Suomalaiskuskille iso oppireissu Rooman EM-rallissa – ”Kaikenlaista mahtui matkalle”

Lauri Joonan asvalttidebyytti Rally2-autolla oli opettavainen, hikinen ja ikimuistoinen.
Lauri Joona
Lauri Joona. Kuva: Bence Photo
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tälle kaudelle Rally2-auton rattiin siirtynyt Lauri Joona teki uuden aluevaltauksen viikonloppuna Italiassa. Joona osallistui kartturi Janni Hussin kanssa Skoda Fabia Rally2 Evolla ensimmäiseen asvalttiralliinsa, Rooman EM-osakilpailuun.

Toki Joonalla on aiempaa kokemusta asvalttiralleista, ajoihan hän muun muassa viime vuonna Kroatiassa junioreiden MM-osakilpailuvoittoon, mutta Rally2-autolla kosketus kestopäällysteeseen oli ensimmäinen.

Kisan avaus ei olisi voinut olla eepisempi, kun ennen ensimmäistä erikoiskoetta rallikaravaani ajoi poliisisaattueessa Rooman kaduilla, ja avauserikoiskoe ajettiin upeissa Colosseumin maisemissa. Seuraavat päivät ajettiin sitten perinteisemmissä rallimaisemissa Italian maaseudulla.

Kisassa ajettiin yhteensä 13 erikoiskoetta. Heti alussa Joona huomasi, kuinka erilaista ajo on asvaltilla.

– Onhan se erilaista puuhaa ajaa asvaltilla kuin soralla. Pitää olla kova luotto omaan tekemiseen, ja sitä ei tämän auton asvalttikokemuksella ihan vielä ole. Lyhyemmät pätkät tulivat ihan hienosti, pitkät oli haastavampia, Joona kertoi.

Aivan ilman tapahtumia kisa ei sujunut. Lauantain ja sunnuntain pitkillä erikoiskokeilla Joona taiteili ylimääräiset kuviot spinnauksilla. Koko kisan toiseksi viimeisellä pätkällä tapahtui sitten enemmän, kun auto toisensa jälkeen koki kovia. Eikä siltä säästyneet suomalaisetkaan.

– Toiseksi viimeisellä, lähes 30 kilometriä pitkällä erikoiskokeella tapahtui rengasrikko ja jouduttiin vaihtamaan uusi pyörä alle pätkällä. Toisaalta, tällä reissulla renkaanvaihtokin on tärkeä homma jatkon ja opin kannalta, Joona summasi.

Haasteita kisaan toivat lisäksi olosuhteet, kun kisapäivien aikana ulkolämpötila oli yli 30 astetta ja autossa sisällä vieläkin enemmän. Suomalaisella sisulla, hyvällä yhteishengellä ja positiivisella asenteella kaksikko selvisi siitäkin.

Rooman EM-rallin lopputuloksissa italialaiskuljettajat valloittivat kärkisijat. Joona ja Hussi sijoittuivat lopulta ERC1-luokassa sijalle 13. Enemmän kuin sijoitusta, Joona painottaa kisasta saatua kokemusta ja oppia. Yleiskilpailussa sijoitus oli 18:s.

– Tämä oli todellinen oppireissu, joten ei niinkään mietitty sijoitusta vaan otettiin kaikki oppi taskuun tulevaa varten. Kisasta jäi hyvät fiilikset, vaikka kaikenlaista matkan varrelle mahtui. Positiivinen ralli kaikin puolin. Nyt on peli avattu, kun ensimmäistä kertaa on tällä autolla ajettu asfaltilla. Tästä on hyvä jatkaa, Joona sanoi.

– Tiimi toimi hyvin, auto toimi hyvin, rengas toimi hyvin ja yhteistyö kartturin kanssa toimi hyvin. Ei muuta kuin hyvällä fiiliksellä kohti seuraavia kisoja!

Italian helteistä Joona kiiruhtaa Suomeen ja Jyväskylän MM-ralliin, missä nuotitus alkaa tiistaiaamuna.

Katso alapuolelta Rooman EM-rallin ratkaisuhetket.

Lue myös nämä

  • Uusimmat