Quantcast

Niclas Grönholm nousi voitolla MM-pronssille – Kristoffersson kiri maailmanmestariksi

Niclas Grönholm
Niclas Grönholm juhli voittoa MM-kauden päätöskisassa Saksassa. Kuva: GRX/Jan Kåre Rafoss
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

GRX-SET -tiimin Niclas Grönholm ajoi rallicrossin viimeisen MM-osakilpailun ykköseksi Saksassa ja varmisti voitollaan MM-pronssimitalin.

Kysymyksessä on lajihistorian toinen suomalaismitali. Rallicrossin maailmanmestariksi kruunattiin neljännen kerran Ruotsin Johan Kristoffersson.

Grönholm, 25, on kautta aikain toinen suomalaiskuljettaja, joka on voittanut rallicrossin pääluokassa MM-mitalin. Topi Heikkinen ylsi MM-hopealle kaudella 2014. Grönholm nousi monien värikkäiden vaiheiden jälkeen Saksan Nürburgringillä kauden viimeisen MM-osakilpailun voittoon. Ykköstila oli Grönholmille kauden kolmas ja uran kuudes. Voittonsa myötä Grönholm nousi kuuden pisteen erolla MM-pronssille.

Ruotsin Timmy Hansen toisti lauantain temppunsa sunnuntain välierissä ja työnsi suomalaiskuljettajan surutta ulos ja semifinaalin viimeiseksi. Sisuuntunut Grönholm nousi lopulta lähdössä hienosti kolmanneksi ja varmisti finaalipaikkansa. Kilpailun tuomaristo antoi jälkikäteen Hansenille seitsemän sekunnin aikarangaistuksen, jonka myötä Grönholm nousi lähdön kakkoseksi ja sai saman ruudun finaaliin kakkosrivistä.

Timmy Hansen menetti kauden päätösviikonloppuna MM-tittelin Kristofferssonille. Molempien päivien kilpailuissa Hansen käytti liian rajuja otteita ja sai aikasakot. Kristoffersson lähti Nürburgringin viikonloppuun 17 pisteen karkumatkalta, mutta nousi tasapisteisiin huimalla loppukirillä ja Hansenin törttöilyjen seurauksena. Mestaruus meni Kristofferssonille, joka oli voittanut kauden aikana kolme kisaa Hansenin kahta osakilpailuvoittoa vastaan.

”Loppu hyvin, kaikki hyvin”

Kauden viimeinen finaali oli ruotsalaisten Johan Kristofferssonin ja Kevin Hansenin taistelua, jonka Grönholm hyödynsi erinomaisesti hyväkseen. Kärkikaksikko ajoi jokerilenkille jo toisella kierroksella, jonka jälkeen Grönholm pääsi ajamaan neljä kierrosta lähdön kärkipaikalla. Kun oli Grönholmin vuoro ajaa jokerilenkille, niin suomalaiskuljettaja oli karannut jo neljän sekunnin johtoon ja ajoi siitä ylivoimaiseen voittoon.

– Onneksi menivät jokerilenkille heti alussa. Pääsin neljä kierrosta ajamaan puhtaalla tuulilasilla. Ja jos joku olisi tullut eteeni, niin finaalini olisi ollut siinä. Automme tuulilasin pesujärjestelmästä loppui vesi.

– Aikamoinen näytös. Koko eilinen päivä oli erikoinen. Tänään ei mitään ihmeellisyyksiä. Ei se ollut eka eikä vika kerta kun minua näinkin rajusti radalla kohdeltiin. Kaikkeni yritin, että auto olisi ensimmäisessä mutkassa työnnöstä huolimatta oiennut. Kaasu oli koko ajan pohjassa, mutta ei. Onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin. Finaalissa kaikki sujui ihan jees.

Grönholm oli sijoittunut MM-sarjassa aiemmin kahdesti neljännelle sijalle kausina 2019 ja 2020. MM-mitali on hänen uransa ensimmäinen.

– Tavoitteeni oli korkeammalla, mutta tarvittava tasaisuus puuttui. Ja siitä saan syyttää itseäni. Ajauduin alkukaudesta kolaritilanteisiin ja menetin paljon pisteitä. Mestaruusmahdollisuuteni menivät käytännössä jo kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen.

– MM-pronssi maistuu ja on kivampi kuin neljäs sija. On hienoa päättää kausi myös voittoon. Tämä ykköstila menee tiimilleni. He ovat hoitaneet työnsi esimerkillisen hyvin. Ja onhan MM-pronssikin MM-mitali, ja nyt voitettu sellainen. Kyllä se paremmalta maistuu kuin nelossija. Uskon, että kaikki tiimissämme ovat tulokseen tyytyväisiä, Grönholm muistutti kilpailun jälkeen.

Niclas Grönholm jää rallicrossin MM-historiaan viimeisen polttomoottoriautoilla ajetun MM-osakilpailun voittajana. Tulevalla kaudella lajin MM-tasolla siirrytään kilpailemaan täyssähköautoilla.

Katso alapuolelta MM-taistelun ratkaisuhetket. Videon jälkeen sunnuntain osakilpailun tulokset ja MM-pisteet. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,393940″ ap mute ]

Rallicrossin MM-sarja, Saksan sunnuntain osakilpailu: 

1. Niclas Grönholm (FIN)   Hyundai 3.40,557
2. Kevin Hansen (SWE)     Peugeot +4,031
3. Johan Kristoffersson (SWE) Audi S1 +4,259
4. Timmy Hansen (SWE)     Peugeot +4,840
5. Guerlain Chicherit (FRA)  Renault +8,759
6. Enzo Ide (BEL)       Audi  +16,091
 
RX-luokan MM-loppupisteet:

1. Johan Kristoffersson (SWE) 217
2. Timmy Hansen (SWE)     217
3. Niclas Grönholm (FIN)   197
4. Kevin Hansen (SWE)     191
5. Krisztian Szabo (HUN)   162

Lue myös nämä

 • Uusimmat