MM-rallipomolta uskaliasta puhetta katastrofin keskellä

Maastopalot aiheuttavat edelleen huolta ja murhetta Kreikassa, missä on tarkoitus ajaa rallin MM-kauden seuraava osakilpailu.
Thierry Neuville
Thierry Neuville voitti Kreikan MM-rallin vuonna 2022. Kuva: Dufour Fabien/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Paahtava helle on piinannut Kreikkaa siinä missä muutakin Etelä-Eurooppaa jo pidempään. Kuivat olosuhteet ovat tuoneet mukanaan myös maastopalot, jotka tekevät parhaillaankin tuhoja Kreikassa.

Tilanne on vaikuttanut myös rallin MM-sarjan WRC-talleihin, joiden ennakkotestit oli aikataulutettu tälle viikolle. Toyotan ja Hyundain testiporukat olivat valinneet testitiensä Loutrakin lähistöltä, missä on ollut tällä viikolla korkea tai erittäin korkea riski maastopaloille.

Maastopalovaroitusten vuoksi Toyota ja Hyundai ovat joutuneet lykkäämään testejään. Alkuperäisen aikataulun mukaan molempien tiimien testit olisi pitänyt olla paketissa lauantaihin mennessä, mutta toisin on käynyt. Rallit.fin tietojen mukaan ainoastaan Toyotan mestarikuljettaja Kalle Rovanperä ja Hyundain Esapekka Lappi ovat pystyneet ajamaan oman testipäivänsä.

Lue myös: Kalle Rovanperä pääsi viimein vauhtiin

Hyundain Dani Sordo reissasi jo kertaalleen paikalle turhaan, sillä hänen testipäivänsä jouduttiin lopulta perumaan.

Lue myös: WRC-rallitähdelle takaisku – ”Turvallisuus ennen kaikkea”

Akropolis-rallin kannalta tilanne on tällä hetkellä kriittisin sekä Loutrakissa että hieman pohjoisempana Boiotian alueyksikössä, sillä molemmille alueille on lauantaiksi määritelty erittäin korkea maastopalovaara. Kyseisillä alueilla on määrä ajaa neljä erikoiskoetta sorarallin ensimmäisenä kunnon kilpailupäivänä.

Maastopaloista ja uusien palojen korkeasta syttymisriskistä huolimatta Kreikan MM-rallin järjestäjät ovat luottavaisia, että kilpailu pystytään ajamaan suunnitelmien mukaan kahden viikon kuluttua. Tai ainakin järjestäjät haluavat antaa sellaisen kuvan julkisuuteen.

– Tähän mennessä tilanne ei ole vaikuttanut yhteenkään tiehen tai mihinkään muuhun aspektiin rallin reitillä, kilpailunjohtaja Pavlos Athanassoulas vakuutti DirtFish-sivustolle.

– Teemme tietenkin yhteistyötä niiden prefektuurien kanssa, missä ralli järjestetään. Emme ole huolestuneita tällä hetkellä. Uskomme, että tilanne ratkeaa nopeasti ja maastopalot saadaan kuriin. Tämä ei ole vain paikallinen ongelma Kreikassa – tämä on globaali ongelma, jonka useat maat kohtaavat, rallipomo lisäsi.

Poikkeustilanteesta johtuen Toyota ja Hyundai ovat joutuneet siirtämään testinsä toisaalle. Rallit.fin tietojen mukaan Toyotan on määrä jatkaa testiurakkaansa Sebastien Ogierin kanssa lauantaina, jolloin myös M-Sport Ford aloittaa oman valmistautumisensa Ott Tänakin kanssa. Hyundain on puolestaan määrä jatkaa testejään ensi viikolla.

Kreikan Akropolis-ralli on ohjelmassa 7.-10. syyskuuta.

Katso alta kooste viime vuoden Kreikan MM-rallista.

Lue myös nämä