Suomen MM-rallin pomo hehkuttaa ”hyvää uutista”

Suomen MM-rallissa on tarjolla kova kattaus elokuun alussa.
Takamoto Katsuta
Suomen MM-ralli tunnetaan näyttävistä hypyistään. Takamoto Katsuta lennätti Toyotaansa viime vuonna Ruuhimäen maalihypyssä. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Perjantaina julkaistu Suomen MM-rallin osallistujalista tarjosi iloisen yllätyksen, sillä kilpailuun on ilmoittautunut kaikkiaan 68 autokuntaa. Kyseessä on suurin osallistujamäärä ”Jyskälässä” sitten vuoden 2018.

Lue myös: Suomen MM-rallin osallistujalista julki – kilpailijapareja merkittävästi enemmän

Kuljettajapareja on mukana peräti 24 enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Olemme ottaneet suuren askeleen ylöspäin ilmoittautuneiden määrässä, mikä on erittäin hyvä uutinen varsinkin yleisölle. Tänä vuonna erikoiskokeilla tulee olemaan entistäkin runsaammin katsottavaa, mikä on todella hieno asia, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen hehkuttaa.

– Tämä on tietysti hyvä asia myös meidän järjestäjien kannalta, sillä ilmoittautuneiden kasvanut määrä osoittaa sekä tapahtuman että rallin MM-sarjan olevan suosittuja.

Ilmoittautuneiden lista on hyvin monipuolinen. WRC-pääluokassa on yhdeksän Rally1-hybridiralliautoa ja Rally2-autokuntia on puolestaan peräti 36 kappaletta. Rally3-autojakin lähtee kisaan 13 sekä Rally4-autoja kahdeksan.

Kotiyleisön mielenkiinto kohdistuu etenkin pääluokassa ajaviin suomalaisiin, joita tähdittää Toyotan hallitseva maailmanmestari Kalle Rovanperä. Rally1-autoissa nähdään lisäksi Hyundain Esapekka Lappi ja Teemu Suninen sekä Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala.

Laadukkaasta kuljettajakattauksesta Tarkiainen nostaa tunnetuimpien maailmantähtien lisäksi esille myös muita tarkasti silmällä pidettäviä kuljettajia.

– On todella hienoa, että meillä on neljä tämän kisan entistä voittajaa mukana (Latvala, Lappi, Ott Tänak ja Elfyn Evans). Kannattaa kuitenkin kääntää katseet myös WRC2-luokkaan, jossa esimerkiksi Norjan Andreas Mikkelsen palaa Suomeen neljän vuoden tauon jälkeen, ja ranskalainen Yohan Rossel ajaa täällä ensimmäistä kertaa.

– Lisäksi mukana ovat kaikki parhaat kansalliset kuljettajamme, kuten rallin hallitseva Suomen mestari Mikko Heikkilä sekä WRC2-luokan hallitseva mestari Emil Lindholm, joka ajaa Hyundailla Virossa ja Suomessa. Ei sovi myöskään unohtaa Kimin veljenpoikaa Justus Räikköstä, joka teki viime vuonna Jyväskylässä MM-rallidebyyttinsä ja on jälleen mukana.

Latvalan osallistuminen kuljettajana Suomen MM-ralliin on ollut kuuma puheenaihe viime päivinä. Latvala aloitti Toyotan tallipäällikkönä vuonna 2021, mutta nyt hän palaa kotiralliinsa täysiverisen Toyota GR Yaris Rally1 -hybridiauton ratissa kartturinaan Juho Hänninen.

– On hienoa nähdä Jari-Matin palaavan ralliauton rattiin ja myös se, että laji ja kilpaa ajaminen ovat niin vahva osa häntä edelleen. Paluu ei varmasti tule olemaan helppo, mutta ei hän myöskään mikään turisti ole ratin takana, Tarkiainen sanoo.

Latvala käyttää Keski-Suomen sorateillä kilpailunumeroa 97. Se viittaa vuoteen 1997, jolloin WRC-autot otettiin käyttöön ja jolloin hänen isänsä Jari Latvala hankki käyttöönsä Ford Escort WRC -auton.

Suomen MM-ralli ajetaan 3.-6. elokuuta Jyväskylän ympäristössä.

Katso Suomen MM-rallin osallistujalista kokonaisuudessaan täältä.

Katso alta kooste viime vuoden Suomen MM-rallista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat