Toyotan ykköstykkiä vaikea pysäyttää – suomalaiset haastajina Argentiinan MM-ralliin

Ott Tänak. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Rallin MM-kauden viides osakilpailu ajetaan argentiinalaisilla sorateillä tulevana viikonloppuna. Kilpailussa on tutut ennakkosuosikit, joille löytyy kovia haastajia.

Hyundain Thierry Neuville lähtee MM-pistejohtajana Argentiinaan. Belgialaisen kaula toisena olevaan Citroenin Sebastien Ogieriin on vain kaksi pistettä, ja Toyotan Ott Tänak kyttää puolestaan kärkisijaa viiden pisteen päässä.

MM-sarjan kärkikolmikko on ennakkoon vahvoilla myös Argentiinassa. Suurin suosikin viitta voidaan laskea Tänakin harteille, sillä virolaiskuljettajan vauhti on ollut ilmiömäisellä tasolla kauden avauskisoissa. Tänak on ajanut selvästi eniten pohja-aikoja, mutta pieniä murheitakin on osunut matkalle.

Tänak puolustaa Argentiinan rallin voittoa viime vuodelta.

– Olen todella luottavainen Argentiinan rallin suhteen. Voitimme siellä ensimmäisen kerran Toyotalla vuosi sitten. Emme voi tavoitella mitään muuta kuin voittoa. Argentiinan pätkät ja tienpinta sopivat autollemme todella hyvin, Tänak ennakoi.

Kuusi edellistä maailmanmestaruutta voittanut Sebastien Ogier voitti kauden ensimmäisen sorarallin Meksikossa. Argentiinan osakilpailu on yksi niistä harvoista, joita Ogier ei ole voittanut koskaan urallaan.

– Toiveeni ovat yhtä korkealla tässä kisassa kuin tavallisestikin. Sanoisin jopa, että olen nyt entistä motivoituneempi mahdollisuudesta voittaa tämä ralli ensimmäistä kertaa ja tehdä se Citroenin kanssa. Minulla on nyt paremmat mahdollisuudet, sillä olen toisena lähtöjärjestyksessä, Ogier huomauttaa.

Katso alta Rallit.fin ennakkoanalyysi Argentiinan MM-rallista! Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

MM-sarjan kärkipaikkansa vuoksi Neuville joutuu ajamaan ensimmäisenä autona läpi perjantain erikoiskokeet ja piirtämään ajolinjat takana tuleville. Neuville toivonee sääennusteiden pitävän kutinsa, sillä jos taivaalta sataa vettä kilpailua edeltävinä päivinä, Hyundai-kuskin urakka helpottuu huomattavasti.

Toyotan Kris Meekellä, Fordin Elfyn Evansilla ja Hyundain Dani Sordolla on mahdollisuudet yltää kärkikahinoihin Etelä-Amerikassa. Meeke voitti Argentiinassa neljä vuotta sitten ja tällä kaudella hän on väläytellyt vauhtiaan Toyotan ratissa. Evans puolestaan on ollut vakuuttavassa iskussa kahdessa edellisessä rallissa – Korsikalla hän menetti voiton päätöspätkällä tulleen rengasrikon vuoksi. Espanjalaispilotti Sordo viihtyy hyvin myös soralla, mistä saatiin osoitus muun muassa viime vuoden Argentiinan rallissa, jossa Hyundai-kuski ajoi kolmanneksi.

Suomalaiskuljettajat lukeutuvat haastajiin Argentiinassa. Toyotan Jari-Matti Latvalan alkukausi on ollut surkea, sillä neljän osakilpailun jälkeen hän on MM-pisteissä vasta yhdeksäntenä. Latvalan tavoitteena on saada vuoden ensimmäinen ehjä kilpailu.

Citroenin Esapekka Lappi on kilpaillut vain kerran aiemmin Argentiinassa. Kokemuksen puutteesta huolimatta Lapilla on mahdollisuudet hyväänkin sijoitukseen, mikäli eteen ei tule ylimääräistä ohjelmaa, ja Citroenin säädöt ovat kohdallaan. Fordin Teemu Suninen tavoittelee niin ikään murhevapaata viikonloppua ja kohtuullista pistepottia.

