Suomalaislupauksella kovat odotukset MM-kotiralliin – uran avausvoitto tähtäimessä

Sami Pajarin ja kartanlukija Enni Mälkösen kausi WRC2-luokassa jatkuu torstaina Jyväskylän MM-rallissa.
Sami Pajari
Sami Pajari. Kuva: @world
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suomen osakilpailu on Toksport WRT -tiimin suomalaiskaksikolle kauden viides osakilpailu, jossa he tavoittelevat MM-pisteitä. Edellisessä osakilpailussa Virossa tuli uran paras tulos WRC2-luokassa, kun parivaljakko ylsi toiseksi.

Viime vuonna kotikilpailu oli Pajarin autokunnalla vasta toinen Rally2-kalustolla ajettu MM-ralli. Sijoitus oli pitkään kolmas, kunnes lauantain toiseksi viimeisellä erikoiskokeella tiellä ollut kivi vaurioitti auton eturipustusta keskeytyksen arvoisesti. Kilpailun päätöksenä sunnuntaina ajettu legendaarinen Ruuhimäen Power Stage tuotti uran ensimmäisen pohja-ajan luokassa.

Tämän vuoden kilpailuun Pajari starttaa yhtenä potentiaalisimmista voittajakandidaateista. Viron menestyksekkään kakkostilan jatkeeksi viime viikolla ennätettiin ajokkia ja miehistöä hienosäätää suomalaiseen soratiehen. Testitien olosuhteita voisi kuvailla märiksi, mutta märkää on tarjolla varmasti myös kilpailun ajaksi.

– Märkää ja pehmeää oli testissä tosiaan tarjolla ja varmasti sitä tulee monessa paikassa olemaan kisassakin. Itse auton säädöt eivät niin isosti eroa sen mukaan mitä keli on. Kuljettajalle tietysti on kiva, että kuitenkin on sitä tuntumaa myös märältä, Pajari toteaa.

Paikoin rankkojakin sateita saaneet Keski-Suomen rallitiet eivät siis oletusarvoisesti tarjoa tänä vuonna pölyä ja hiekkaa, mutta sateiden aiheuttamia vesiuomia sekä pehmeyttä on tarjolla.

– Onhan se toki kuljettajan otettava oikea asenne siihen tunteeseen, kun auto kulkee kuin paksussa tervassa eikä etene. Mutta liukkauden kanssahan ollaan kaikki samalla viivalla ja sinne äärirajalle olisi päästävä, Pajari miettii.

– Eroja voi muodostua helpommin, jos keli on haastava. Silloin taas jos on hyvä keli, niin eroja ei muodostu, kuten Virossa huomattiin. Jos on helppoa, niin se on helppoa sitten kaikille.

Kuuntele alta Rallipodin tuorein jakso, jossa ruoditaan tulevaa Suomen MM-rallia ja Kalle Rovanperän tulevaisuutta! Voit kuunnella sen myös Spotifyssä täältä. Muista pistää Rallipodi tilaukseen! Juttu jatkuu upotuksen alapuolella.

Kotiyleisön eteen yhtenä ennakkosuosikeista starttaamisen kanssa ei kuljettaja ota mitään paineita eikä riskikerrointa tarvitse menestyshalun takia nostaa. Vauhti on ollut kärkipään sijoituksille oikeuttavaa useammassa kilpailussa tällä kaudella.

– Tänä vuonna on oltu Ruotsissa kolmas ja Virossa toinen. Powerille ajettiin pohjat ja lopputuloksissa jäätiin toiseksi alle 10 sekunnin erolla. Eli me olemme jo voittotaistelussa olleet mukana, ei ne odotukset meidän tekemistämme sinällään muuta. Eli kyllä lähtökohtaisesti voidaan podiumille tähdätä ja miksei voitostakin ajaa, Pajari kertoo.

Lue myös: Nyt on hävyttömän haastava tietovisa Suomen MM-rallista! Vain todellinen ralliniilo saa kaikki oikein

Viime vuoteen nähden reitissä on uuttakin taas aika paljon mukana ja Pajarin autokunnassa selkeästi ollaan innoissaan vaihtelusta tiestöissä.

– Tänä vuonna on uutta mukana, mitä ei ole ihan viime vuosina ajettu. Perjantainakin Laukaan pätkästä puolet oli viime vuonna mukana, mutta muuten on sitten Harjua huomioimatta uutta, Pajari summaa.

– Lauantaillekin tuli uusi hieno pätkä Västilä ja sunnuntai on myös taas uutta. Tosi mielenkiintoista kun mennään uusille pätkille. Siinä on haastetta, ja tykkään kyllä kovasti.  Haasteesta tulee mieleen esimerkiksi Myhinpää perjantaina. Jos sinne haluaa hyvän ajan ajaa, niin ei ole helppoa kenellekään. Kaikkiaan upeat fiilikset lähteä kotiyleisön eteen, jossa kannustus on kovaa.

Katso alapuolelta, mitä Suomen MM-rallissa on luvassa.

Lue myös nämä