Ralli muka kallista? Mitätön 20 euron summa nosti Sebastien Ogierin huipulle – ”Se oli elämäni paras sijoitus”

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC

Rallin seitsenkertainen MM-tittelin voittaja Sebastien Ogier on valaissut polkuaan lajin huipulle sarjan verkkosivuilla.

Ogier ja kartanlukija Julien Ingrassia voittivat Ranskan autourheiluliiton järjestämän Rallye Jeunes -talenttiohjelman vuonna 2005. Pari vuotta myöhemmin kaksikko voitti jo Ranskan arvostetun Peugeot Cupin, kunnes tie vei MM-sarjaan kaudella 2008 Citroen C2:n ratissa. Jo tuon vuoden lopussa ranskalaisparivaljakko ajoi myös ensimmäisen rallinsa WRC-autolla Walesissa.

Toki Ogierilla on urallaan ollut monta tukijaa, mutta alkusysäys maksoi miehelle mitättömät 20 euroa. Se oli nimittäin hinta, mikä piti maksaa osallistumisesta Rallye Jeunes -ohjelmaan. Tuon talenttiohjelman voitto takasi Ogierille Ranskan liiton FFSA:n tuen, joka siivitti uran huimaan lentoon. Toki miehen omatkin kyvyt ovat vertaansa vailla, mutta omalla rahalla MM-sarjaan nouseminen on aina huomattavasti työläämpää.

– Olen aina ylpeästi kertonut, että sijoitin 20 euroa siihen testiin ja sen ansioista olen siinä, missä tällä hetkellä urallani olen. Se oli varmasti elämäni paras sijoitus, Ogier sanoo Becs Williamsin WRC Backstories podcastissa.

Gapin kaupungin lähellä Forest-Saint-Julienin pikku kylässä kasvanut Ogier on pienestä saakka seurannut Monte Carlon MM-rallin tapahtumia, sillä erikoiskokeet menivät aivan kotitalon lähettyvillä. Se sytytti intohimon ralliin jo taaperoikäisenä.

– Setäni kilpaili autokrossissa Ranskassa, kun olin pieni. Seurasin hänen tekemistään tarkkaan. Vanhempani ovat kertoneet, että olin vain kolmen kuukauden ikäinen, kun olin mukana ensimmäisessä kisassa. Sieltä se intohimo syttyi, Ogier muistelee.

– Teini-iässä ralli tuntui kuitenkin saavuttamattomalta unelmalta, koska se oli niin kallista. Ajattelinkin aluksi, että kilpailen ensin autokrossissa kuten setäni.

Ogier kuitenkin huomasi Rallye Jeunes -ohjelman, otti osaa ja loppu on historiaa. Jo kaudella 2009 ranskalainen ajoi Citroenin junioritiimissä WRC-autolla. Itseluottamus sai kuitenkin ison boostin jo vuotta aiemmin, kun Ogier ja Ingrassia voittivat heti ensimmäisen MM-rallinsa Meksikossa junioreiden luokassa.

Ensimmäiset neljä mestaruuttaan Ogier napsi Volkswagenin tallissa kausilla 2013-16. Sen jälkeen ranskalaistähti on voittanut kaksi titteliä M-Sport Fordilla ja viimeisen mestaruutensa viime kaudella Toyotalla.

Seitsemällä mestaruudellaan Ogier on MM-tittelien määrässä historian toiseksi menestynein kuljettaja. Vain maanmies Sebastien Loeb on edellä yhdeksällä mestaruudellaan.

Ogier aloitti kahdeksannen MM-tittelinsä metsästyksen voitolla kauden avanneessa Monte Carlon rallissa.