Argentiinan MM-ralli käynnistyy perjantain vastaisena yönä kello 1.08 Suomen aikaa. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntai-iltana.

Argentiinan MM-rallin kuumimmat suosikit:

1. Ott Tänak

Virolainen on voittanut tällä kaudella ”vasta” yhden rallin, vaikka hänellä on ollut mahdollisuudet useampaankin. Rengasrikot ovat kuitenkin nakertaneet Tänakin pistepottia. Tänakia on vaikea pysäyttää, jos hänen autonsa pysyy ehjänä ja tiellä.

2. Sebastien Ogier

Ogier on voittanut lähes kaiken urallaan, mutta Argentiinan MM-rallin voitto häneltä puuttuu. Ranskalainen himoitsee sorarallin ykkössijaa, jonka hän voi hyvinkin saavuttaa kaiken osuessa kohdalleen.

3. Thierry Neuville

Neuville voitti Argentiinassa kaksi vuotta sitten. Nyt hänen taakkanaan on aura-auton rooli, mutta taivaalta putoava vesi voisi jopa kääntää tilanteen Hyundai-kuskin eduksi.

4. Kris Meeke

Vauhtia Meekeltä löytyy, se on tullut selväksi kauden neljässä ensimmäisessä rallissa. Meekellä on ollut sama ongelma kuin tallikaveri Latvalalla: hän ei ole saanut vielä yhtäkään täysin ehjää rallia kasaan tällä kaudella. Siitä huolimatta Meeke on kerännyt huomattavasti suomalaista enemmän pisteitä.

5. Elfyn Evans

Korsikalla voitto suli rengasrikkoon, mutta taskuun tuli kuitenkin kolmossija. Myös Meksikon MM-rallissa walesilainen ajoi kolmanneksi. Evans ja Ford ovat olleet yllättävän vahva yhdistelmä edellisissä ralleissa. Sama tahti voi jatkua Argentiinassa.

6. Dani Sordo

Kauden kolmannen rallinsa ajava Sordo oli loistavassa vauhdissa edellisessä sorakisassa Meksikossa. Tuolloin Sordon kohtaloksi koitui laturivika, joka pilasi espanjalaisen kilpailun. Hän voi hyvinkin hätyytellä palkintokorokepaikkaa viikonloppuna.

Kilpailun kärkikolmikkoa voi pelata Veikkauksen Supertriplassa, jonka peliaika päättyy perjantain vastaisena yönä kello 1.06 ennen avauserikoiskoetta.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Taisteluparit:

Esapekka Lappi vs. Teemu Suninen

Citroenille täksi kaudeksi siirtynyt Lappi on kerännyt Sunista enemmän pisteitä kauden avauskisoissa, mutta Suninen on näyttänyt, että parhaimmillaan hän pystyy tappelemaan kärkisijoista. Edellisessä osakilpailussa Korsikalla Suninen ajoi varmasti ja otti komean viitossijan. Lappi on lähtökohtaisesti tämän parin ennakkosuosikki, mutta Suninen ei päästä maanmiestään helpolla.

Thierry Neuville vs. Jari-Matti Latvala

Neuville on voittanut tällä kaudella yhden rallin ja ollut kolmesti palkintokorokkeella. Latvalan toistaiseksi paras tulos on Monte Carlon viitostila. Neuvillen viikonloppu määrittyy hyvin pitkälti jo perjantaina, jolloin nähdään, miten paljon viime päivien sateet vaikuttavat belgialaisen urakkaan ensimmäisenä autona. Latvala on parissa altavastaaja, mutta hyvänä päivänä Latvala voi taistella jopa koko rallin voitosta.

Ott Tänak vs. Sebastien Ogier

Kilpailun suurimmat ennakkosuosikit vastakkain. Tänakilla on selvästi Ogieria pienempi kerroin, mihin on selkeä syy – Toyotan WRC-auto sopii loistavasti Argentiinan olosuhteisiin ja Yariksen ratissa on tämän hetken kuumin kuljettaja.

Lisää kohteita kiintein kertoimin Veikkauksen Pitkävedossa.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Jaa uutinen