Rallin Suomen mestaruus ratkesi huikeassa taistossa – konkarikuskin uralle fantastinen päätös: ”Tämä oli juuri sitä, mitä halusin”

Teemu Asunmaa on rallin Suomen mestari vuosimallia 2023.
Juha Salo
Juha Salo. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Asunmaa ja Jari Huttunen ratkoivat tittelin kohtalon Kokkolan SM-rallin viimeisellä erikoiskokeella. Huttunen löi Asunmaan 1,1 sekunnilla kauden päätöspätkällä, mutta kokonaiskilpailussa Asunmaa pysyi Huttusen edellä 13,1 sekunnin turvin.

Näin Asunmaan neljäs SM1-luokan mestaruus sai sinettinsä.

– Oli erikoisralli, Asunmaa hihkaisi ja viittasi haastaviin olosuhteisiin.

– Finaaliin pitääkin olla erikoinen, tätä varmasti kaikki toivovat. Mutta en ole ikinä ajanut näin vaikeaa rallia. Oli todella paljon vaihtuvia olosuhteita ja muuttujia.

Rallin voiton vei sen sijaan konkarikuljettaja Juha Salo, jolle kilpailu oli aktiiviuran viimeinen. Salo nousi ykköseksi illan erikoiskokeilla, jotka ajettiin rankkasateessa ja äärimmäisen liukkailla teillä.

Salo näytti, että kokemus on valttia. Kun hänelle valkeni viimeisen pätkän maalissa, että hän sai viimeisestä kisastaan voiton, Skodan kabiinissa karjuttiin – ja kovaa.

– Jes, jes, jes, jes! Vittu jätkät! Onnistui! huusi Salo, joka jätti Asunmaan kakkoseksi 7,7 sekunnin erolla.

Salo oli juhlinut edellisen kerran SM-rallin voittoa kaudella 2019.

– Tämä oli juuri sitä, mitä mä halusin!

Asunmaa kuittasi siis tämän kauden mestaruuden ennen Huttusta ja Lauri Joonaa, joka johti sarjaa ennen Kokkolan kisaa. Joona kärsi päätöskisassa ensimmäisestä lähtöpaikastaan, sillä hän joutui avaamaan uria vedestä. Joona sijoittui lopulta neljänneksi Kokkolassa.

Salo nousi pisteissä tasoihin Joonan kanssa, mutta pronssi menee Joonalle, joka saavutti enemmän voittoja tällä kaudella.

Benjamin Korhola kruunattiin SM2-luokan mestariksi. Korholan titteli ratkesi jo iltapäivän puolella, kun Henri Hokkala keskeytti ulosajoon. Toni Herranen otti puolestaan SM2-luokkavoiton Kokkolassa ja sijoittui yleiskilpailussakin komeasti viidenneksi.

SM3-luokan mestaruuden vei puolestaan Justus Räikkönen. SM5-titteli meni Ville Hautamäelle.