Quantcast

Kommentti: Miten tämä voi olla mahdollista? MM-rallijärjestäjien toiminta aiheutti kiusallisen tilanteen

Ott Tänak
Suuri yleisöjoukko seurasi Ott Tänakin menoa Kroatian MM-rallin erikoiskokeella. Kuva: Austral/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kroatian MM-ralli oli tarkoitus järjestää ilman yleisöä koronatilanteen vuoksi, mutta erikoiskokeiden varsille oli kerääntynyt tuhansia katsojia viime viikonloppuna. Tilanne oli kaikkiaan hämmentävä, kirjoittaa Rallit.fin päätoimittaja Toni Heinonen.

Rallijärjestäjät tiedottivat tilanteesta hieman erikoisesti virallisilla nettisivuillaan ennen kilpailua. Sivustolla on katsojille erillinen osio, jolla kerrotaan edelleen lihavoidulla tekstillä, ettei katsojille ole myynnissä pääsylippuja.

Missään ei sen sijaan kerrota, että pääsy erikoiskokeille olisi ollut kielletty. Sivustolta löytyvät erikoiskokeiden kartat, kilpailun aikataulu sekä ohjeet turvalliseen katsomiseen. Hämmentävää kaikkiaan, jos kilpailuun ei pitänyt päästää katsojia.

Kaikesta huokuu se, ettei järjestäjillä Kroatiassa ollut minkäänlaisia pyrkimyksiä estää katsojien pääsyä erikoiskokeille. Tilanne oli toinen kauden avausralleissa Rovaniemellä ja Monte Carlossa. Esimerkiksi Rovaniemellä pätkien väliteillä oli sulut, joista pääsi läpi vain riittävillä luvilla.

Viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levisi kuva, joka toi mieleen yhden kysymyksen: voiko tämä olla todellista? Kuvassa on älypuhelin, jonka näytöllä on näkyvissä Kroatian rallin lähettämä Messenger-viesti.

– Meillä ei ole lupaa katsojille. Jos tulette, älkää sanoko, että tulitte rallin takia. Sanokaa vain, että tulitte piknikille, viestissä kehotettiin.

Ja hämmästyttävää kyllä – tiettävästi kyseessä on täysin aito viesti, joka on lähetetty Kroatian MM-rallijärjestäjien Facebook-tilin kautta.

Nostan esiin myös oman kokemukseni. Ennen rallia tiedustelin MM-sarjan promootioyhtiöltä, onko median edustajalla pääsyä erikoiskokeelle ilman kuvausliiviä. Vastaus oli kielteinen. Kroatiassa kysyin asiaa uudestaan kisaorganisaation lehdistöpäälliköltä, jonka vastaus kuului:

– Miksi et pääsisi pätkälle?

Väkijoukkojen näkeminen erikoiskokeilla herätti ristiriitaisia tunteita. Toisaalta oli hienoa nähdä pitkästä aikaa intohimoisia faneja hurraamassa pätkillä. Rallikarnevaalin tunnelma välittyi jopa tv-kuvien läpi.

Toyota
Ralliautot tarjosivat ohjelmaa piknikkiä viettäneille rallifaneille. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Mutta missä olivat kasvomaskit? Entäs ne turvavälit? Kai porukalla oli sentään käsidesit mukana?

Miten tämä on ylipäätään mahdollista tässä tilanteessa?

Tässä välissä en lähde pohtimaan sitä, olisiko MM-ralli voitu järjestää turvallisesti myös yleisön kanssa, koska kyseessä on ulkoilmatapahtuma. Pointtina on se, että Kroatian rallin ei pitänyt olla yleisötapahtuma.

Noh, virallisestihan se ei ollut yleisötapahtuma. Viikonloppu oli vain äärimmäisen suosittu ajankohta piknikeille. Kelitkin olivat kohdallaan…

Tilanne on äärimmäisen kiusallinen paikalliselle ralliorganisaatiolle. Kroatia sai järjestettäväkseen ensimmäistä kertaa MM-rallin, mutta se ei pystynyt pitämään kiinni korona-ajan linjauksista.

Imagollisesti tämä oli tappio Kroatian rallijärjestäjille ja samalla myös rallin MM-sarjalle koronakamppailun keskellä. Se nähdään myöhemmin, jääkö historian ensimmäinen Kroatian MM-ralli myös viimeiseksi.

Tietyllä tapaa se olisi sääli, sillä Kroatian osakilpailu tarjosi loistavaa viihdettä rallifaneille ja huikean voittotaistelun viimeiseen mutkaan saakka. Ja selväksi tuli myös se, että maasta löytyy fanipohjaa lajille.

Katso alta itävaltalaisen rallifanin koostama video Kroatian MM-rallista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat