Yhdysvaltain ralliprojekti ottaa merkittävän askeleen eteenpäin – suomalaiset tekivät ”hattutempun” 1980-luvulla

Yhdysvaltoihin on suunniteltu MM-rallia vuodelle 2026.
Thierry Neuville
Kuva: Dufour Fabien/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Yhdysvaltain MM-ralliprojekti ottaa askeleen eteenpäin, kun maassa ajetaan ensi kuussa niin kutsuttu kanditaattikilpailu Chattanoogassa Tenneseen osavaltiossa.

Ralli kantaa nimeä Tennesee Rally USA ja se ajetaan 14.-16. kesäkuuta.

Rallissa on yhteensä 14 erikoiskoetta ja se ajetaan samalla kaavalla kuin WRC-kilpailu. Kilpaa ajetaan lauantaina ja sunnuntaina ja mukana on myös yksi kaupungin läheisyydessä ajettava yleisöerikoiskoe.

Kilpailuun ilmoittautuminen on nyt auki ja ralliin saa ilmoittautua yhteensä 45 autokuntaa. Kilpailu viedään läpi USA:n liiton ARA:n säännöillä, mutta se ei kerrytä pisteitä Yhdysvaltain kansalliseen rallisarjaan.

Amerikkalaiseen tyyliin avajaisseremoniat tehdään suuren maailman tyyliin. Avajaiset järjestetään AT&T-stadionilla, joka normaalisti toimii paikallisen baseball-joukkueen Chattanooga Lookoutsin kotistadionina.

Chattanoogasta saattaa tulla pian ensimmäinen kaupunki, joka on isännöinyt MM-rallikilpailua Yhdysvaltain kamaralla sitten vuoden 1988.

Vuonna 1988 ajettu USA:n MM-ralli kantoi nimeä Olympus Rally. Suomalaiset menestyivät erinomaisen hyvin, sillä Hannu Mikkola voitti rallin 1985, Markku Alen seuraavana vuonna ja Juha Kankkunen täydensi vielä vuonna 1987 ”suomalaisen hattutempun”. Vuoden 1988 kilpailun voitti puolestaan Miki Biasion.

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö on tarkastellut jo pidempään Yhdysvaltain lisäämistä MM-sarjan kalenteriin. USA:n osakilpailu voidaan nähdä MM-tasolla aikaisintaan kaudella 2026.

Promoottori on luvannut kertoa ensi viikolla lisää Yhdysvaltoja koskevista suunnitelmistaan.

Lue myös nämä