kauttaan Rally2-luokitellulla autolla kilpaileva Lauri Joona.

Aiemmista osakilpailuista Joona ja kartturi Tuukka Shemeikka olivat saavuttaneet kaksi voittoa ja heikoinkin sijoitus oli neljäs. Niinpä lähtöpaikka oli ensi kertaa letkan kärjessä ja odotukset kauden päätökseen olivat toiveikkaan realistiset.

– Lähtöpaikka ensimmäisenä kilpailijana tuo kisaan oman mausteensa, mutta ei anneta sen haitata menoa. Etukäteen tullut pieni sade olisi parasta mahdollista meille ja helpottaisi kärjessä ”auraamista”. Kaikkemme kuitenkin yritetään ja mahdollisimman korkealle tähdätään, kertoi Joona ennen starttia.

Kauden päätöskisa ei todellakaan päästänyt kilpailijoita helpolla. Keli oli erittäin, välillä jopa liiankin, sateinen ja olosuhteet sen mukaiset. Kisa mitaleista kävi kiivaana, ja sijoitukset vaihtuivat lähes joka erikoiskokeen jälkeen. SM1-luokan mestaruustaistosta muodostuikin todellinen trilleri, jossa pääosia näyttelivät tiukka sekuntikamppailu kuninkuusluokan herruudesta sekä lauantain rankkasade.

Monien vaiheiden jälkeen päätösosakilpailun voittoon ajoi konkari Juha Salo, toiseksi sijoittui Teemu Asunmaa ja kolmanneksi Jari Huttunen. Lauri Joona ja Tuukka Shemeikka tekivät sen, minkä haastavalta lähtöpaikaltaan pystyivät, ja tällä kertaa se riitti kisan neljänteen sijaan.

– Kokkolan kisa kaikkine haasteineen aura-auton roolissa oli todella erilainen kokemus. Kamppailu paremmista sijoista vesittyi sanan varsinaisessa merkityksessä erikoiskokeelle kymmenen, jossa vettä oli satanut todella runsaasti ja ensimmäisenä autona ajaminen oli erittäin haasteellista, Joona summasi.

– Kaikkemme yritettiin, joten pitää olla tavallaan tyytyväinen tähän tulokseen. Toki ainahan voitosta lähdetään ajamaan, joten kyllähän nelossija vähän kirpaisee, mutta tästä on hyvä lähteä kohti seuraavia seikkailuita.

Rallin Suomen mestaruuteen ajoi Joonan tiimikaveri Teemu Asunmaa ja hopeinen SM-mitali matkaa Kiuruvedelle Jari Huttusen mukana. Joona sijoittui sarjassa kolmanneksi tasapistein Salon kanssa. Pronssimitaleiden kohtalon ratkaisi Joonan saavuttamat kaksi osakilpailuvoittoa.

– Hieno tulokaskausi pääluokassa takana! Hyviä muistoja ja kokemuksia saatiin paljon, vaikka mestaruutta ei tullutkaan. Parhaiten kaudesta jäi mieleen voitot Seinäjoella ja Lahdessa, ne oli tosi hienoja hetkiä, fiilisteli Joona.

Vaikka kotimainen kisakausi on nyt päätöksessä, on Joonalla vielä suunnitelmissa kilpailla ulkomailla tänä syksynä. Ensi vuoden suunnitelmista kerrotaan myöhemmin.

Lue myös nämä