Solbergien kuuluisalla ralliperheellä mummosta lähtien kaikki lähtöviivalla EM-kotikisassa

Solbergien kuuluisa ralliperhe laittaa kotiralliinsa lähtöviivalle osallistujia kolmesta polvesta.
Oliver Solberg
Oliver Solberg jahtaa voittoa kotirallistaan. Kuva: Petter Solberg Media Office
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ruotsin EM-ralli, joka tunnetaan viralliselta nimeltään Royal Rally of Scandinavia, ajetaan ensi viikonloppuna. Kilpailua ajetaan Värmlannin alueella pätkillä, jotka aiemmin toimivat MM-rallin näyttämöinä ennen kuin MM-osakilpailu siirrettiin lumipulan vuoksi Uumajaan.

Solbergien ralliperheen päämaja sijaitsee juuri Torsbyssa, jossa MM-rallin huoltoparkki sijaitsi monta vuotta. Tänä vuonna EM-osakilpailun päämaja ja huoltoalue sijaitsee puolestaan Karlstadin kaupungissa 100 kilometrin päässä Torsbysta etelään.

Solbergin perheen kirkkain tähti kotikisassa on tietenkin Oliver Solberg, joka kamppailee rallin voitosta Volkswagen Polo R5 -auton ratissa. Nuoren polven Solbergin kartturina toimii MM-tasollakin ruotsalaisen rinnalla istunut Elliot Edmondson.

– EM-sarja on tänä vuonna todella kovatasoinen. Kun viivalla on Haydenin (Paddon) ja Madsin (Östberg) tasoisia kuskeja, niin taistelu on varmasti todella kovaa. Siitä minä kuitenkin tykkään, 21-vuotias Solberg hehkuttaa.

– On kivaa ajaa Pololla pitkästä aikaa, vaikka en ole käyttänyt sitä paljoa kolmen viimeisen vuoden aikana. Voitin sillä kuitenkin Walesissa viime kauden lopussa. On vaikea kuvitella, että siitä on jo neljä vuotta, kun minusta tuli kautta aikain nuorin EM-rallin voittaja Latviassa.

Solbergien perheestä EM-ralliin osallistuvat myös isäpappa Petter, äiti Pernilla, setä Henning Solberg sekä myös mummo Tove. Oliver Solberg on kuitenkin ainoa, joka osallistuu kisan pääsarjaan. Muut Solbergit ajavat näytösluontoisesti Ängebäckstorpin pätkällä perjantaina ja Colin´s Crestilla lauantaina.

Vuoden 2003 maailmanmestari Petter ajaa kotipätkillään Citroen C4 WRC -autolla. Kartturina on Petterin äiti ja Oliverin mummo Tove Solberg. Pernilla Solberg puolestaan kurvailee N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evo VI -autolla yhdessä ex-kartturinsa Ulrika Matssonin kanssa.

MM-sarjassakin takavuosina ajanut Henning Solberg käskyttää vaimonsa Maud Solbergin kanssa Petter-veljen Toyota Celica Turbo 4WD -autoa.

– Mitä voin sanoa? Tästä tulee hyvin erityinen viikko meille. On hienoa päästä ajamaan yhdessä äitini kanssa. Hän on myös itse uskomaton kuski, sillä hän on voittanut monta Norjan autokrossin mestaruutta. Hän on 72-vuotias, mutta antaa varmasti vinkkejä pätkien lähdössä minulle, Petter Solberg naureskelee.

– Kun kuulimme ensi kertaa tästä rallista, olimme täysin suunnitelman takana, sillä kisa on todella tärkeä Värmlannin alueelle. Täällä ei ole Ruotsin rallia nähty pariin vuoteen, joten on hienoa, että kisa palaa nyt takaisin melkein korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Henning Solberg lainaa veljensä Petterin Celicaa.

Petter Solberg on kotoisin Norjasta Askimista läheltä Värmlantia. Kun mies avioitui vuonna 2003 Pernilla Walfridssonin kanssa, syntyi melkoinen ralliperhe kerta heitolla.

Vuosina 1997-200 Pernilla ja Ulrika Matsson kisasivat sekä MM- että EM-sarjassa että kotimaassaan.

– On upeaa päästä kilpailemaan pitkästä aikaa yhdessä Ulrikan kanssa. Meillä oli hienoa aikaa yhdessä ja nyt voimme yhden viikonlopun ajan verestellä niitä muistoja, Pernilla kertoo.

– On varmasti myös outoa ajaa näitä pätkiä kesällä. Vargåsenin pätkä esimerkiksi on taatusti hyvin erilainen. On omituista, kun tulet Colin´s Crestiin, lunta ei ole ja porukka odottaa siellä t-paidoissa ja shortseissa. Hauskaa se silti varmasti on.

Ulrika Matsson ja Pernilla Walfridsson.

Ruotsin EM-ralli ajetaan 7.-8. heinäkuuta. Ohjelmassa on yhteensä 16 pikataivalta, joille mittaa kertyy noin 185 kilometrin verran. Luvassa on MM-tasolta tuttuja pätkiä, jotka tosin aiemmin on ajettu lähinnä talviolosuhteissa.

Suomalaisista pääluokassa kilpailevat Mikko Heikkilä ja Lauri Joona. Rally4-luokituksen autoilla kisaavat puolestaan Miko Jalava ja Leevi Lassila.

Petter ja Henning Solberg kilpailivat yhtä aikaa MM-tasolla.

Lue myös nämä

  • Uusimmat