Yllätysratkaisu: Pirelli vetäytyy rallin MM-sarjasta

Italialaisyhtiö Pirelli ilmoitti lauantaina, ettei se hae rallin MM-sarjan viralliseksi rengastoimittajaksi vuodesta 2025 eteenpäin.
Ott Tänak
Rallin MM-sarjassa kilpaillaan Pirellin renkailla vuoden 2024 loppuun saakka. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA hakee parhaillaan rallin MM-sarjan virallista rengastajaa kausille 2025-27. Halukkailla rengasvalmistajilla oli perjantaihin saakka aikaa toimittaa hakemuksensa.

Pirelli on toiminut rallin MM-sarjan ainoana rengastoimittajana vuodesta 2021. Lauantaina yhtiö tiedotti yllättäen, ettei sillä ole aikomuksena jatkaa sarjassa kauden 2024 jälkeen, jolloin sen nykyinen sopimus umpeutuu.

Pirelli perustelee ratkaisuaan sillä, että se on ”saavuttanut tavoitteet, jotka asetettiin kolme vuotta sitten nykyisen sopimuksen alussa”.

– Pirelli on mukana yli 350 moottoriurheilusarjassa ympäri maailmaa ja se on jatkossakin sitoutunut ralliin ja jatkaa osallistumistaan muihin rallisarjoihin, joissa se on tällä hetkellä mukana, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Näiden sarjojen joukkoon kuuluu rallin EM-sarja, jonka mestaruuden Hayden Paddon voitti tänä vuonna Pirellin renkailla varustetulla Hyundailla. EM-sarjan taustalla on sama promoottori kuin MM-sarjalla ja EM-sarjassa on useita rengasvalmistajia mukana.

Rallin EM-sarjassa rengasvalmistajien kesken on kovempi kilpailu, sillä sarjassa ajetaan Pirellin, Michelinin, MRF:n ja Hankookin renkailla. Ensi vuonna EM-sarjassa jaetaan erillinen titteli myös rengasvalmistajalle.

Tietojen mukaan ranskalainen Michelin, intialainen MRF ja eteläkorealainen Hankook ovat hakeneet rallin MM-sarjan rengastoimittajaksi kaudesta 2025 eteenpäin.

Rallin MM-sarja on tuttu ympäristö Michelinille, sillä se toimitti kumit WRC-autoihin vuosina 2011-20.

Katso alta Kreikan MM-rallin kooste.

Lue myös nämä