Britannian MM-rallilla sittenkin toivoa? – ”Ikävä sanoa, mutta Craig Breenin kuolema herätti kaikki”

Britannian MM-rallin paluu on ehditty jo kertaalleen kuopata paikallisen moottoriurheilumedian toimesta, mutta hankkeella on sittenkin vielä pieni toivon pilkahdus.
Wales 2019
Isossa-Britanniassa on viimeksi ajettu MM-pisteistä kaudella 2019. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö on antanut Britannian WRC-hankkeelle kuukauden lisäaikaa saada kaikki asiat järjestykseen. Britanniassa pitää kuitenkin saada rallin talouskuviot kuntoon toukokuun loppuun mennessä.

Britannia on ollut yksi MM-rallin perinteisistä järjestäjämaista, sillä aiemmin RAC-ralli nimellä tunnettu kisa oli MM-kalenterissa perustamisvuodesta 1973 lähtien aina kauteen 2019 saakka. Kauden 2020 Britannian rallin perui koronapandemia ja sen jälkeen talousongelmat ovat piinanneet kilpailua, koska Walesin paikallishallinto veti tukensa pois.

Bobby Willis on puuhannut Britannian rallia Pohjois-Irlantiin jo kolmen vuoden ajan. Hanke tarvitsisi rahoitusta noin kolme miljoonaa puntaa eli 3,4 miljoonaa euroa. Tuota rahaa ei ole kuitenkaan saatu kasaan. Helmikuussa MM-sarjan promoottori, Britannian moottoriurheiluliitto, Pohjois-Irlannin turismiviranomaiset ja joukko parlamentin jäseniä keskustelivat hankkeesta, mutta homma jäi edelleen roikkumaan.

– Keskustelen Bobby Willisin kanssa varmaan joka toinen päivä. Homma ei siis ole ohi, rallin MM-sarjan promootioyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin sanoo Autosportille.

– Meillä on vielä hiukan aikaa saada asiat järjestykseen. Pohjois-Irlannin hallinto on nyt ollut hieman tehokkaampi uuden Brexit-sopimuksen myötä. On myös ikävää sanoa tämä, mutta Craig Breenin kuolema on herättänyt koko Irlannin saaren huomiomaan ralliautoilun perinnön ja tajuamaan lajin merkityksen.

Kuuntele alta Rallit.fin uusin Rallipodi, jossa vieraillaan Craig Breenin onnettomuuspaikalla Kroatiassa. Jakso on kuunneltavissa myös Spotifyssa tästä linkistä.

Larkin huomauttaa, että ralliautoilulla on todella kova suosio Irlannissa rajan molemmin puolin. Britannian moottoriurheiluliiton nokkamies Hugh Chambers puolestaan korostaa, että talouspuoli on edelleen vaakalaudalla, mutta töitä paiskitaan hartiavoimin.

– Meillä on paljon ihmisiä kuten parlamentin jäsenet James Sutherland ja Ian Paisley, jotka puskevat hanketta eteenpäin. On todella turhauttavaa, että emme saa hommaa maaliin, Chambers manaa Autosportin sivuilla.

– Emme kuitenkaan lopeta ennen kuin varmistamme Britannian rallin paluun. Emme pysähdy vain Pohjois-Irlantiin. Käymme uudestaan Walesissa, keskustelemme Skotlannin kanssa ja tutkimme myös Pohjois-Englannin vaihtoehtoja. Meidän on saatava WRC takaisin.

Vaikka promootioyhtiön päätavoitteena on viedä MM-ralli Pohjois-Irlantiin, on myös Breenin kotimaan Irlannin kanssa käyty neuvotteluja. Irlanti järjesti viimeksi MM-rallin kaudella 2009.

– Asiat etenevät Pohjois-Irlannin kanssa, mutta myös Irlannin kanssa taatusti tulevaisuudessa. Olemme jo pitäneet heidänkin kanssaan keskusteluja sekä nähneet Irlannin moottoriurheiluliiton omistautumisen. Heillä oli kaksi kuskia JWRC-luokassa Kroatiassa sekä kaksi tuettua kuskia WRC2:ssa, Larkin tähdentää.

Katso alta video Kroatian MM-rallin parhaista paloista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat