Japanin MM-rallin sekoiluun löydettiin syyllinen

Japanin MM-rallissa nähtiin lauantaina vaarallista sekoilua, joka johtui kilpailunjohdon huolimattomuudesta.
Kuvituskuva
Kuvituskuva. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Dramaattinen tilanne tapahtui lauantaina rallin yhdeksännellä erikoiskokeella.

Tuomariston päätöksen mukaan nolla-auto oli pysähtynyt pätkälle kaksi kertaa vastoin turvallisuusmääräyksiä ja aiheutti näin vaarallisen tilanteen. Kyseisen nolla-auton kuljettajaparia oli ohjeistettu ennakkokoulutuksessa, ettei heidän tehtävänään ole pysähtyä erikoiskokeelle vaan ajaa se kerralla loppuun saakka.

Hyundain Thierry Neuville oli ensimmäinen kuljettaja, joka havaitsi nolla-auton väärässä paikassa.

Neuville raportoi tilanteesta välittömästi ja pätkä keskeytettiin punaisilla lipulla.

– En tiedä, mitä siellä tapahtui. Minulla ei ole siitä paljon tietoa. Ei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun saan Toyotan kiinni, mutta tällä kertaa se ei ollut hyvä juttu, Neuville sanoi.

Tuomaristo on nyt nuhdellut tapauksesta kilpailunjohtajaa. Kilpailunjohtaja oli päättänyt pistää erikoiskokeen käyntiin, vaikkei hän tiennyt tarkalleen nolla-auton sijaintia.

Nolla-auto oli pysähtynyt erikoiskokeelle ohjeistamaan katsojia siirtymään turvallisille paikoille. Kilpailunjohtaja oli puolestaan olettanut, että nolla-auto oli joutunut pysähtymään mekaanisen vian vuoksi pätkän varteen.

Tilannetta hankaloitti se, ettei erikoiskokeen alueella ollut kunnollista radiosignaalia. Näin ollen tietoa ei pystytty välittämään suoraan kilpailunjohdon ja nolla-auton välillä. Lisäksi kilpailunjohtaja oli erikoiskokeen päälliköltä saadun tiedon perusteella ollut siinä uskossa, että nolla-auto oli siirtynyt turvalliseen paikkaan, vaikkei näin ollut todellisuudessa tapahtunut.

– Vakava ja hyvin vaarallinen tilanne, tuomariston päätöksessä kerrotaan.

Kilpailunjohtaja kertoi tuomaristolle, että hän kantaa täyden vastuun tapauksesta. Tuomaristo korosti päätöksessään, että kilpailunjohtaja ja muut osapuolet tekivät yhteistyötä tapauksen tutkinnassa.

Kilpailun tuomaristo vie tapauksen eteenpäin Kansainvälisen autoliiton WRC-komissiolle, joka aikanaan katsoo, pitääkö tapauksesta ryhtyä jatkotoimenpiteisiin.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Japanissa sattui vastaavanlainen vaaratilanne. Viime vuonna siviiliauto pääsi pätkälle sen ollessa edelleen kesken.

Japanin MM-ralli päättyi sunnuntaina Toyotan Elfyn Evansin voittoon. Sebastien Ogier oli toinen ja Kalle Rovanperä kolmas. Toyota otti siis kotikisassaan kolmoisvoiton.

Lue myös nämä

  • Uusimmat