Hayden Paddon ryhtyi huimaan ralliprojektin – ”Auton suorituskyvystä tulee sykähdyttävä”

Hayden Paddon. Kuva: © Fritz

Rallin MM-sarjasta tuttu Hayden Paddon on ryhtynyt tiiminsä kanssa kehittämään täysin sähköistä ralliautoa. Paddon julkisti projektinsa tiistaina.

Paddonin tiimi tekee parhaillaan suunnittelutyötä Hyundai Kona -auton parissa. Auton ensimmäisen testin odotetaan tapahtuvan huhtikuussa 2020. Tavoitteena on kehittää Konasta ensimmäinen ralliauto, jolla voi ajaa täysimittaisen rallin pelkästään sähkövoimalla.

Paddon tekee projektissa yhteistyötä Uuden-Seelannin Hyundain, Canterburyn yliopiston ja Manfred Stohlin Stard-tiimin kanssa. Stard tuottaa tällä hetkellä sähköisiä ratkaisuja rallicrossiin.

Paddonin suunnitelmissa on, että Kona nähdään Uuden-Seelannin paikallisissa ralleissa ensi kaudella. Toisen prototyypin, jossa on pidempi toimintasäde, pitäisi olla valmis vuonna 2021.

– Auton suorituskyvystä tulee sykähdyttävä, Paddon linjasi julkistustilaisuudessa.

Katso alta video Paddonin tiimin projektin julkistuksesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Kansainvälinen autoliitto FIA on vahvistanut, että rallin MM-sarjassa siirrytään hybriditeknologiaan vuonna 2022. Paddon myöntää, että täysin sähköisen ralliauton kehittämisessä riittää töitä.

– Rallissa on enemmän haasteita kuin ratapuolella, kun otetaan huomioon toimintasäde, latausjärjestelmät ja ääni. Kun löydämme ratkaisut näihin osa-alueisiin, monet näistä ratkaisuista soveltuvat tavalliselle tienkäyttäjälle ja sähköauton omistajalle.

Autojen äänet ovat merkittävä osa rallin dna:ta – myös turvallisuuden kannalta. Paddon takaa, että sähköisen ralliauton ääni kantautuu kauas.

– Pidän huolen siitä, että autostamme lähtee sellainen ääni, josta rallifanit nauttivat. Lisäksi ralliautojen täytyy pitää kovaa ja selvästi erottuvaa ääntä kaikkien toiminnasta nauttivien turvallisuuden kannalta, Paddon painottaa.

Paddon menetti paikkansa rallin MM-sarjassa viime kauden jälkeen, kun hän ei saanut jatkosopimusta Hyundain WRC-tiimiltä. Paddonin oli tarkoitus kilpailla elokuun alussa Suomen MM-rallissa M-Sportin Ford WRC:llä, mutta osallistuminen peruuntui testeissä sattuneen rajun ulosajon vuoksi.

Paddon tekee töitä sen eteen, että hän pääsee takaisin MM-erikoiskokeille.

– Minulla on siihen hyvät mahdollisuudet. Käymme parhaillaan neuvotteluja M-Sportin kanssa – siihen keskityn täysillä, Paddon sanoi Autosportille.

Jaa uutinen
Avatar

Toni Heinonen

toni.heinonen(a)rallit.fi Päätoimittaja