Quantcast

Esapekka Lappi vierailevana tähtenä SM-rallissa – ”Kisatunnelma vie mennessään, kun kypärä laitetaan päähän”

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi. Kuva: Ralli SM
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin SM-sarjan SM2-luokkaa ovat pari kautta hallinneet Ville Hautamäki ja Jaro Kinnunen. Hautamäki vei mestaruuden viime vuonna 6,5 pisteen turvin ja tällä hetkellä kaksikon ero on yhdeksän pistettä.

Sopii odottaa, että kaksikon ero kauden päättyessä on ilman keskeytyksiä kutakuinkin samaa luokkaa kuin viime vuonna, sen verran tasaista on taistelu ollut tänäkin vuonna.

Pohjanmaan osakilpailussa oltiin kuitenkin lähellä jopa yllätystä, kun Anssi Rytkönen oli jo ajamassa voittoon, mutta Mitsubishiin iskenyt tekninen vika pudotti miehen toiseksi. Rytkönen on sarjassa tällä hetkellä kolmantena, mutta eroa johtavaan Hautamäkeen on kertynyt jo 31 pistettä.

Kilpailun ehdottomasti kovin nimi saatiin mukaan vierailemaan nimenomaan SM2-luokkaan, sillä viime vuodet rallin MM-sarjassa viettänyt Esapekka Lappi tulee tekemään ainakin yhden kisan vierailun SM-sarjaan. Kisaan Lappi on ilmoittautunut osaomistamansa RTE-Motorsportin tuoreen hankinnan, Toyota Yaris N5-auton kanssa.

– Mukava päästä kisaamaan pitkähkön tauon jälkeen. Tämä ralli on meille kuitenkin enemmän uuden auton testaamista ja kehittämistä kuin tuloksesta ajamista, vaikka kyllähän kisatunnelma vie aina mennessään, kun kypärä laitetaan päähän ja numerot oviin, Lappi kertoi.

Lappi ja kartanlukija Janne Ferm ovat viimeksi kilpailleet SM-sarjassa kaudella 2012, jolloin tuloksena oli voitto kauden jokaisesta seitsemästä osakilpailusta ja SM1-luokan Suomen mestaruus.

– Mielenkiinnolla odotetaan rallia ja erityisesti sitä mikä on N5 Yariksen vauhti yksittäisillä pätkillä muihin verrattuna. Lahdessa olemme ajaneet Jannen kanssa viimeksi etuvetoisella Hondalla, olisiko vuosi ollut 2010. Pätkät ei siis ihan ole ulkomuistissa, Lappi naureskelee.

SM3-luokassa kaksi merkittävää poisjääntiä –  Hokkala ykkössuosikki 

Hallitseva Suomen mestari Lauri Joonaa ei kuitenkaan viivalla Lahdessa nähdä, sillä samaan aikaan Belgiassa ajetaan Junior WRC-sarjan neljäs osakilpailu, Ypres-ralli.

Luokan komeetta Tuukka Hallian kesäkausi ei ole sujunut talven tapaan mutta debyyttikauttaan rallin puolella ajava Hallia on edelleen vahvasti mukana taistelussa mestaruudesta. Tällä hetkellä eroa johtavaan Joonaan on 10 pistettä. Kauden edellisessä osakilpailussa rajusti ulos ajanut Hallia tiimeineen ei saanut tauon aikana parsittua autoa kasaan ja näin ollen myöskään luokan pistekakkosta ei nähdä Lahdessa.

Luokan kestomenestyjä Henri Hokkala pitää hallussaan kolmatta sijaa, vaikka kausi on ollut vähintäänkin haasteellinen. Pistekärkien loistaessa poissaolollaan on Hokkalalla mahdollisuus voitolla tai kakkossijalla nousta luokan kärkeen.

Luokan neljäntenä on hienosti läpi koko kauden esiintynyt Roope Korhonen, vaikka Pohjanmaalla tulikin nollatulos. Debyyttikauttaan luokassa ajava Toni Herranen on luokan viidentenä.

SM4-luokassa Oskari Heikkinen lähellä mestaruutta

V1600-autojen SM4-luokassa Oskari Heikkisellä on turvallisen tuntuinen etumatka kanssakilpailijoihin. Heikkisellä on plakkarissa kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa. Toinen voitoista tuli vielä kauden avauskilpailusta, jossa tarjolla oli korotetut pisteet. Kaiken osuessa kohdalleen Heikkinen voi varmistaa mestaruuden jo Lahdessa.

Toisena oleva Jere Pensas on jäänyt jo peräti 41 pisteen päähän. Lahdessa laihialaisella on käytössä tutun Renault Meganen sijaan Ford Fiesta, jolla Pensas lähtee haastamaan kärkimies Heikkistä. Kolmantena majailee Juho Koski-Lammi, joka jätti kauden avausosakilpailun Rovaniemellä väliin ja Kouvolan kilpailu päättyi keskeytykseen. Kesäkaudella auton toimiessa Koski-Lammi äityi todella kovaan vireeseen ja otti molemmista kisoista täyden pistepotin.

Konsta Saarinen ja Valtteri Koski ovat sijoilla neljä ja viisi.

Lue myös nämä

  • Uusimmat