Voiko rallin MM-sarjassa jysähtää todellinen siirtopommi? Hyundailla on ovi auki

Hyundain tallipäällikkö Cyril Abiteboul tahtoo, että hänen tiiminsä on entistä kilpailukykyisempi rallin MM-kaudella 2024.
Thierry Neuville ja Esapekka Lappi
Thierry Neuville ja Esapekka Lappi ovat kilpailleet tänä vuonna tallitovereina Hyundailla. Kuva: Dufour Fabien/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tällä hetkellä Hyundailla on sopimus ensi kaudesta vain belgialaistähti Thierry Neuvillen kanssa. Esapekka Lappi ajaa tänä vuonna Neuvillen tallitoverina jokaisessa MM-sarjan osakilpailussa, ja Rallit.fin tietojen mukaan suomalaiskuskin sopimuksessa on myös optio ensi vuodesta.

Lisäksi Hyundain tehdastiimin kokoonpanosta löytyvät Teemu Suninen ja Dani Sordo, jotka jakavat vastuuta tallin kolmosautossa. Suninen kilpailee tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa Hyudain Rally1-kilpurilla MM-tasolla.

Abiteboulin mukaan Lappi on hyvä vaihtoehto Hyundaille myös ensi vuonna. Täksi vuodeksi tiimiin tullut pieksämäkeläinen on näyttänyt hyvää vauhtia lähes jokaisessa osakilpailussa ja hän on yksi suosikeista myös tämän viikonlopun Viron MM-rallissa.

Hyundai saattaa muuttaa hieman taktiikkaansa ensi vuodeksi. Tallin sisällä puntaroidaan parhaillaan, pitäisikö kisoissa ajattaa tulevalla kaudella neljää Rally1-autoa nykyisten kolmen sijaan.

– Toyotalla on parempi auto kuin meillä. Heillä on myös vahva kuljettajakokoonpano, mutta voisimme kilpailla heitä vastaan. Heillä on useimmissa kisoissa neljäs auto, mikä antaa strategista vapautta, Abiteboul sanoo.

Abiteboul ja Hyundai voivat havitella tiimiinsä vahvistuksia kuljettajamarkkinoilta – varsinkin, jos tallissa on lisäpaikka tarjolla ensi kaudelle. Tällä hetkellä vapailla markkinoilla on parikin isoa kalaa: hallitseva maailmanmestari Kalle Rovanperä ja M-Sport Fordin Ott Tänak.

Rovanperän manageri Timo Jouhki on kertonut käyneensä neuvotteluja myös Hyundain kanssa. Tällä hetkellä todennäköisimmältä vaikuttaa kuitenkin se, että Rovanperä päätyy tekemään jatkosopimuksen Toyotan kanssa.

Lue myös: Voiko Kalle Rovanperä tehdä saman tempun kuin Ott Tänak? Suomalaistähden vastaus pistää miettimään

Tänak puolestaan lähti Hyundailta ovet paukkuen viime syksynä. Tänakilla oli Hyundain kanssa sopimus vielä tästä kaudesta, mutta virolainen päätyi purkamaan kontrahtinsa ja suuntasi Ford Puman rattiin täksi kaudeksi.

Tänakin lähdön jälkeen Hyundain johtoportaassa on tapahtunut suuria muutoksia. Näistä suurin oli F1-sarjan puolella tunnetuksi tulleen Abiteboulin pestaaminen tallipäälliköksi.

– Se on selvä juttu, ettei sellaista lahjakkuutta saa päästää menemään. Etenkään kilpailijan leiriin, Abiteboul viittaa Tänakiin.

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: M-Sport Ford WRT

Ranskalaispomo kertoo kunnioittavansa Tänakia kuljettajana. Virolaiselta ei ole myöskään suljettu ovea Hyundaille.

– Siltoja ei ole poltettu. Minun ja Ottin välillä ei edes ole ollut siltaa, sillä sellainen pitäisi ensin rakentaa, Abiteboul kuvailee.

– Olen vielä tulokas rallimaailmassa, mutta se on tullut selväksi, ettei täällä voi polttaa siltoja kenenkään kanssa. Eikä etenkään kenenkään lahjakkaan kuljettajan kanssa. Ott on epäilemättä lahjakas. Seuraamme tarkasti hänen suorituksiaan, kuten kenen tahansa muunkin huippukuljettajan, jatkaa tallipomo, jonka mukaan Hyundaille tavoitellaan parhaita mahdollisia kuljettajia.

Abiteboul haluaisi lyödä ensi kauden kuljettajapaletin lukkoon mahdollisimman nopeasti.

– Meillä on jo neuvotteluita käynnissä, jottei meiltä jää parhaat biisit väliin, Abiteboul maalailee.

Tänakin nykyinen sopimus M-Sportin kanssa kattaa vain tämän kauden. M-Sportin tallipäällikkö Richard Millener on todennut, että tiimi haluaisi pitää kiinni virolaistähdestään. Tänak puolestaan sanoi torstaina, ettei hän ole vielä edes ajatellut ensi vuoden kuvioitaan, vaan keskittyy tähän kauteen.

Viron MM-ralli käynnistyy kunnolla perjantaina, jolloin ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta. Tänakilta kotikilpailu meni pilalle jo ennen torstai-illan yleisöerikoiskoetta, sillä hänelle mätkäistiin viiden minuutin aikasakko testipätkän jälkeen tehdyn moottorinvaihdon vuoksi.

Lähteet: RTBF, Postimees

Lue myös: EK1: Lappi ja Rovanperä hyökkäsivät kärkisijoille

Lue myös: Ott Tänak purki valtavaa pettymystään – virolaiskuljettaja sai varoituksen jo aamulla

Katso alta kooste Viron MM-rallin testierikoiskokeen tapahtumista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat