Niclas Grönholm haastaa rallin SM-sarjan tähdet – ”Lähdetään pitämään hauskaa”

Niclas Grönholm
Niclas Grönholm. Kuva: Jan Kåre Rafoss
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallicrossin MM-sarjan tähtiin lukeutuva Niclas Grönholm testaa vaihteeksi vauhtiaan rallierikoiskokeilla.

Grönholm on mukana perjantaina käynnistyvässä rallin SM-sarjan kesäkauden avausosakilpailussa Liedossa. SM1-luokan Skoda Fabialla kilpaileva Grönholm saa rinnalleen kartanlukija Antti Linnakedon.

Grönholm on aiemmin ajanut ralleissa satunnaisesti ja viimeksi hän kilpaili SM-pisteistä Rovaniemen Arctic Lapland -rallissa tammikuussa. Liedon ympäristössä ajettava Länsirannikon-ralli on Grönholmille uran ensimmäinen soraralli ja ensimmäinen normaalimittainen SM-osakilpailu.

– Lähtökohta on se, että kilpaileminen on aina kivaa. Ja ralli on rallicrossin MM-kauden aloitusta odotellessa hyvää treeniä tulevaan. Viikonloppuun valmistautuminen jäi Ruotsin Höljesissä ajettujen RallyX-osakilpailujen ja siitä seuranneen karanteenin takia hieman suunniteltua vajaammaksi, mutta ei se mitään, Grönholm hymyilee.

Ilman ennakkotestiä Grönholm ei kuitenkaan kilpailuun lähde. Torstaina hän pääsee ottamaan autoon tuntumaa.

– Testeissä haetaan tärkeätä tuntumaa sorarallirenkaisiin. Kisassa lähdemme ajamaan sellaista vauhtia, mikä tuntuu hyvältä. Voisin kuvitella, että perjantain asvalttipätkillä olemme rallin kärkeä lähimpänä, vaikka veikkaan, että SM-kärki menee molemmilla alustoilla kovaa.

– Suurin kompastuskivemme on nuotitus ja vähäinen kokemus siitä. Kun esimerkiksi testeissä tie tulee tutuksi, aikamme ovat vertailukelpoisia ja pystyn ajamaan SM-kärkinimien kanssa samaa kyytiä. Mutta puhtaasti nuotista ajamalla emme pysy kärjen vauhdissa, kun en vielä oikein luota omaan nuottiini ja en varmasti tiedä, miten ne mutkat siellä edessä kääntyvät. Nuotin tekeminen on minulle rajoittava tekijä.

Länsirannikon SM-ralli käynnistyy perjantai-iltana, jolloin ajetaan kolme ensimmäistä erikoiskoetta poikkeuksellisesti asvalttiteillä. Lauantaina siirrytään SM-sarjan kuljettajille tutumpiin olosuhteisiin eli sorateille.

– Pyritään ajamaan virheittä ja välttämään ylimääräiset ohjelmat. Kun kysymyksessä on urani ensimmäinen soraralli, en itse odota mitään huipputulosta, mutta lähdetään pitämään hauskaa, Grönholm suunnittelee.

Länsirannikon SM-rallissa ajetaan kaikkiaan 13 erikoiskoetta, joille kertyy yhteismittaa 101,61 kilometriä.

Lue myös nämä