Toyotan iso pomo kertoi rehellisen mielipiteensä rallin MM-sarjan kuumasta aiheesta – ”Minulle se on kuin tuutulaulu”

Autonvalmistaja Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyoda ei kannata sitä, että rallin MM-sarjassa siirryttäisiin täysin sähköisiin autoihin tulevaisuudessa.
Akio Toyoda
Akio Toyoda. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

MM-sarjan pääluokassa otettiin käyttöön hybriditeknologia viime kauden alussa. Ajatuksena oli, että uudet autot houkuttelisivat uusia autonvalmistajia MM-erikoiskokeille.

Mutta tähän mennessä yhtäkään uutta automerkkiä ei ole ilmaantunut. Tämän hetken kuuma kysymys onkin, millaista teknologiaa voimanlähteissä hyödynnetään tulevaisuudessa, jotta rallin MM-sarjasta tulisi entistä vetovoimaisempi valmistajien keskuudessa.

Toyotan pääjohtajana pitkään toiminut Toyoda ei pidä täyssähköisiä ralliautoja vaihtoehtona. Toyoda on samaa mieltä kuin useimmat rallifanit ja lajin sisäpiiriläiset: autosta pitää kuulua pörinää.

Toyotalla onkin ollut kehityksessä vetyä hyödyntävä moottori, josta lähtisi ääntä tavalliseen tapaan. Toyoda on itsekin ajanut vetykilpurilla sekä erikoiskokeilla että radalla.

– Ratakisoissa ei ehkä tarvitse keskittyä niin paljon meluelementtiin. Mutta en voisi kuvitella, että rallin MM-sarjassa pellolla tai metsässä autoa odottava katsoja näkisi yhtäkkiä pölyn, lumen tai hiekan nousevan ilmaan, kun äänettömästi kulkeva auto lähestyy paikkaa, Toyoda kertoo Dirtfish-sivustolla.

Monien mielestä ralliautoista lähtevä kova ääni on myös tärkeä turvallisuustekijä. Näin lähestyvän ralliauton kuulee hyvissä ajoin.

Ralliautoista löytyy myös täysin sähköisiä versioita, ja esimerkiksi Saksassa sähkö-Opeleille on järjestetty oma sarja. Opel Corsa-e Rally -kilpureihin kehitettiin erikseen äänijärjestelmä kaiuttimineen, juurikin turvallisuussyiden vuoksi.

Ja kuten Toyodakin korostaa, ralliauton soundi voi luoda erityisen tunnelman erikoiskokeille.

– Ralleissa meteli on erittäin tärkeä asia moottoriurheiluihmisille. Se on yksi tekijöistä, joiden ansiosta fanit nauttivat moottoriurheilusta. Se ei ole pelkkää melua, se on ääni. Tiedän, etteivät kaikki ole samaa mieltä, mutta minulle se on kuin tuutulaulu, Toyoda maalailee.

Katso alta kooste Sardinian MM-rallista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat