Suomen MM-rallin tulevaisuudesta vahva vihjaus

Suomen MM-ralli pysyy mitä todennäköisimmin rallin MM-sarjan ohjelmassa myös tulevina vuosina.
Thierry Neuville
Thierry Neuville lennätti näyttävästi Hyundaitaan vuoden 2022 Suomen MM-rallissa. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jyväskylän kaupunki tiedotti maanantai-iltana, että kaupunki ja Suomen MM-rallin järjestelyistä vastaava AKK Sports Oy ovat sopineet MM-osakilpailun järjestämisestä Jyväskylässä myös vuosina 2024-26.

Teoriassa tuore sopimus ei takaa sitä, että Keski-Suomen sorateillä ajettava kilpailu on varmuudella MM-sarjassa vuoteen 2026 saakka. Suomen osakilpailun sopimus MM-sarjan promootioyhtiön kanssa on nimittäin katkolla tämän vuoden lopussa, eikä jatkosta ole virallisesti tiedotettu.

Käytännössä Jyväskylän kaupungin ja AKK:n välinen sopimus on vahva vihjaus siitä, että Suomessa ajetaan MM-pisteistä ainakin vuoteen 2026 saakka. AKK on käynyt omat neuvottelunsa asiasta WRC-promoottorin kanssa, ja nyt vain odotellaan sitä, milloin asialle saadaan virallinen vahvistus.

Jyväskylän kaupunginhallituksen hyväksymässä sopimuksessa sovitaan tulevan kauden yhteistyöstä, oikeuksista ja velvoitteista koskien Suomen osakilpailua ja sen virallisten oheistapahtumien järjestämistä. Sopimuksen mukaan Jyväskylän kaupunki on yksi Suomen MM-rallin virallisista pääyhteistyökumppaneista ja sen kotikaupunki.

AKK puolestaan sitoutuu järjestämään sopimusvuosittain vähintään yhden kaupunkierikoiskokeen. Harjun yleisöpätkä kuuluu MM-sarjan klassikoihin.

Kotikaupungin statuksesta Jyväskylä joutuu maksamaan lähes puoli miljoonaa euroa. Vuonna 2024 Jyväskylän kaupungin nettokustannus rallista on 463 000 euroa.

Suomen osakilpailun asema MM-sarjan kalenterissa on ollut pitkään sementoitu. Mutta se ei ole enää itsestäänselvyys, että Jyväskylän ympäristössä ajetaan MM-pisteistä joka vuosi. MM-sarjaan pyrkii jatkuvasti uusia järjestäjämaita, ja lisäksi promoottori haluaa, että jatkossa osakilpailuja ajetaan entistä enemmän Euroopan ulkopuolella.

Esimerkiksi Viron ralli on sivussa MM-sarjasta vuonna 2024, kun sen naapurimaa Latvia saa ensimmäistä kertaa MM-osakilpailun järjestettäväkseen. Perinteinen Katalonian MM-ralli jäi puolestaan rannalle tämän vuoden kalenterista, ja paikka myönnettiin uudelle Keski-Euroopan asvalttikisalle.

Toisaalta promoottori on tehnyt myös pidempiä sopimuksia perinteisten kisojen kanssa. Portugalin MM-rallin järjestäjät ilmoittivat hiljattain, että he ovat solmineet kontrahdin vuoteen 2025 saakka.

Suunnitelmissa on, että kaudella 2024 ajetaan yhteensä 14 osakilpailua, joista kuusi on niin sanottuja kaukokisoja.

Rallin MM-kauden seuraava osakilpailu on ohjelmassa ensi viikolla, kun pisteistä mitellään Kenian Safari-rallissa.

Katso alta kooste vuoden 2022 Suomen MM-rallista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat