Haapamäki kolmas rallicrossin SM-avauksessa – ”Tästä on todella hyvä jatkaa”

Henri Haapamäki. Kuva: Jari Nurminen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallicrossin SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin viime lauantaina Kaanaan radalla Tampereella. Viime vuonna SRC-luokassa SM-hopealle sijoittunut Henri Haapamäki avasi kolmannen rallicross-kautensa ajamalla Kaanaassa nousujohteisen päivän päätteeksi kolmanneksi.

Haapamäellä oli hyvät muistot Kaanaan radalta, olihan sastamalainen BMW-kuljettaja juhlinut voittoa tällä radalla viime kaudella. Silloin tosin ajettiin keskellä kesää heinäkuussa, kun nyt Kaanaa oli saanut järjestettäväkseen kauden avausosakilpailun. Haapamäen osalta kilpailuviikonlopun startti ei ollut helppo, sillä testeissä alkaneet ongelmat auton tekniikan kanssa jatkuivat myös perjantain harjoituksissa, sekä lauantain ensimmäisissä alkuerissä.

– Perjantaina luultiin, että meni puola autosta ja vaihdettiin se. Samoin taka-akselin kanssa oli hieman ongelmia ja sitä hieman muutettiin illalla. No lauantaina aamulla kaikki oli kunnossa, mutta ensimmäisessä lähdössä tuli käyntihäiriö. AJL:n insinööri oli paikalla ja sai katsottua vian, että suuttimelle ei tule sähköä. Löytyi löysä liitos, toinen johto oli irti ja se pistettiin kiinni, niin vehkeet alkoi pelaamaan, Haapamäki kertasi.

Vika oli lopulta sama mikä oli haitannut menoa jo perjantaina, jonka Haapamäen tiimi luuli korjanneensa puolan vaihdolla. Nyt auto oli kunnossa ja ensimmäisten alkuerien kahdeksas sija otti ison askeleen eteenpäin toisissa alkuerissä, missä Haapamäki oli kolmas. Nousujohteinen vauhti jatkui kolmansissa alkuerissä, kun Haapamäki kellotti 24 kuljettajan joukossa toiseksi nopeimman ajan. Kolmen alkuerävaiheen jälkeen sijoitus kokonaistuloksissa oli kolmas.

Kolmannessa alkuerälähdössä Haapamäki oli napannut ensimmäisen päänahan hallitsevasta Suomen mestarista Joni-Pekka Rajalasta ja semifinaalissa tuli sitten toinen, vaikka Rajala lähtikin paalupaikalta. Haapamäki nappasi semifinaaleista lähtövoiton, mikä tiesi eturivin lähtöpaikkaa finaaliin.

– Koitin tarkasti tulla ja mietin siinä, että nyt ei tarvitse kovia kierrosaikoja tehdä, vaan pidetään Rajala takana jollain konstilla. Ja se myös onnistui, todella hieno homma. Siitä sitten lähdettiin odottelemaan finaalia ja se oli kyllä meille jo voitto, että päästiin finaaliin, Haapamäki myönsi.

Finaalissa Haapamäen viereen eturiviin asettui päivän suurin yllättäjä, ensimmäistä rallicross-kilpailuaan ajanut Janne Viitikko. Toisen lähtörivin muodostivat Rajala, sekä Mika Perttula ja finaalikuusikon täydensivät kolmannesta lähtörivistä startanneet Olli Lahti, sekä Mikko Kulmala. Kaanaan radalla ohittaminen on tunnetusti vaikeaa, joten startti nousi jälleen kerran isoon rooliin.

– Lähtökiihdytyskilpailu, niin tasaisia ukkoja finaalissa ja ajamalla on vaikea päästä kenestäkään ohi. Hyvä, siisti lähtö. Viitikko oli sisällä, yritin ”ohentaa” sen verran lähtökiihdytyksessä, että pääsen Viitikon perään. Rajala kuitenkin pääsi edelle ja jäin kolmanneksi, Haapamäki kertasi finaalin alkua.

”Se on minulle sydämen asia”

Haapamäki menetti kolmannen sijansa Perttulalle lisälenkkien kiertämisen jälkeen ja kun viimeinen kierros oli jo käynnissä, oli Haapamäki neljäntenä, mutta aivan Perttulan auton takapuskurissa kiinni. Viitikko täydensi huikean päivänsä ajamalla ykkösenä ruutulipulle, Rajala oli toinen, mutta kolmannesta sijasta käytiin kova taistelu aivan loppumetreille asti.

– Viimeinen mutka. Huomasin, että Perttula hiukan levittää lyhyttä vasuria ja paalin kiertoa. Itse sain hyvän lähdön siitä tiukemmasta hevosenkengästä, ei muuta kuin sisälle ja hieno ohitus! Siitä tuli hyvä mieli koko porukalle ja tietysti palkintosijoitus on aina palkintosijoitus, Haapamäki hehkutti.

Haapamäki myönsi finaalin jälkeen, että oli päättänyt jo hyvissä ajoin, että isku viimeisellä kierroksella tulee vielä.

– Kyllä se mielessä oli. Muutaman mutkan seurasin sitä meininkiä ja ajattelin, että mahdollisuus on vielä päästä ohi. Sitten kun Perttulalle tuli se pieni ajovirhe, niin se oli meidän paikka ja se onnistui. Se oli hieno päätös päivälle.

SRC-luokan SM-pisteissä kolmen kärki on avausosakilpailun jälkeen sama kuin oli finaalin maaliintulojärjestys, eli Viitikko johtaa 29 pisteellä, Rajalalla on pisteitä 26 ja Haapamäellä 24.

– Todella tasainen sarja ja tämä on nyt kovaa kilpailua, kenen hermo ja vehkeet kestää. Mitään suurta eroa et pysty tekemään yhden kilpailun aikana, Haapamäki muistutti.

Rallicrossin SM-sarja jatkuu Honkajoella lauantaina 16. kesäkuuta. Viime vuonna Haapamäki sijoittui Honkajoen osakilpailussa neljänneksi.

– Auto jäi kohtuullisen hyvään kuntoon. Vähän ”pakkelimiehelle” hommia ja hiljaista hitsiä pistetään, niin hyvä tulee. Vehkeet kuntoon, vähän testiä ja Honkajoelle. Tästä on todella hyvä jatkaa, Haapamäki päätti.

Teksti: Jari Hotti/Henri Haapamäen tiedotus

Lue myös nämä