Kommentti: Kimi Räikkösen ja Colin McRaen sukulaispojista vouhotetaan maailmalla – ja se on vähintäänkin kyseenalaista

Kimi Räikkösen ja Colin McRaen veljenpoikien nimet ovat nousseet otsikoihin jo suurissa moottoriurheilujulkaisuissa, vaikka saavutukset ovat jääneet varsin vähäisiksi.
Max McRae ja Justus Räikkönen
Max McRae ja Justus Räikkönen. Kuvat: Red Bull Content Pool ja Taneli Niinimäki/AKK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Young Räikkönen harbours WRC title ambitions. Vapaasti käännettynä ”Nuori Räikkönen hautoo mielessään WRC-mestaruustavoitteita”. Tällainen otsikko ilmestyi rallin MM-sarjan viralliselle nettisivustolle tämän viikon tiistaina.

Suomen MM-rallin jälkeen ralliuutisiin keskittynyt DirtFish-sivusto otsikoi puolestaan ”Räikkönen’s WRC potential on show in Rally Finland win” eli ”Räikkönen esitteli WRC-potentiaalinsa voitolla Suomen MM-rallissa”.

Näissä artikkeleissa kerrotaan siis Justus Räikkösestä, entisen F1-kuljettaja Kimi Räikkösen veljenpojasta.

Ennen kuin kaivaudutaan syvemmälle aiheeseen, otetaan käsittelyyn toisen ikonisen kuljettajan, edesmenneen rallimestari Colin McRaen, veljenpoika.

Suosittu DirtFish-sivusto uutisoi viimeksi tällä viikolla Max McRaesta. ”Vauhti ei ole koskaan ollut ongelma Max McRaelle – onhan se hänellä kuitenkin geeneissä”, artikkelissa todetaan. Tässä vaiheessa lienee tarpeellista nostaa esille se, että DirtFish tukee McRaen uraa ja osaltaan mahdollistaa Australiassa kasvaneen kuljettajan kilpailemisen rallin EM-sarjan junnuluokassa.

Räikkönen ja McRae ovat sellaisia nimiä, jotka kiinnostavat mediaa – ja myös suurta yleisöä. Molemmat nuoret kuljettajat ovat saaneet Rallit.fistäkin niin sanottua palstatilaa suhteellisen paljon tuloksiinsa nähden. Mutta näin se homma menee. Justuksen setä kun voitti formula ykkösten maailmanmestaruuden 2007 ja Maxin setä vei rallin MM-tittelin 1995.

Justus Räikkönen
Justus Räikkönen. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Mutta ovatko nämä kuljettajan alut niin poikkeuksellisen lahjakkaita, että heistä pitäisi vouhottaa maailmalla suureen ääneen? Uskallan väittää, etteivät he ole.

Tällä en tarkoita sitä, etteikö nuoresta Räikkösestä, 18, tai hieman vanhemmasta McRaesta, 19, voisi vielä tulla huippukuljettajaa rallin MM-sarjaan. Mutta sen eteen on rutkasti töitä tehtävänä, sillä vielä toistaiseksi kummankin kuljettajan saavutukset ovat suhteellisen vaatimattomia.

Justus Räikkönen on rallin SM-sarjan SM3-luokan pisteissä toisena ja tammikuussa hän kuittasi luokkavoiton Tunturirallissa. Mutta merkittävämpää on se – kuten Rallit.fin reittiasiantuntijana toiminut Antti Loponen on muistuttanut viestipalvelu X:ssä – ettei Räikkönen ole ajanut tänä vuonna yhtäkään pohja-aikaa luokassaan.

Suomen MM-rallissa Räikkönen nappasi tosiaan luokkavoiton – MM-sarjan ulkopuolisessa RC4-kaksivetoluokassa. Mutta Jyskälässäkään luokan pohja-aikoja ei suotu Räikköselle. Kilpakumppaneiden ajauduttua ongelmiin Räikkönen nousi luokassa ykköseksi.

Justus Räikkönen
Justus Räikkönen kilpailee Peugeot 208 Rally4 -autolla. Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

McRaen tarina on ollut hieman vastaavanlainen EM-sarjan junioriluokassa tänä vuonna. Kansainvälisellä tasolla ensimmäisiä askeliaan ottava McRae ei ole varsinaisesti säväyttänyt nopeudellaan ja on kuulunut luokkansa keskikastiin.

Jos Räikköselle ja McRaelle asettaa mittatikuksi Kalle Rovanperän, nämä kaksi kuljettajaa ovat kaukana poikkeuksellisesta lahjakkuudesta. Rovanperä jos joku on poikkeuksellinen superlahjakkuus ralliauton ratissa, ehkä jopa liian poikkeuksellinen toimiakseen vertailukohtana kehenkään.

Max McRae
Max McRae. Kuva: @World/Red Bull Content Pool

Mutta se on kyseenalaista, että suuret verkkolehdet maalailevat Räikkösestä ja McRaesta jo tässä vaiheessa supertähtiä. Sukunimensä ansiosta heillä voi olla helpompi tie nousta kohti huippua, mutta se vaatii myös valtavia kehitysaskelia. Kummankaan vauhti ei ole vielä loistokasta, enkä löisi vetoa sen puolesta, että edes toinen heistä ajaisi joskus rallin MM-sarjan pääluokassa tehdastiimin kuljettajana.

Samaan aikaan toivon sydämeni pohjasta, että he vielä todistavat kuuluvansa lajin kirkkaimpien starojen joukkoon.

Mutta kuinkas moni teistä tietää, kuka on Tuomas Välilä? Entä Ola Nore?

Kannattaa ottaa selvää. Sillä he löytyvät pistetaulukoista Räikkösen ja McRaen yläpuolelta.

Katso alta Suomen MM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat