Ruotsin rallissa yllättänyt japanilaiskuski WRC-auton puikkoihin jo tänä vuonna?

Takamoto Katsuta ja Marko Salminen
Takamoto Katsuta (oik.) ja Marko Salminen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Japanilainen Takamoto Katsuta yllätti Ruotsin MM-rallissa voittamalla WRC2-luokan. Toyota Gazoo Racingin junioriohjelmaan kuuluvan Katsutan voitto oli iso askel eteenpäin japanilaisvalmistajan unelmissa saada kotimaan kuljettaja tulevaisuudessa WRC-auton rattiin. 

Katsuta ja suomalaiskartturi Marko Salminen ajavat Tommi Mäkisen tiimissä Ford Fiesta R5:lla. Mäkisen mukaan WRC-paikka on ollut aina tavoitteena Katsutalle, mutta voitto Ruotsissa vei tätä tavoitetta aimoharppauksen eteenpäin.

– Alkuperäinen suunnitelma ja luonnollinen paikka oli Japanin ralli 2019, mikäli se kisa toteutuu. Mutta ei sitä koskaan tiedä, voimmeko tehdä jotain muuta jo aiemmin. Katsotaan sitten, Mäkinen sanoo Autosportin verkkosivuilla.

– Me olemme tienneet, että hän on ajanut testeissä hyvin ja hänen kartturinsa on ollut monien nopeiden kuskien kyydissä. Marko  kertoi, että Takamoton kyvyistä ei ole epäilystä. Nyt on ollut kyse vain siitä, että hän saa itseluottamuksen kohdalleen, Mäkinen jatkaa.

Katsuta ajaa varmuudella loput WRC-kalenterin Euroopan kisat, mutta todennäköisemmin tänä vuonna vielä WRC2-luokassa. Vain Saksan MM-ralli jää japanilaiselta väliin.

Neljän auton taktiikka on kuitenkin tulossa Toyotan ohjelmaan, sillä qatarilaiskuski Nasser Al-Attiyahin ohjelma on saamassa vahvistuksen. Autosportin mukaan Al-Attiyah ajaa tällä kaudella valikoituja kisoja Argentiinan rallista alkaen.

– Me jatkamme keskusteluja Nasserin kanssa. Asiaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta me olemme valmistautuneet Argentiinaan, Mäkinen toteaa.

– Hän on yksityiskuski, eikä auto ole silloin tiimin virallinen kisa-auto. Me kuitenkin valmistamme sen ja huollamme sen. Yritämme saada auton meidän viereemme huoltoparkissa, jolloin logistiikka ja muut jutut helpottuvat.

Suomalaispomon mukaan Al-Attiyah ajaa 5-6 kuusi rallia. Homman on määrä alkaa huhtikuusta Argentiinasta ja sen jälkeen ohjelmassa ovat myös seuraavat osakilpailut Portugalissa ja Sardiniassa.

 

Al-Attiyah on ajanut 73 MM-kilpailua. Parhaan tuloksensa neljännen sijan hän saavutti Portugalista Citroenilla vuonna 2012. Vuonna 2015 qatarilainen voitti toisen WRC2-luokan mestaruutensa, jonka jälkeen mies on keskittynyt erämaaralleihin. Tämän vuoden Dakar-rallissa Al-Attiyah oli toinen Toyota Hiluxilla.

Lue myös nämä