Tommi Mäkisellä oli vain ”yhden prosentin” mahdollisuus, mutta sitten tuli puhelu – ”Tulee tyhmät muistot mieleen”

Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

– Haloo? Nii? Mitää? Mitää? Carloksen, Carloksen auto sytty palamaan puol kilometriä ennen maalia. Pysähtyivät sammuttamaan. Ihan totta? Ne ei jaksa työntää maaliin sitä. Peli on selevä!

Tommi Mäkinen sai päivälleen 20 vuotta sitten puhelun, joka on jäänyt moottoriurheiluhistoriaan. Mäkinen oli antamassa tv-haastattelua Yleisradiolle cheltenhamilaisen hotellin aulassa, mistä hän oli suunnitellut lähtevänsä lentokentälle. Suunnitelmat menivät uusiksi, kun Mäkisen Tuomo-veli pirautti Britannian MM-rallin viimeisen erikoiskokeen maalista.

Espanjalaiskuljettaja Carlos Sainzin ja kartanlukija Luis Moyan Toyota oli hyytynyt juuri ennen päätöspätkän maalia. Tämä tarkoitti sitä, että Mäkiselle varmistui vuoden 1998 rallin maailmanmestaruus.

– Puhelusta tulee ihan tyhmät muistot mieleen. Se oli tapahtumana niin erikoinen. Mä keskeytin rallin alussa ja Sainz keskeytti lopussa. Siitä jäi sellainen legenda, mutta luulen, että molemmalle kuljettajalle siitä jäi myös epämiellyttävä muisto, Rallit.fin Japanista tavoittama Mäkinen sanoo.

”Hirvittävä töppäys järjestäjiltä”

Mitsubishi-kuljettaja Mäkisen ja Toyota-kuski Sainzin välinen ero oli vain kaksi pistettä ennen kauden 1998 viimeistä osakilpailua. Kauden aikana viisi voittoa ottanut Mäkinen joutui keskeyttämään rallin jo avauspäivänä, kun hänen Mitsubishi Lancerinsa otti osumaa betoniesteeseen.

– Ajettiin kuivalla asvalttiradalla, jolle oli joku historic-auto särkynyt ja tiputtanut öljyä. Järjestäjät olivat vain hiekalla peitelleet öljyn. Olin ekana autona tiellä, eikä mulle annettu mitään informaatiota siitä. Mun mielestä se oli hirvittävä töppäys järjestäjiltä, Mäkinen muistelee.

– Tulin normivauhdilla kuivaa asvalttia ja sitten yhtäkkiä potkaistiin jalat alta. Se oli täysin hassu loppu koko MM-sarjalle. Ajettiin 13 kisaa ympäri maailmaa, ja sitten tuollaiseen ulkopuoliseen asiaan olisi ratkennut maailmanmestaruus.

Mäkinen pystyi jatkamaan ajamista, mutta matka päättyi lopullisesti siirtymälle. Poliisi ei antanut suomalaiskuskin jatkaa matkaa.

– Meiltä puuttui yksi pyörä matkasta. Oltaisiin päästy jotenkin nilkuttamaan huoltoon, mutta poliisit eivät tietenkään antaneet ajaa.

”Mäkisellä vain yksi prosentti”

Mäkinen olisi halunnut heti pakata kamppeensa ja painua takaisin koti-Suomeen. Mitsubishin pääpomo Andrew Cowan ei antanut suomalaiselle lupaa lähtöön, sillä mestaruuteen oli yhä teoreettinen mahdollisuus. Sainzille riittäisi titteliin neljäs tila, mutta vielä oli kaksi pitkää päivää jäljellä.

– Minulla on 99 prosentin todennäköisyys mestaruuteen ja Mäkisellä vain yksi prosentti, Sainz hekotteli tv-haastattelussa suomalaisen keskeytyksen jälkeen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Seuraavana päivänä Mäkisen veljekset menivät seuraamaan rallia nummille.

– Viimeisenä päivänä Tommi sanoi, että hän ei viitsi enää lähteä katsomaan. Hän sanoi katselevansa lennot, että pääsee mahdollisimman äkkiä pois, Tuomo Mäkinen kertaa.

Tommi Mäkisen oli tarkoitus lähteä hotelliltaan kohti lentokenttää heti rallin päättymisen jälkeen. Sen vuoksi Ylen toimittaja Pekka Kaidesoja haastatteli puuppolalaista viimeisen erikoiskokeen ollessa yhä käynnissä.

Se kuuluisa puhelu

Tuomo Mäkinen seurasi kilpailun päättävää Margamin erikoiskoetta pienen töntäreen päällä lähellä maalia. Hän näki kiikareillaan jo kaukaa, ettei Sainzin autossa ollut kaikki kunnossa.

– Huomasin, että ihan kuin Carloksen auto savuttaisi. Katsoin sekuntikellosta aikaa, sillä tiesin, että hänen pitää olla vähintään neljäs maalissa.

Siinä vaiheessa Tuomo Mäkinen kaivoi Nokian 6110 -puhelimen taskustaan, ja puhelu meni ensiyrittämällä läpi hänen veljensä Ericsson-sponsorikännykkään. Tuomo raportoi tapahtumia päätöspätkältä, ja Tommi välitti viestiä eteenpäin Ylen kameran edessä.

– Enhän minä tiennyt soittaessani, että Tommia kuvataan juuri silloin. Mutta huomasin sen nopeasti, koska hän oli niin virallinen ja toisteli vain minun sanomia juttuja. Tommi sanoi puhelun aikana, että ”peli on selvä”. Se tuli siitä, että katsoin aikaa menneen niin paljon, että Sainz putoaa neljännen sijan ulkopuolelle, vaikka he työntäisivätkin auton maaliin, Tuomo Mäkinen taustoittaa.

Tuomo Mäkisen mukaan he olivat hiljattain testanneet, miten toivotonta silloisten WRC-autojen työntäminen oli. Toisaalta työntäminenkään ei olisi pelastanut Sainzia, sillä päätöspätkän jälkeen kuskeilla oli vielä pitkä siirtymä edessä.

Tommi Mäkinen oli kuin puulla päähän lyöty kuultuaan uutiset.

– Eihän sellaista voi tapahtua, että suunnilleen viimeisen pätkän maaliin keskeyttää. Se oli aika epätodellinen fiilis ja epärealistinen ajatus. Mutta näin siinä vain sattui käymään.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Puhelimet museoon

Legendaarisen puhelun taustalta löytyy melkoinen yhteensattumien summa, kuten Tuomo asian tiivistää.

– Järjestäjät mokailivat siinä, että Tommin kisa jäi kesken. Sitten Carloksen auton moottori päätti särkyä justiinsa ennen maalia. Sen jälkeen soitin ja puhelu meni suoraan läpi Tommille, vaikka luurit eivät meinaa vieläkään toimia Englannin nummilla. Ja sitten vielä puhelinsoitto sattui haastatteluun.

Tuomo Mäkinen etsi hiljattain käsiinsä matkapuhelimet, joilla tieto välittyi erikoiskokeelta hotellin aulaan. Tuomo löysi oman puhelimensa kotoaan, ja Tommin puhelin löytyi Ericssonin silloiselta maajohtajalta, joka oli pistänyt kännykän talteen.

– Tarkoitus on sellainen, että jossain vaiheessa ne luovutetaan Urheilumuseolle.

Lue myös nämä