Rallipomolta varoituksen sana faneille, jotka suunnittelevat livahtamista Rovaniemen MM-rallin pätkille – rikkeistä kovat seuraamukset

Eerik Pietarinen
Katsojia oli seuraamassa Eerik Pietarisen menoa vuoden 2020 Tunturirallissa. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rovaniemi isännöi historiallista MM-talvirallia reilun kahden viikon kuluttua, mutta yleisöllä ei ole asiaa erikoiskokeille.

Useat suomalaiset rallifanit ovat unelmoineet tästä: MM-osakilpailusta Tunturirallin maisemissa korkeiden nietosten keskellä. Nyt tämä unelma on toteutumassa ihanteellisissa olosuhteissa – mutta ilman katsojia.

Koronatilanteen vuoksi Rovaniemen MM-rallin erikoiskokeet suljetaan rallifaneilta. Tilanne on valitettava, mutta samalla myös erittäin ymmärrettävä. Ilman yleisöä kilpailemisesta on tullut uusi normi myös rallin MM-sarjassa, sillä neljä edellistä osakilpailua on järjestetty tyhjin penkoin.

Myös rallin SM-sarjan avannut Tunturiralli ajettiin virallisesti ilman katsojia tammikuussa, mutta pätkien varsille oli ”eksynyt” etenkin moottorikelkkaporukoita. Kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kertoi entisen rallikuljettajan ja nykyisen valmentajan Kristian Sohlbergin Twitch-lähetyksessä, että kelkkailijat ovat erityisessä syynissä MM-osakilpailussa.

– Meillä on pätkillä moninkertaisesti porukkaa valvomassa tilannetta verrattuna SM-ralliin, Tarkiainen sanoi.

– Siellä tietysti pyörii sama kelkkasakki, joka pyöri SM-rallin aikana. Näistäkin asioista on käyty neuvotteluita viranomaisten kanssa. Poliisi ja erävalvojat järjestävät paljon partiotoimintaa siellä. Toivottavasti luvat on kunnossa, jos kelkalla lähtee liikkeelle.

Pääsääntöisesti moottorikelkoilla saa ajaa vain virallisilla urilla, joita ylläpitävät kunnat ja Metsähallitus. Metsähallituksen reiteille pitää hankkia maksullinen uralupa. Reittien ulkopuolella kelkkailuun vaaditaan erillinen lupa maanomistajalta tai Metsähallitukselta.

– Jos poistuu uralta, eikä ole erikseen lupaa ajaa muualla maastossa, se on sakon paikka. Ja käsittääkseni sakot eivät ole ihan pieniä, Tarkiainen huomautti.

Luvattomilla katsojilla voi olla vakavat seuraamukset myös koko rallille. Tarkiainen toivookin, että rallikansa malttaa seurata kisaa etänä.

– Nykyään kilpailunjohtajan selän takana johtokeskuksessa istuu FIA:n turvallisuusdelegaatti, joka seuraa livenä kaikkien autojen incar-kameroita ja näkee reaaliaikaisesti tilanteen pätkältä. Monte Carlossa laitettiin pätkiä poikki sen takia, että siellä oli ihmisiä katsomassa, Tarkiainen totesi.

– Varmasti silläkin puolella on tarkka kontrolli, sillä olemme sopineet FIA:n kanssa, ettei pätkillä ole yleisöä. En haluaisi nähdä, miten he reagoivat, jos pätkillä alkaa olla yleisöä holtittomasti.

Rovaniemen MM-ralli järjestetään 26.-28. helmikuuta.

Katso Tarkiaisen haastattelu kokonaisuudessaan Sohlbergin Twitch-kanavalla.

Katso alta MM-kauden avanneen Monte Carlon osakilpailun parhaat palat. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,364753″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat