Toyotan iso pomo pisti juhlavaihteen silmään Suomen MM-rallin voiton jälkeen – ”Olen melkein humalassa”

Toyotan WRC-talli saavutti loistotuloksen Suomen MM-rallista, vaikka toki Kalle Rovanperän perjantain ulosajo hieman kilpailua himmensikin.
Akio Toyoda
Akio Toyoda kasteltiin läpimäräksi shampanjalla. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

On oikeastaan makuasia, kumpi hymyili leveämmin tämän vuoden Jyväskylän MM-rallissa. Kuskiksi hetkeksi palannut tallipäällikkö Jari-Matti Latvala vai Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyoda, joka tuurasi Latvalaa tallipäällikkönä.

– Fantastinen tulos. On suuri kunnia istua tässä palkintopallikuljettajien kanssa. Mutta päälleni on ruiskutettu niin paljon shampanjaa, että olen melkein humalassa, Toyoda murjaisi rallin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

67-vuotias japanilainen pahoitteli suomalaisyleisölle myös keskeyttämään joutuneen Kalle Rovanperän kohtaloa. Rovanperä ei päässyt Myhinpään kuperkeikkojensa jälkeen enää mukaan auton vaurioiduttua niin pahoin.

– Valitettavasti en pystynyt korjaamaan Kallen autoa. Pyydän sitä anteeksi, Toyoda nauratti.

Vakavasti puhuen hän korosti Rovanperän panosta tallille keskeytyksestä huolimatta.

– Hän antoi paljon hyviä neuvoja Takalle (Katsuta) läpi kisan ja oli todellakin mukana. Koko tämä talli puhaltaa aina yhteen hiileen, Toyoda sanoi.

Maailman suurimman autonvalmistajan nokkamies ei osannut sanoa mahdollisesta jatkostaan tallipäällikkönä, vaikka selvää on, että ajaminen maittaa Latvalalle.

– Riippuu siitä, mitä Jari-Matti sanoo. Tulin tänne vain kannustamaan ja yritin pysyä pois tieltä, Toyoda hersytteli.

Jari-Matti Latvala ja Akio Toyoda. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Ajamisen iloa huokunut Latvala oli innoissaan ison pomon läsnäolosta.

– Oli hienoa työskennellä hänen kanssaan. Akio sanoi minulle kolme asiaa: nauti, ota rennosti ja hymyile. Tätä yritin noudattaa, Latvala selvitti.

– Harvoin isojen autonvalmistajien pomoja näkyy tällaisissa hommissa. Hän oli joka puolella: tapaamissa faneja, antamassa haastatteluja ja palkintopallilla suihkuttelemassa shampanjaa. Hänen intohimonsa moottoriurheiluun näkyi.

Innokas moottoriurheilun harrastaja Toyoda on osallistunut muun muassa rata-autoilin 24 tunnin ajoihin. Kilpaillessaan hän käyttää taiteilijanimea ”Morizo”.

Voisiko johtaja Toyoda kenties ajaa drifting-otatuksen Kalle Rovanperän kanssa?

– Kalle vastaan Morizo. Totta kai!

Mutta kuka voittaisi?

– Minä!

Kilvanajo Keski-Suomen soralla ei sen sijaan houkuttele.

– Nämä tiet ja koko ajan vaihtelevat olosuhteet. Huh! En uskaltaisi, minä haluan nauttia moottoriurheilusta, Toyoda naureskeli.

Katso alapuolelta Suomen MM-rallin ratkaisuhetket.

Lue myös nämä

  • Uusimmat