Quantcast

17-vuotiaalla suomalaistoivolla edessä uran ensimmäinen Jyväskylän MM-ralli – ”Saatiin Marcus Grönholmin kautta tähän kisaan järkevä diili”

Toni Herranen
Toni Herranen. Kuva: Taneli Niinimäki
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vasta 17-vuotias rallilupaus Toni Herranen starttaa tulevana viikonloppuna uransa ensimmäiseen Jyväskylän MM-ralliin. 

Herranen ja kartanlukija Sebastian Virtanen taipuivat Kokkolan SM-rallissa viime viikonloppuna SM3-luokan voittotaistelusta kitkerästi neljänneksi mutta takaisku on unohdettu, kun edessä on yksi suurista unelmista. 

– On kyllä erityisen hieno fiilis lähteä ajamaan, kun pienestä pitäen siellä on ollut paikan päällä ja seurannut tarkasti. Varmasti on nyt myös hieno tunnelma paikan päällä, kun on 70-vuotisjuhlaralli kyseessä. Sekin, että ajetaan pari erikoiskoetta pimeällä, tuo lisämaustetta viikonlopulle, Herranen mehustelee.

Herranen starttaa ensimmäiseen Jyväskylän MM-ralliinsa intialaisen rengasjätti MRF:n renkailla, joilla Emil Lindholm ajoi SM1-luokan Suomen mestariksi Kokkolassa. Herranen kuuluu Lindholmin tavoin Marcus Grönholmin johtamaan GRX-tiimiin. 

Herranen ja Virtanen kisaavat Jyväskylässä kaksivetoisella Ford Fiesta Rally4:lla. Kaksivetoisten RC4-luokassa on Suomen MM-rallissa vain viisi osallistujaa.

– Saatiin Marcus Grönholmin kautta tähän kisaan järkevä diili, on hienoa päästä kokeilemaan uutta merkkiä. Renkaat todettiin testien jälkeen kilpailukykyisiksi, joten odottavaisin mielin lähdetään niillä kisaan.

Keskiviikko ja torstai olivat nuotituspäiviä, ja ralli käynnistyy perjantaina päivällä Harjun kaupunkierikoiskokeella. Shakedown ajetaan vielä ennen avauspäivää perjantaina aamulla. Odotukset ovat nuorukaisella viikonlopun suhteen korkealla.

– On se mukava päästä heti ajamaan edelliskisan pettymyksen jälkeen. Koitetaan ajaa hyvä ja puhdas viikonloppu, tärkeintä on silti saada kokemusta tästä kisasta. Samoja teitä ajetaan kuitenkin varmasti osittain myös tulevina vuosina, Herranen toteaa.

Viime viikonlopn Kokkolan kilpailun viimeisellä erikoiskokeella sattunut rengasrikko oli tällä kertaa kohtalokas. Aikatappiota tuli lähes kaksi minuuttia, ja varmalta näyttänyt palkintokorokepaikka vaihtui luokan neljänteen sijaan. Pettymys oli luonnollisesti valtava.

– Katsottiin jälkeenpäin incar-videosta, että joku kivi siinä oli keskellä uraa ja siihen kolahti. Se oli väistämätön homma ja söi kyllä kovasti miestä, Herranen harmitteli.

Herraselle kyseessä oli ensimmäinen kausi SM3-luokassa. Kehitystä on tapahtunut jo tässä ajassa huimasti, ja siihen nuorukainen on syystäkin tyytyväinen.

– Jokaisella osa-alueella on tullut kehitystä kauden aikana. Tästäkin viikonlopusta jäi rengasrikkoa lukuun ottamatta tosi hyvä fiilis. Ajo oli hyvää koko viikonlopun ja vauhti riitti haastamaan (Lauri) Joonaakin, varsinkin pimeässä ajetuilla pätkillä, Herranen summaa viitaten SM3-luokan Suomen mestariin.

Katso alapuolelta, mitä Suomen MM-rallissa on luvassa. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,388662″ ap mute]

 

Lue myös nämä