Suomalaiskuski koki rallimaailman raadollisuuden kansainvälisillä erikoiskokeilla – ”Aikamoinen tulikoe”

Miko Jalava otti tänä vuonna suuren harppauksen ralliurallaan, kun hän loikkasi rallin EM-sarjaan.
Miko Jalava
Miko Jalava. Kuva: Flat-Out Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jalava saavutti viime vuonna rallin Suomen juniorimestaruuden. Tänä vuonna hän päätti lähteä kerryttämään kansainvälistä kokemusta EM-sarjan junioriluokassa Ford Fiesta Rally4 -autolla.

Mäntyharjulaisella riitti opeteltavaa modernissa tehdasvalmisteisessa etuvetoautossa, eivätkä vähäiset testikilometrit helpottaneet hommaa. Lopulta Jalava ajoi EM-sarjassa vain kaksi osakilpailua: Puolan rallista tuli junioriluokan viides tila ja Latviassa tuloksena oli keskeytys.

Heinäkuinen Ruotsin EM-osakilpailu jäi Jalavalta puolestaan väliin borrelioositartunnan vuoksi. Sen jälkeen häntä ei ole EM-sarjassa nähty.

– Alkukausi oli haastava, ja päätettiin lopulta jättää sarjan asvalttikisat ajamatta niiden vaatiessa rutkasti enemmän panostusta kuin sorakisat. Sorallakin oli haastavaa tottua uuteen kalustoon ja vetotapaan pienillä testikilometreillä, ja niitä olisikin pitänyt saada huomattavasti enemmän alle, Jalava kertoo tiedotteessaan.

– En koko kautena saanut kunnolla luottoa ajamiseeni. Pariin kertaa mietittiinkin kauden aikana, voitaisiinko jotenkin ihmeen kaupalla asentaa kardaani ja saada veto taakse, takavetoisilla Toyotilla aiemmin kilpaillut Jalava vitsailee.

Miko Jalava
Miko Jalava. Kuva: Sparrow Racing Team

Visiitti EM-erikoiskokeille jäi tässä vaiheessa lyhyeksi, mutta Jalavan mukaan kokemus oli kaikkiaan positiivinen.

– Kausi oli aikamoinen tulikoe. Eteen tuli paljon asioita, joita ei osannut ajatella ja sitä kautta niihin ei osannut valmistautua. Ulkomaan kilpailut olivat pitkiä ja niissä tuli liikaa uusia asioita, ja se valitettavasti näkyi tekemisessä.

– Hukkaan eivät EM-rallit menneet, vaan vuosi 2023 on ollut hyvää ja korvaamatonta oppia tulevaisuuteen, Jalava sanoo.

Jalavan mukaan hänellä on yhä kova polte rallin ajamiseen, mutta ensi vuoden kuviot ovat vielä täysin auki. Hän palaa tutumpaan ympäristöön jo lauantaina, kun hän starttaa Luhangan Reeti-ralliin.

– Luhangalla ajetaan tutulla Starletilla, jolla aloitettiin vuosi F-Cupissa. Starletilla on mahtava ajaa, kun luotto autoon on sataprosenttinen, Jalava kertoo.

Lue myös nämä