Erikoinen tilanne: Kris Meeke johtaa rallisarjaa, mutta laki estää häntä tulemasta mestariksi

Kris Meeke ja kartanlukija James Fulton yrittävät jatkaa voittokulkuaan Portugalin rallisarjassa tulevana viikonloppuna.
Kris Meeke
Kris Meeke. Kuva: Rali Terras d'Aboboreira
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hyundai-kuljettaja Meeke ajoi vakuuttavaan voittoon Serras de Fafe -rallissa helmikuussa. Kauden toinen osakilpailu, Casinos do Algarve -ralli, ajetaan perjantaina ja lauantaina Etelä-Portugalissa.

Meeke jahtaa mestaruutta Portugalissa, mutta erikoista tilanteessa on se, että ainakaan tällä hetkellä häntä ei voitaisi kruunata Portugalin rallimestariksi.

Tämä kysymys nousi esiin jo viime vuonna, kun Craig Breen tuli kilpailemaan Portugalin rallisarjaan. Portugalin auto- ja kartingliitto FPAK otti asian tuolloin tarkempaan selvitykseen, jossa kävi ilmi, etteivät ulkomaalaiset urheilijat voi voittaa yksilölajin, kuten autokilpailun, Portugalin mestaruutta.

Asia ei ole jäänyt tähän. Selvityksen mukaan nykyinen linjaus on perustuslain vastainen, sillä se on ristiriidassa Euroopan unionin urheiluun ja ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen liittyvien sopimusten kanssa.

FPAK:n puheenjohtaja Ni Amorim kertoi paikalliselle Sport Motores -sivustolle, että asia voidaan viedä eteenpäin parlamenttiin, mutta tapauksen käsittely ei tapahdu hetkessä. Asiaa on jarruttanut se, että Portugalin hallitus kaatui marraskuussa ja uudet parlamenttivaalit saatiin järjestettyä viime sunnuntaina.

– Voimme vedota säännön perustuslain vastaisuuteen, mutta sen tekemiseen tarvitaan perustuslakituomioistuimen käsittely, ja sen voi lähettää vain parlamentti. Meidän täytyy kokoontua parlamenttiryhmän kanssa, mutta kuten tiedämme, hallitus on ollut toimitusministeristönä marraskuusta lähtien, joten tämä ei todennäköisesti tapahdu pian. Sitten perustuslakituomioistuimen on päätettävä, pysyykö tilanne ennallaan vai muuttuuko se, Ni Amorim sanoi Sport Motoresille.

– Toisin sanoen prosessi vaatii aikaa ja hallinnollista työtä.

Mikäli Meekellä ja Fultonilla on eniten pisteitä tämän kauden päätteeksi eikä heitä kruunata mestareiksi, Portugalin rallisarjan titteli jää kokonaan jakamatta.

Pääsääntöisesti muissa eurooppalaisissa rallisarjoissa lainsäädäntö ei estä ulkomaalaisen kuljettajan ja kartanlukijan mestaruutta. Esimerkiksi virolainen Karl Kruuda voitti rallin SM-sarjan SM1-luokan vuonna 2014. Kalle Rovanperältä löytyy puolestaan parikin mestaruutta Latviasta.

Lue myös nämä