Tommi Mäkinen hämmästeli rallipomon selitystä – ”Ajattelin, että nyt ollaan pahoissa ongelmissa”

Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-kaudesta 2019 ei ole ajettu vielä edes kolmannesta, mutta jo tässä vaiheessa ensi vuoden MM-kalenteri on ollut tiuhaan tapetilla. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen toivoo, että talleja ja autonvalmistajia kuunneltaisiin enemmän MM-rallin tulevaisuutta suunniteltaessa.

Ensi kaudeksi MM-sarjaan saattaa tulla jopa kaksi uutta kilpailua, Japani ja Kenia, joten kahden rallin on annettava tilaa kalenterista. Promoottori on linjannut, että sarjasta pudotetaan pois kaksi Euroopan kilpailua.

Tämä tarkoittaa sitä, että ensi kaudella saatetaan ajaa jopa kuusi kilpailua Euroopan (ja Turkin) ulkopuolella nykyisten neljän sijaan. MM-sarja haluaa levittäytyä uusille markkina-alueille, mutta samalla tallien on varauduttava entistä isompiin kustannuksiin kaukorallien määrän kasvaessa.

– Autonvalmistajien tahtotila pitäisi saada mukaan tässä kalenteriasiassa, koska loppupeleissä autonvalmistajat maksavat ja mahdollistavat koko lystin. Heitä pitäisi kuunnella hyvin nöyrästi, että miten he näkevät asiat, mihin kannattaisi mennä ja kuinka paljon ajetaan kisoja. Kisojen lukumäärä vaikuttaa siihen, kuinka paljon tämä homma maksaa, Toyota-pomo Mäkinen sanoo Rallit.fille.

Kauden seuraava MM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna Argentiinassa. Alla olevalla videolla Rallit.fi ruotii kisan ennakkoasetelmat. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2284,259789″ ap mute]

 

– Suosittelen hyvin lämpimästi FIA:a ja promoottoria ottamaan huomioon sen, miten autonvalmistajat näkevät tulevaisuuden ja mitä he haluavat tuoda sarjaan. Kaikilla pitäisi olla yhteisymmärrys, miten saataisiin entisestään parannettua tulevaisuutta ja lisättyä kiinnostusta.

Hämmentävä keskustelu

Välimeren saarilla ajettavat Korsikan ja Sardinian rallit ovat vaarassa menettää MM-statuksensa. Logistiset järjestelyt vaativat ylimääräistä vaivaa ja rahaa, eikä kisoissa ole yhtä paljon katsojiakaan kuin useimmissa Manner-Euroopan ralleissa.

Mäkisen ajouran aikaan Italian osakilpailu ajettiin Sardinian sijaan Sanremossa. Ajoittain on väläytelty mahdollisuutta, että Italian ralli voisi siirtyä takaisin mantereen puolelle Sanremoon. Mäkinen kävi itsekin asiasta Italian rallijärjestäjän kanssa keskustelun, joka sai suomalaislegendan hämilleen.

– Sanremossa oli hemmetin hienot asvalttitiet, ja porukkaa oli aina aivan perkeleesti paikalla. Kuulostelin vähän, että miksei rallia voitaisi ajaa Sanremossa. Selitys oli, että siellä on liian paljon ihmisiä. Siinä vaiheessa ajattelin, että okei, nyt ollaan pahoissa ongelmissa. Mennään sitten sellaisiin paikkoihin, missä ei ole niin paljon ihmisiä, Mäkinen muistelee naureskellen.

– Olihan siellä ihan hillittömästi yleisöä. Mutta jos kuitenkin lähtökohtaisesti oltaisiin paikoissa, missä on ihmisiä.

Mäkinen myöntää, että myös Korsikan ja Meksikon ralleissa on omat ongelmansa, joiden vuoksi niiden paikkaa kalenterissa pitäisi pohtia uudestaan.

– Korsikan ralli on tiestöltään hieno kisa ja hyvin spesiaali. Mutta jos mennään autonvalmistajien markkinointipuoleen, se on sitten toinen juttu, että onko Korsika paras paikka.

– Meksikossa ei ajeta edes paikallista rallisarjaa. Tänä vuonna siellä oli rallissa parikymmentä autoa. Onhan siellä ihmisiä ja iso markkina, mutta on se silti hassua.

Kiinnostusta vaikea herättää somessa

Näkyvyys on se asia, minkä vuoksi autonvalmistajat ovat mukana rallin MM-sarjassa kymmenien ja taas kymmenien miljoonien vuosibudjeteilla. Toki autot saavat näkyvyyttä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa, mutta valmistajien intresseissä on myös se, että mahdollisimman moni on kokemassa rallitunnelmaa kisapaikalla.

MM-sarjasta löytyy kisoja, joissa väkeä on kuin pipoa, mutta joissakin kisoissa porukkaa on huomattavasti vähemmän. Kisakeskuksilla ja huoltoalueilla on yhä suurempi merkitys autonvalmistajille. Siellä tiimeillä on mahdollisuus esitellä toimintaansa ja houkutella uusia ihmisiä seuraamaan lajia.

Silti MM-sarjasta löytyy huoltoparkkeja, jotka ovat syrjässä isommista asutuskeskuksissa ja vaikeasti saavutettavissa.

– Meillä on laskurit omalla ”fan zonellamme”. Ruotsissa meillä oli noin 1 500 kävijää päivässä, mikä tarkoittaa melkein tyhjää. Monte Carlossa kävijöitä oli 3 000:n ja 4 000:n välillä. Kun mennään Jyväskylään, meillä ei riitä 10 000 kävijää päivässä, Mäkinen vertaa.

– Ihmiset, jotka pääsevät tänne katsomaan, saavat kontaktin tähän touhuun. He haistavat nämä hajut ja näkevät nämä asiat. He varmasti seuraavat eri tavalla tätä lajia kuin ne, jotka katsovat kuvia tai videoita vain sosiaalisen median kautta. On hirveän paljon vaikeampaa herättää kiinnostusta somen kautta kuin mennä sellaisiin paikkoihin, missä on paljon ihmisiä, Mäkinen painottaa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Argentiinassa tulevana viikonloppuna.

Katso alta videoennakko Argentiinan MM-rallista.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,259843″ ap mute]

Argentiinan MM-ralli käynnistyy torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat