Rallitoivo soitti suoraan radiolähetykseen ja kutsui Janni Hussin kartturikseen – ”Mitä hittoa, Sami!”

Radio Suomipopin aamulähetyksessä nähtiin melkoinen yllätys, kun viime kaudella rallin MM-sarjan juniorimestaruuden voittanut Sami Pajari soitti lähetykseen ja kutsui juontaja Janni Hussin kartanlukijakseen Lahti Historic -ralliin elokuussa.
Sami Pajari
Sami Pajari. Kuva: Toni Heinonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aiemmin aamulla Hussi, Jaajo Linnonmaa sekä Tuukka Ritokoski olivat keskustelleet rallista ja pohtineet, onko lajissa ollut menestyksekkäitä naiskuskeja ja -karttureita. Tästä inspiroituneena Pajari kilautti lähetykseen.

– Puhuttiin aiemmin siitä, että kumman minä ottaisin kartturiksi, Jannin vai Tuukan, ja kumman laittaisin ajamaan autoa. Keskusteltiin siitä, minkälainen on kartturin rooli ja minkälainen on kuskin rooli. Sen jälkeen opittiin, että joskus historiassa on ollut jopa naiskuski ja naiskartturiparejakin, ja he ovat voittaneet jonkun MM-ralliosakilpailun joskus, Linnonmaa pohjusti viitaten legendaarisiin Michele Moutoniin ja Fabrizia Ponsiin, jotka saavuttivat MM-sarjassa hopeaa kaudella 1982.

– Tämä kaikki on huipentunut tähän hetkeen, että meille on soittanut Sami Pajari, nuorten maailmanmestari. Sä olet nyt osallistumassa johonkin viralliseen kilpailuun, johon sä pyydät meidän Jannia kartturiksi itselle? Linnonmaa jatkoi.

Pajari ajaa päätyökseen rallin MM-sarjaa, mutta on ilmeisesti ottamassa osaa myös Lahti Historic -ralliin elokuussa. Normaalisti Pajarille nuottia lukee Enni Mälkönen, mutta Lahdessa olisi Hussilla tilaisuus ottaa ensiaskeleita rallin parissa.

-Joo, sellainen tuli tuossa mieleen. Minä itse ajan MM-sarjassa kilpaa, mutta ehdottamani kilpailu on historicin EM-osakilpailu Lahdessa. Se ei kuulu niihin minun MM-ralleihin, mutta sekin on ihan iso kilpailu, Pajari esitti kutsunsa.

-Mitä hittoa, Sami! Siis todellakin kiinni veti, jos tällainen tilaisuus on, niin minä tartun siihen! Hussi vastasi hetkeäkään epäilemättä.

Nopeasti keskustelu eteni Suomipopin Aamulypsylle tyypillisesti huumorin puolelle.

– Sä oot ihan selkeästi rattimiehiä ja uskallan jotenkin Jannin päästää sun kyytiin. Ehkä enemmän mietin tätä teidän tulevaa kokonaisuutta, että sunkin MM-rallit jatkuu… Se rata, mitä sä oot lähtemässä ajamaan, niin onko se ihan sama, onko siinä Janni kartanlukijana vai apina hakkaamassa kahden kattilan kanssa, että saat auton pidettyä tiellä? Linnonmaa velmuili.

Linnonmaa myös uteli, minkälaista kyytiä historic-sarjan ralleissa ajetaan.

– Täysiähän niissä ajetaan. Puhuitte Michelle Moutonista aiemmin, ja tavallaan autot ovat niitä, millä siihen aikaan ajettiin. Niissä on hyvä klassinen henki, mutta periaate on sama eli ihan kaasu pohjassa siellä vedetään, 20-vuotias rallilupaus vastasi.

– Huippunopeudet voivat pyöriä 180-200 km/h haminoilla. Rallissa esimerkiksi 15 kilometriä pitkällä erikoiskokeella keskinopeus on noin 120 km/h. Siinä on risteyksiä ja kaikkea välissä, mutta se jotain, minkälaista vauhtia mennään.

Hussilla heräsi myös pientä huolta, miten hän voi kylmiltään hypätä ammattimiehen matkaan.

– Miten tää nyt menee? En kai mä voi tästä vaan hypätä, enhän mä tiedä mitään nuotittamisesta, Hussi kyseli.

-Jos tämä kuulostaa hyvältä idealta alkuun, siinä on tietyt lisenssiasiat ja tutkintoasiat, jotka pitää hoitaa ensin, että on pätevä virallisella tasolla siihen hommaan. Sitten armotonta treeniä sen jälkeen, että hiotaan tekeminen viimeiseen timanttiin, jotta ollaan oikeasti valmiita lähtemään siihen kisaan, Pajari kuittasi takaisin.

– Sulla on toivottavasti Jannille joku haalari siellä ja auto valmiina. Nähdään kisapaikalla! Linnonmaa päätti keskustelun.

Lue myös nämä