Päättyykö suomalaiskuskien kuiva kausi Suomen MM-rallissa?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Esapekka Lappi, Jari-Matti Latvala ja Teemu Suninen puolustavat suomalaisten rallimainetta, kun Suomen MM-ralli käynnistyy torstai-iltana. Kilpailusta odotetaan äärimmäisen tasaista, mikä tarjoaa vedonlyöjillekin mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Viime vuonna Jyväskylässä päästiin juhlimaan suomalaisvoittajaa. Toyota-kuljettaja Lappi ajoi huikeaan voittoon Keski-Suomen vauhdikkailla sorateillä, vaikka kilpailu oli pieksämäkeläiselle vasta neljäs WRC-kalustolla.

Lapin voiton jälkeen suomalaiskuljettajia ei ole nähty palkintokorokkeen korkeimmalla paikalla rallin MM-sarjassa. Palkintosijatkin ovat olleet kortilla, sillä viime kesän jälkeen suomalaiset ovat nousseet podiumille vain kolmesti – sekä Lappi, Latvala että Suninen ovat napanneet kuluvalla kaudella yhden kolmostilan mieheen. Tulevana viikonloppuna suomalaispiloteilla on mahdollisuus petrata viimeaikaisia tilastoja.

Vuosi sitten Latvala kamppaili Lappia vastaan Suomen MM-rallin kärjessä, mutta tekninen vika pudotti MM-sarjan konkarin voittokamppailusta. Tämä kausi on ollut Latvalalle murheellinen, sillä tuurilaiselle on tullut keskeytys peräti viidessä perättäisessä kilpailussa. Latvala taitaa kuitenkin Jyskälän metkut, mistä osoituksena on kolme voittoa Keski-Suomessa. Lisäksi Latvala saa hyötyä MM-sarjan yhdeksännestä tilastaan, joka takaa Toyota-kuskille sarjan kärkikuskeja paremman lähtöpaikan rallin ensimmäisenä kunnon ajopäivänä perjantaina.

Sama etu on puolellaan myös Sunisella, joka sijoittui vuosi sitten Jyväskylässä neljänneksi, vaikka ajoi vasta toista kertaa urallaan Fordin WRC-autolla. Suninen on kuin kotonaan nopeissa soraränneissä, joten ei olisi mikään ihme, jos jokelalainen kamppailisi kärkisijoista myös tulevana viikonloppuna.

Lappi on suomalaiskuljettajista ainoa, joka on ennakkoon sanonut suoraan tavoittelevansa vain ja ainoastaan ykköstilaa Jyskälässä. Viime vuonna jättipotti osui kohdalle, ja myös tänä kesänä Lappi on yksi kisan voittajakandidaateista.

Tänak kenties kovin suosikki

Kilpailun kenties kovin ennakkosuosikki tulee kuitenkin Suomenlahden eteläpuolelta Virosta. Lapin ja Latvalan tallikaveri Ott Tänak on löytänyt yllättävän nopeasti yhteisen sävelen Toyota Yaris WRC -auton kanssa siirryttyään Ford-vuosiensa jälkeen Tommi Mäkisen johtamaan tiimiin. Huhtikuussa Argentiinassa voiton ottanut Tänak starttaa nälkäisenä Suomen osakilpailuun, sillä kahdessa edellisessä rallissa virolainen on kokenut takaiskuja.

MM-sarjan kärkikuljettajilla Thierry Neuvillella ja Sebastien Ogierilla on myös sanansa sanottavana sorarallissa. Kaksi edellistä osakilpailua voittaneella Neuvillella on kuitenkin epäkiitollinen tehtävä edessään perjantaina, sillä hän joutuu MM-sarjan johtajana auraamaan teitä irtosorasta. Belgialaiskuljettajan edustamalle Hyundaille keskisuomalaiset soratiet eivät ole sopineet aiempina vuosina, mutta talli on yrittänyt virittää autonsa iskuun Suomea varten Sardinian MM-ralliin jälkeen.

Viisinkertainen maailmanmestari Ogier keskeytti vuosi sitten Jyskälässä ulosajoon. Ogier on itselleen oudossa tilanteessa, sillä viime vuosina aura-auton rooli on langennut ranskalaiselle Suomen MM-rallin avauspäivänä. Tällä kertaa Ogier saa seurata Neuvillen ajolinjoja perjantain erikoiskokeilla. Ogierin Fordiin on päivitetty aerodynamiikkapaketti sorateiden Grand Prix’tä varten ja ranskalaisen voitontahtoa lisää varmasti se, että hän jahtaa Neuvillea 27 pisteen takamatkalta.

Kilpailun mustia hevosia ovat Fordin Elfyn Evans ja Citroenin Craig Breen. Evans löi monet ällikällä vuosi sitten ajettuaan toiseksi Suomessa. Tältä kaudelta walesilaisella on taskussaan yksi kakkossija Portugalin rallista. Breen puolestaan ajoi toiseksi helmikuussa Ruotsin lumirallissa ja irlantilaisella on myös Suomen MM-rallin kolmostila kahden vuoden takaa.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstai-iltana lyhyellä Harjun yleisöerikoiskokeella Jyväskylän keskustassa. Rallin voittaja selviää hypyistään tunnetun Ruuhimäen Power Stage -erikoiskokeen päätteeksi sunnuntaina.

Kilpailun kärkikolmikkoa voi pelata Veikkauksen Supertriplassa, jossa on myös 3 000 euroa bonusrahaa jaossa.

Rallit.fin arvio rallin kolmen kärjestä:

1. Jari-Matti Latvala

Latvalan kausi on sisältänyt pettymyksiä toisensa jälkeen, mutta perjantain starttipaikkansa ansiosta tuurilaisella on loistavat lähtöasetelmat ralliin. Jos Toyotan tekniikka kestää, ja Latvala välttää virheet, on häntä vaikea lyödä.

2. Ott Tänak

MM-sarjassa kolmantena majaileva Tänak ei varmasti turhia säästele Jyskälässä. Tänak on ollut nopein Toyota-kuljettaja tällä kaudella, ja näyttöhaluja lisää varmasti se, että runsas joukko virolaisfaneja saapuu kannustamaan häntä erikoiskokeiden varsille.

3. Sebastien Ogier

Ranskalaismestarin ainoana tavoitteena on supistaa MM-sarjaa johtavan Neuvillen pistejohtoa. Voitto ei ole välttämätön, kunhan Neuville pysyy takana. Ogierin perusvarmuus on äärimmäisen korkealla tasolla, minkä vuoksi hän lukeutuu suosikkeihin jokaisessa kilpailussa.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat