Rallipomo yllätti vastauksellaan isoon kysymykseen: Olisi liian monimutkaista

Rallin MM-sarjan yksi suurimmista ongelmista on WRC-tallien vähäisyys.
Pierre-Louis Loubet
Brittitiimi M-Sport ajattaa Fordeja MM-sarjan pääluokassa. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tällä hetkellä MM-sarjan pääluokassa kilpailee vain kolme automerkkiä: Toyota, Hyundai ja Ford. Kuskipaikkoja on rajallinen määrä, minkä vuoksi uusilla lupauksilla on äärimmäisen vaikeaa lunastaa paikka lajin korkeimmalta tasolta.

MM-sarjan kakkosluokassa kilpailee ensi vuonna edellä mainittujen lisäksi kaksi muuta valmistajaa Rally2-autoilla: Skoda ja Citroen. Lisäksi ranskalaisvalmistaja Renault’lta löytyy Rally3-luokituksen auto.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n rallijohtajalta Andrew Wheatleylta kysyttiin, olisiko tilanne parempi, jos kaikki nämä kuusi valmistajaa, eli Toyota, Hyundai, Ford, Skoda, Citroen ja Renault, kilpailisivat pääluokassa. Wheatleyn vastaus oli hieman yllättävä.

– Olisiko kuusi valmistajaa mielestänne hyvä juttu? Wheatley esitti vastakysymyksen toimittajille ranskalaisen Autohebdo-lehden mukaan.

– Uskoakseni meillä olisi silloin päinvastaiset ongelmat kuin nykyään. Työskentelin tallissa, kun mukana oli seitsemän valmistajaa. Tiedän hyvin, että se oli loistava aikakausi medialle, kun tarinoita oli paljon kerrottavana. Haittapuolena oli se, että monikaan talli ei pystynyt oikeuttamaan investointiaan. Kun mukana on 16 tai 18 autoa ja ajaa kisassa sijoille 13-15, se ei ole riittävästi ja silloin siitä tulee hankalampaa, Wheatley sanoi.

Wheatley työskenteli pitkään Fordeja ajattavalla M-Sportilla ennen kuin hän liittyi FIA:n palkkalistoille vuonna 2019. Viime vuodesta lähtien hän on toiminut kattojärjestön rallipomona.

Englantilaisen mukaan neljä eri valmistajaa olisi täydellinen luku MM-sarjan pääluokassa.

– Katsokaa vaikka sitä, mitä tapahtui vuonna 2017. Kaikki neljä autoa (Toyota, Ford, Citroen ja Hyundai) pystyivät voittamaan ja kaikki pääsivät palkintokorokkeelle. Mestaruuden voittaminen oli uskomattoman vaikeaa, Wheatley sanoi.

– Jos mukana olisi viisi valmistajaa, se olisi upeaa. Olisi hienoa, jos meillä olisi tällainen ”ongelma”. Kuusi valmistajaa olisi puolestaan liian monimutkaista. Silloin olisi mahdotonta pitää kaikki osapuolet tyytyväisinä.

Rallin MM-sarja jatkuu ensi viikonloppuna Chilessä.

Lue myös: WRC-tallipäälliköltä kovaa tekstiä – iski pöytään valtavia muutosehdotuksia: ”Vaikka se suututtaakin ihmisiä”

Katso alta Chilen MM-rallin ennakko.

Lue myös nämä

  • Uusimmat