Quantcast

Suomalaisen rallilupauksen kartturina todellinen legenda – kilpaillut lukuisten tähtien kanssa

Jooa Iivari
Jooa Iivari ja Timo Hantunen kilpailevat Ford Fiesta Rally4 -autolla SM4-luokassa. Kuva: Jesse Eteläniemi
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vasta 16-vuotias Jooa Iivari saa rinnalleen rallikonkarin, kun SM-sarja käynnistyy perjantaina Rovaniemellä.

Iivari kilpaili viime vuonna nuorten SM-sarjassa, mutta nyt edessä on harppaus rallin SM-sarjan SM4-luokkaan. Iivarilla on mentorina jyväskyläläinen kartanlukija Timo Hantunen, jolla on ikää mittarissa 72 vuotta.

Iivarilla on edessään ensimmäinen visiitti Arctic Lapland -ralliin, eli tuttavallisemmin Tunturiralliin. Hantusella on vyöllään ”jokunen” startti enemmän legendaarisessa Tunturissa.

Kaikkiaan Hantuselle on kertynyt rallistartteja noin 1 100 kappaletta seitsemällä eri vuosikymmenellä. Voidaan siis puhua todellisesta rallilegendasta. Nuotteja hän on lukenut muun muassa Juha Kankkuselle, Timo Mäkiselle, Antero Laineelle, Tommi Mäkiselle, Sebastian Lindholmille, Mikko Hirvoselle, Jari-Matti Latvalalle, Jari Huttuselle, Emil Lindholmille… Ja lista sen kuin jatkuu.

– Onhan Timosta valtava apu, kun sitä kokemusta on niin uskomaton määrä. Ei ole ihan pari kisaa, mitä mies on kartturoinut, Iivari veistelee tiedotteessaan.

Iivari ja Hantunen ajoivat viime viikonloppuna Piippola-rallin testikilpailuna Tunturia varten. Tuloksena oli kaksi pohja-aikaa Ford Fiesta Rally4 -autolla ja yleiskilpailun viides sija. Omassa luokassaan nuori lupaus ajoi kolmanneksi.

Nuotitus on uusi elementti Iivarille. Nuorten SM-sarjassa rallit ovat niin sanotusti pimeitä eli ilman nuotteja ajettavia.

– Rovaniemeltä odotan paljon nuottikilometrejä sekä haastavaa reittiä. Koko kauden tavoitteena on, ettei tulisi keskeytyksiä ja oppisi nuotittamaan ja toteuttamaan sitä nuottia kilpailussa. Vielä meinaa hieman mennä ajosilmällä ajamiseksi paikoitellen, Korpilahden UA:ta edustava Iivari tuumailee.

– Kauden kisoista odotan eniten tätä Rovaniemeä, paljon kilometrejä ja haastetta on luvassa. Kauden mittaan sarjassa ajetaan jo pari kisaa, joihin on tullut aiemmin osallistuttua. Tähän asti uralla miltei kaikki kisat ovat olleet itselle uusia.

Rallin SM-kauden avaava Arctic Lapland -ralli käynnistyy perjantaina kello 11 Rovaniemen keskustasta.

Lue myös nämä

  • Uusimmat